Interpol: A fost destructurată o rețea globală de trafic de persoane, care a exploatat prin prostituție și cerșetorie aproape 1200 de femei și copii

Interpol anunță destructurarea unei rețele globale de trafic de persoane, care a exploatat prin prostituție și cerșetorie aproape 1200 de femei și copii, majoritatea din România, Ucraina, Columbia și China. Din cei 158 de suspecți arestați, circa 20 sunt români.
Operațiunea a purtat numele „Global Chain” și a fost coordonată de autorităție din România și Austria, cu sprijinul Interpol, Europol și Frontex. Aceasta s-a desfășurat în perioada 1 – 6 iunie, dar a fost dezvăluită abia acum, din rațiuni ce țin de desfășurare anchetelor penale.
Interpol precizează că a vizat „detectarea și destructurarea unor ținte de mare valoare și a grupurilor de crimă organizată – responsabile de majoritatea cazurilor de trafic de persoane – precum și protejarea victimelor, identificarea activelor infracționale și inițierea de investigații de urmărire”. Autoritățile s-au concentrat pe traficul de persoane în scopul exploatării sexuale (prostituție), al infracționalității și al cerșetoriei forțate, punând accent pe salvarea unor victime minore.
Au fost identificate 1194 de victime (adulți și copii) din 64 de țări diferite, majoritatea sunt din România, Ucraina, Columbia și China. Multe dintre victime erau trimise peste granițe și chiar peste continente. Copiii au fost exploatați mai frecvent prin cerșetorie forțată sau prin activități infracționale forțate, cum ar fi furtul din buzunare, mai transmite Interpol.
Operațiunea a implicat aproape 15 de mii de ofițeri din 43 de țări ale lumii, care au identificat peste 370 de suspecți, din care 158 au fost arestați.
Poliția din România a efectuat percheziții domiciliare și a arestat nouă persoane pentru traficarea a opt copii, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, trimiși la cerșetoriei forțată. În Austria, au fost arestați alți șapte suspecți, parte a unui grup românesc de crimă organizată, activ în mai multe țări ale UE. Interpol scrie că rețeaua de trafic de persoane se folosea cel mai des de „metoda lover-boy”, prin care fetele foarte tinere sau adolescente sunt cucerite iar apoi traficate chiar de cel despre care cred că este iubitul lor.