Împrumut de 400 de milioane de euro, pentru consolidarea capacității statului de a reacționa eficient în fața eventualelor crize: „Nu generează o povară financiară”

Compania Energocom va accesa un împrumut de până la 400 de milioane de euro pentru a asigura securitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece. Împrumutul este structurat în trei tranșe în sumă de 300 milioane de euro, precum și o facilitate de credit revolving pe o perioadă de 5 ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.
Acordul de garanţie de stat pentru împrumut a fost semnat marți, 8 iulie, între Ministerul Finanțelor și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Fondurile vor fi utilizate în vederea realizării proiectului „Consolidarea securității energetice a R. Moldova”, cu scopul de a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze naturale și energie electrică pentru consumatorii finali.
Potrivit Ministerului Energiei, banii vor permite companiei Energocom să efectueze achiziții strategice de gaze naturale și energie electrică pentru a îndeplini obligațiile de serviciu public față de consumatorii finali din țară, în special în perspectiva sezonului de încălzire 2025–2026.
„Prin intermediul acestui instrument financiar, vom consolida capacitatea statului de a reacționa prompt și eficient în fața eventualelor crize, garantând continuitatea furnizării energiei pentru cetățeni.
Asigurarea unei aprovizionări continue cu resurse energetice reprezintă o prioritate strategică pentru R. Moldova. Este un factor esențial pentru protejarea populației, în special a celor mai vulnerabili, precum și pentru menținerea stabilității economice și sociale”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului.
Aceste fonduri au fost accesate în contextul în care, în luna august, expiră proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, semnat în 2022 care de asemenea prevedea inclusiv o linie de creditare accesată de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Potrivit responsabililor de la Energie, facilitatea financiară „nu generează o povară financiară asupra bugetului de stat, decât în situații excepționale, fiind concepută ca un instrument de protecție și stabilitate într-un context geopolitic marcat de incertitudine”.