Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului. Bugetul de…

VIDEO Ședința Parlamentului. Bugetul de stat pentru anul 2020 a fost modificat

Foto simbol

Deputații din Parlamentul de la Chișinău se întrunit vineri, 11 septembrie, în ședință plenară. Aceștia au continuat ședința începută ieri. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe subiecte, printre care proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului ,,Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”.

13.35. Ședința a luat sfârșit.

13.30. Parlamentul a adoptat Legea privind asigurarea subvențională a riscurilor de producție în agricultură.

13.20 Legea pentru modificarea Legii fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) a fost adoptată cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sală.  

13.10. Toți tinerii care au absolvit instituțiile de învățământ din țară și de peste hotare în domeniul educației vor beneficia, în primii ani de activitate didactică, de indemnizații. În acest sens, a fost votat, în lectură finală, un proiect de modificare a Codului educației, în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

13.05. Parlamentul a votat în a doua lectură, modificări la Codul transporturilor rutiere  pentru a asigura transparență în sistemul de autorizare a transportului internațional.

Proiectul de lege prevede excluderea clasificării pe categorii a autorizațiilor pentru efectuarea transporturilor rutiere internaționale de mărfuri și delegarea către Guvern a competențelor  de stabilire a principiilor de repartizare a acestora. Prin urmare, Executivul va fi responsabil de elaborarea și respectarea normelor, condițiilor de eliberare a autorizațiilor de transport internațional de mărfuri precum și de controlul modul de utilizare a acestora.

12.55. Extinderea termenului de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului a fost aprobată de Parlament

12.50. Deputații au votat în lectura finală un proiect de modificare a mai multor acte legislative, prin care se instituie noi măsuri de protecție socială pentru soții/soțiile veteranilor de război căzuți la datorie și soții/soțiile persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate.

12.45. Banca Națională a Moldovei (BNM) va prelua de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) unele competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Deputații au votat în lectura a doua, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, și anume – a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei și Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

12.38. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea nr. 393/1999cu privire la Camera de Comerț și Industrie, votat în lectura a doua. Potrivit modificărilor, Camera de Comerț și Industrie (CCI) va atesta, prin emiterea unui aviz, circumstanțe survenite ca urmare a unor fenomene ale forțelor naturii, a actelor normative/administrative, a acțiunilor sau inacțiunilor ori altor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației acestuia. Procedura se referă la raporturile contractuale comerciale în care cel puțin o parte este subiect al activității de întreprinzător sau în care părțile unui astfel de contract au convenit în scris atestarea circumstanțelor menționate mai sus de către CCI.

12.30. Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative(Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar – anexan nr.7; Legea nr. 60/2020 privind instituirea unor măsuri de susț inere aactivit ăț ii de întreprinz ător și modificarea unor acte normative – art.1, art.2,4, 5, ș.a.; Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioadast ării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative –art.VI), votat în lectura a doua.

12.20. Deputații au revenit în sală.

11.45. Deputații au luat o pauză de 30 min.

11.36. Legea privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 a fost adoptată de deputați, în lectura finală.

11.30. Parlamentul a adoptat, în cadrul ședinței plenare de astăzi,  proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, în lectura a doua, finală. Legea a fost votată cu 59 de voturi ale deputaților și va intra în vigoare odată cu publicarea în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

475641845-1-1-DEP-Ord-de-Zi-11-Septembrie-2020 by Diana Severin on Scribd