Principală  —  Ştiri   —   LIVE/Observatorii Promo-LEX au constatat 326…

LIVE/Observatorii Promo-LEX au constatat 326 de incidente în cadrul desfășurării scrutinului prezidențial

Promo -LEX vine cu constatările observatorilor privind desfășurarea scrutinului prezidențial din unu noiembrie. Până la ora 14.00, observatorii au constatat 326 de incidente printre care: transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale oferite alegătorilor, agitație electorală sau votare în grup.

Au fost înregistrate 11 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m de la aceasta. Au fost înregistrate situații, în care la mai multe secții de votare din UTA Găgăuzia, persoane, îmbrăcate în haine cu inscripția ”Народный Антикризисный Штаб- НАШ” motivau că se află în preajma secțiilor de votare pentru a ajuta persoanele cu dizabilități.

O situație similară și la o secție de vot din Cahul- reprezentanți de la organizație neguvernamentală ajutau alegătorii să se deplaseze la secțiile de votare și să-i conducă în aceste secții.

Au fost înregistrate 9 cazuri prin care observatorii au constatat zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. Au fost atestate situații în care unii alegători din regiunea Transnistreană primeau echipament de protecție din automobile până la intrarea în secția de votare.

Au fost atestate cazuri de transportare organizată a alegătorilor la Rezina, Criuleni, Cimișlia, dar și în regiunea Transnistreană. Pavel Postica a anunțat că de cele mai multe ori s-a constatat că se utilizează automobile cu numere de înmatriculare din regiunea Transnistreană.

Au fost atestate cazuri în care în apropiere de secțiile de votare, la mai puțin de 100 m, au fost afișate panouri electrorale. De asemenea, au fost constatate cazuri în care programul SIAS „Alegeri” nu a funcționat sau nu a existat conexiune la internet.

Observatorii Promo-Lex au atestat deficiențe și în listele electorale sau cazuri de votare în grup.

Au fost constatate peste 25 de cazuri de nerespectare a măsurilor epidemice: nu a fost respectată distanța socială, în secțiile de votare au fost acceptate mai multe persoane decât cabine de vot.

Au fost atestate opt situații noi de sigilate incorectă a urnelor de vot.

În procesul de monitorizare, Promo-LEX a implicat 608 observatori statici. Adițional, 42 de observatori statici sunt prezenți în secțiile de votare în care urmează să voteze locuitorii din sânga Nistrului. De asemenea, sunt implicate 80 de echipe mobile Promo-LEX care monitorizează procesul de votare la secțiile unde nu sunt observatori statici, dar și în afara secțiilor de votare. 52 de observatori Promo-Lex sunt prezenți în diasporă.