Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Începe Conclavul. Cei 133 de…

Începe Conclavul. Cei 133 de cardinali aleg noul papă

Sursa foto: Getty Images

Cei 133 de cardinali care fac parte din Conclav intră miercuri, 7 mai, în Capela Sixtină, de unde vor ieși doar după ce vor alege noul papă. Începe oficial conclavul, procesul secret prin care este desemnat viitorul lider al bisericii catolice și al celor 1,4 miliarde de credincioși. Și cu începerea acestui proces sacru pentru Biserică, sunt din nou vehiculate nume și analizate toate declarațiile, relatează Hotnews.

De la moartea Papei Francisc, de pe 21 aprilie, au fost vehiculați mai mulți cardinali ce sunt considerați favoriți la succesiunea sa. Dar, după cum subliniază cardinalul britanic Vincent Nichols, „lista mea se schimbă și cred că va continua să se schimbe în următoarele câteva zile”. 

Cel mai înalt oficial al Bisericii din Anglia și Țara Galilor, care participă la primul său Conclav, spune că discursurile susținute înainte de reuniunea Conclavului au fost din nou esențiale pentru a ajuta la formarea opiniilor despre cine ar putea fi următorul papă.

„Este un proces care pentru mine este departe de a fi încheiat. Vor exista aceste momente în care, ca și cum o piatră ar fi aruncată într-o apă, undele se vor răspândi, iar eu voi sta acolo și mă voi gândi: «Ah, da, asta este important»”, a spus cardinalul.

Întrebat dacă există cardinali favoriți care au mai multe șanse să devină papă, Nichols a răspuns: „Am venit cu câteva idei … (și) ele s-au schimbat”.

„Clona lui Francisc”

Vehicularea unor nume a stârnit însă rumoare în rândul clerului. De exemplu, pe listă se află și cardinalul italian Pietro Parolin, ceea ce a dus la campanii de discreditare a acestuia.

Tradiționaliștii, în special, l-au catalogat drept „o clonă a lui Francisc”, atrăgând în același timp atenția asupra afacerilor sale controversate cu guvernul chinez și asupra activității sale la conducerea unui minister-cheie al Vaticanului implicat într-un scandal de 200 de milioane de euro în 2019.

Dar pentru cei care se tem de influența în scădere a Romei, Parolin este o opțiune bună. Cardinalul este văzut ca rezistând reformelor sinodale. Acest lucru i-a adus sprijinul unora dintre așa-numiții cardinali curiali, funcționari ai Vaticanului care lucrează direct pentru Sfântul Scaun în Cetatea Vaticanului, potrivit Politico.

Cine sunt favoriții

Procesul de vot a fost întotdeauna mai complex decât vechea opoziție între „conservatori” și „progresiști”. Dar de data aceasta, față de conclavurile trecute, situația este și mai fragmentată, cardinalii alegători nu au fost niciodată atât de numeroși, iar diferențele geografice și culturale joacă un rol la fel de important. 

Partea mai reformistă și „bergogliană” ar putea începe să voteze pentru candidați precum cardinalul din Marsilia, Jean-Marc Aveline, sau maltezul Mario Grech, care a condus Sinodul. 

Frontul tradiționalist privește spre ungurul Péter Erdö și suedezul Anders Arborelius. Și apoi există cardinali cunoscuți de toți, indicați de la început printre favoriți, care au profiluri capabile să reconcilieze diferențele: precum Pietro Parolin, patriarhul Ierusalimului Pierbattista Pizzaballa, sau filipinezul Luis Antonio Tagle.