Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM: rezultatul examinării…

LIVE Ședința CSM: rezultatul examinării rapoartelor comisiei de evaluare externă în privința mai multor judecători

Imagine simbol. Sursa: Consiliul Superior al Magistraturii/Facebook

O nouă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are loc marți, 1 iulie. Pe agendă este subiectul cu referire la desfășurarea concursului pentru desemnarea unui judecător din rândul judecătorilor curților de apel în calitate de membru în Consiliul Institutului Național al Justiției. În aceeași ședință vor fi examinate rapoartele Comisiei de evaluare externă privind evaluarea mai multor judecători.

UPDATE 13:56 A fost aprobat raportul pozitiv al Comisiei de evaluare externă privind evaluarea magistratei Eleonora Badan-Melnic de la Judecătoria Chișinău, candidat la funcția de judecător al Curții de Apel Centru.

UPDATE 13:49 Plenul Consiliului a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă privind evaluarea judecătoarei Violeta Gîrleanu de la Judecătoria Chișinău, candidat la funcția de judecător al Curții de Apel Centru, și a constatat promovarea evaluări de către aceasta.

UPDATE 12:30 Raportul pozitiv al Comisiei de evaluare externă privind evaluarea judecătorului Serghei Dimitriu de la Judecătoria Chișinău a fost aprobat. Acesta este candidat la funcția de magistrat la Curtea de Apel Centru.

UPDATE 12:20 Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă privind evaluarea judecătorului Mihail Diaconu de la Curtea de Apel Centru, prin care s-a constatat nepromovarea evaluării. Astfel, acesta este decăzut de exercitarea funcției de judecător pentru un termen de 7 ani, dar și funcții de demnitate publică. Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile.

UPDATE 11:52 Membrii CSM au decis amânarea deliberării și pronunțării deciziei pe marginea raportului Comisiei de evaluare externă privind evaluarea judecătoarei Ruxanda Pulbere de la Curtea de Apel Centru pentru o ședință ulterioară.

UPDATE 11:26 Plenul CSM a revenit la examinarea subiectului cu referire la evaluarea magistratei Ruxanda Pulbere în ședință deschisă.

UPDATE 10:30 Subiectul cu referire la Raportul Comisiei de evaluare externă privind evaluarea judecătoarei Ruxanda Pulbere de la Curtea de Apel Centru este examinat în ședință închisă.

UPDATE 10:05 După deliberare, CSM a decis cu 8 voturi respingerea raportului Comisiei de evaluare externă privind evaluarea judecătoarei Silvia Cecan de la Curtea de Apel Centru, conform căruia aceasta nu a promovat evaluarea. Trei membri CSM au avut altă părere. Astfel, plenul Consiliului a dispus reluarea procedurii de evaluare.

UPDATE 9:33 Pe 30 iunie Alexandru Spoiala de la Cureta de Apel Centru, unicul candidat în concursul pentru desemnarea unui judecător din rândul judecătorilor curților de apel în calitate de membru în Consiliul Institutului Național al Justiției, a depus o cerere prin care a solicitat retragerea din concurs. Prin urmare, concursul a eșuat. În aceste condiții, CSM a anunțat un alt concurs pentru suplinirea funcției vacante.

UPDATE 9:22 Membrul CSM Ion Guzun a dat citire unei declarații a Consiliului privind apărarea independenței justiției.

„CSM ia act cu îngrijorare de mai multe declarații publice recente ale mai multor actori politici care conțin mesaje explicite de intimidare și presiuni asupra judecătorilor, precum și promisiuni de epurare a sistemului judecătoresc în cazul unei schimbări de guvernare.

Astfel de declarații nu pot fi tratate cu indiferență într-un stat de drept. Consiliul atrage atenția că independența justiției nu este negociabilă și nu poate fi subordonată ciclurilor electorale sau intereselor de partid indiferent de cien se află temporar la guvernare.

CSM reamintește că judecătorii sunt obligați prin lege să se supună doar Constituției și legilor R. Moldova, nu voinței vreunui actor politic, indiferent de apartenență. Amenințările voalate sau directe cu excluderea din sistem a judecătorilor pe criterii politice constituie o formă de presiune inadmisibilă asupra corpului judecătoresc afectând grav încredere publicului în funcționarea corectă și imparțială a justiției”, a declarat Ion Guzun.