Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Deputații urmează să examineze…

VIDEO Deputații urmează să examineze proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență

Sursa: Parlament/Flickr

Deputații s-au întrunit astăzi, 12 aprilie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 26 de subiecte.

17:50 Ședința plenară s-a încheiat. Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost transferat pentru data de 25 aprilie.

UPDATE 17:30 Se examinează proiectul de hotărâre privind încetarea calității de membru în Comisia de evaluare externă a integrității etice şi financiare a judecătorilor şi a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție a Mariei Giuliana Civinini. Aceasta și-a dat demisia. Va rămâne în funcție până la 15 mai. 55 de deputați au votat pentru.

UPDATE 17:25 Deputații au votat încetarea funcției de membru a Comisiei Electorale Centrale a lui Alexandru Berlinschi, în legătură cu demisia.

UPDATE 17:20 Sergiu Lazarencu, deputat PAS și-a dat demisia din funcție, devenind Ministru al Mediului.

15:30 Beneficiarii de protecție temporară, mai exact, refugiații, care se angajează în R. Moldova urmează a fi asigurați medical. Proiectul de modificare a unor acte normative, pentru încadrarea în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, după încetarea stării de urgență, a beneficiarilor de protecție temporară angajați, a fost votat de Parlament în prima lectură.

UPDATE 15:20 Parlamentul, cu votul a 75 de deputați, adoptă prezenta lege organică.

Art. I. – La articolul 22 din Legea nr. 190/2003 cu privire la veterani (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003,  nr. 84–86, art. 392), cu modificările ulterioare, alineatele (1) și (11) vor avea următorul cuprins:

„(1) Alocația nominală se stabilește în următoarele cuantumuri:

a) persoanelor cărora li s-au conferit titluri onorifice (inclusiv titluri asimilate lor) – 50 de lei;

b) persoanelor decorate cu medalii (inclusiv cu medalii asimilate lor) – 50 de lei;

c) persoanelor decorate cu medaliile „Meritul Militar”, „Pentru Vitejie” (inclusiv cu medalii asimilate lor) – 150 de lei;

d) persoanelor decorate cu ordinul „Credință Patriei”, clasele I, II, și III, pentru participarea la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova – 300 de lei;

e) persoanelor decorate cu ordine (inclusiv cu ordine asimilate lor) – 100 de lei;

f) persoanelor decorate cu ordinele „Drapelul Roșu” pentru  acte de eroism, „Războiul pentru Apărarea Patriei” clasele I și II și „Steaua Roșie” – 500 de lei;

g) persoanelor decorate cu ordinul „Ștefan cel Mare” – 700 de lei; 

h) persoanelor decorate cu „Ordinul Republicii” (inclusiv cu ordine asimilate lui) – 500 de lei;

i) soției/soțului sau mamei/tatălui persoanei decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” – 500 de lei, cu ordinul „Ștefan cel Mare” – 700 de lei. Alocația nominală se plătește soției ori soțului, după caz, iar în lipsa acestora – mamei persoanei decorate post-mortem. În lipsa soției/soțului și a mamei, alocația nominală se plătește tatălui.

UPDATE 15:15 A fost votat proiectul de lege privind suspendarea Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990

Potrivit notei informative a documentului, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive. Mai exact, în 2023, Rusia s-a retras oficial din tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor ce se află ilegal în R. Moldova și Georgia. Totodată, Rusia poartă război cu Ucraina, care este membră a Tratatului. Astfel, guvernarea consideră inutilă aplicarea Tratatului.

Rezultat general:
Prezenți – 84
Pentru – 53
Contra – 18
Nu au votat – 13

UPDATE 15: 10 Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador a fost anulat

Rezultat general:
Prezenți – 84
Pentru – 54
Contra – 12
Nu au votat – 18

UPDATE 15:00 Sporuri lunare de până la 50% din salariul de bază pentru funcționarii APL. Votat în lectura a II-a

Autoritățile publice locale de nivelul I vor putea acorda sporuri lunare pentru funcționarii publici de execuție de până la 50 la sută din salariul de bază, potrivit proiectului de lege votat astăzi, de Parlament.

UPDATE 14:40 A fost votat proiectul de lege cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală

„Acei deținători de terenuri agricole, care au rezidență fiscală externă, adică se află în străinătate mai mult de 183 de zile pe an, nu vor mai fi obligați să cumpere asigurare medicală, dar o vor procura la dorința lor. Dacă această categorie de beneficiari ai asistenței medicale, sunt deja asigurați de către stat, adică face parte din cele 13 categorii, se va da prioritate asigurării efectuate de Guvern”, a declarat Adrian Belîi de la tribuna Parlamentului.

Proiectul de lege a fost votat în lectura a II-a.

75 – pentru

8 – nu au votat

0 0 contra

UPDATE 14:30 VOTAT! Deputații au votat în lectura a II-a proiectul de lege privind acordarea de credite agricultorilor, cu gaj acordat de stat.

72 de deputați au votat pentru, 1 – contra, 10 – nu au votat.

Numărul petițiilor depuse la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal este în creștere. Potrivit raportului de activitate al instituției pentru anul 2023, peste 1 000 de persoane fizice s-au adresat autorității. 

Potrivit datelor Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), în baza petițiilor înregistrate, în 356 de cazuri au fost demarate controale privind legalitatea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal. Datele arată că cei mai mulți petiționari au sesizat cazuri de prelucrare a datelor cu caracter personal în lipsa consimțământului sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video / audio, precum și prelucrarea datelor cu caracter personal în mediul online și mass-media.

Totodată, anul trecut, au fost constatate 187 de cazuri de încălcare a prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal. În rezultat, au fost dispuse măsuri de constrângere precum suspendarea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, distrugerea / ștergerea datelor cu caracter personal prelucrate cu încălcarea prevederilor legale, precum și încetarea operațiunilor.

În aceeași perioadă, au fost constatate 117 fapte contravenționale, care au fost expediate spre examinare în instanța de judecată. De asemenea, în 2023, interesele CNPDCP au fost reprezentate în instanțele de judecată în 156 de dosare. În același timp, anul trecut, a fost finalizată examinarea a 18 dosare în care hotărârile / deciziile instanțelor judecătorești au rămas definitive și irevocabile.

La ședință și-au confirmat prezența 82 de deputați.

Tot astăzi, aleșii poporului trebuie să se pronunțe asupra proiectului de lege privind pilotarea votului prin corespondență.