Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fost spion al Federației Ruse…

Fost spion al Federației Ruse a fost otrăvit în casa lui

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Fostul spion rus, Serghei Skripal, și fiica sa, Julia, au fost otrăviți cu o neurotoxină la ei acasă în Salisbury, Marea Britanie, anunță poliția britanică.

Cea mai mare concentrație de substanță a fost găsită lângă ușa de la intrare. „La etapa actuală a anchetei, constatăm că Serghei și Julia Skripali au intrat prima dată în contact cu agentul nervos lângă ușa din fața casei. Cei care locuiesc în zonă ar putea fi supuși perchezițiilor, dar vă asigurăm că nu există niciun risc, iar acțiunile noastre sunt doar măsuri preventive“, – a declarat coordonatorul principal în lupta împotriva terorismului, Dean Haydon. Acesta a mai adăugat că în cazul Skripal, lucrează 250 de detectivi împreună cu alți experți și parteneri.

De asemenea, ofițerii de poliție continuă să vizualizeze mai mult de 5 000 de ore de video de la camerele de supraveghere din apropiere pentru a investiga cazul.

Diplomații din F. Rusă sunt expulzați deja din 27 de țări, fiind vorba în total de 144 de persoane.

La 27 martie, curent, R. Moldova și-a anunțat decizia de a expulza trei diplomați ruși din țară în legătură cu cazul ex-spionului rus Serghei Skripal. Diplomații ruși trebuie să părăsească țara în decursul a 7 zile. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-a opus expulzării diplomaților ruși.

Anterior, Secretarul General al NATO a anunțat expulzarea a 7 angajați ruși, iar Guvernul ucrainean a expulzat 13 diplomați ruși în legătură cu otrăvirea fostului spionrus Serghei Skripal.

Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Estonia, Lituania și Republica Cehă s-au alăturat listei țărilor care au anunțat anterior expulzarea diplomaților ruși. Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a anunțat că alte 14 țări europene au decis expulzarea diplomaților ruși, în contextul investigației privind otrăvirea fostului colonel GRU, Serghei Skripal în Salisbury.

În același timp, aproximativ 60 de diplomați ruși au fost expulzați din Statele Unite.

La17 martie, Ministerul rus de Externe a anunțat expulzarea a 23 de diplomați britanici „ca răspuns la acțiunile Marii Britanii”. De asemenea, ministerul rus de Externe a anunțat închiderea Consiliului Britanic.

La 20 martie, diplomații ruși expulzați au părăsit Marea Britanie. Aceștia ai plecat la Moscova cu avionul IL-96 cu numărul de bord RA-96023, aeronavă care apare și în dosarul privind contrabanda cu cocaina din Argentina în Rusia.

Marea Britanie a anunțat înghețarea activelor rusești în țară. Sancțiunile pot afecta persoane din cercul de apropiați ai lui Putin. De asemenea, Marea Britanie a avertizat cetățenii despre pericolul călătoriilor în Rusia. Theresa May a anunțat reuniunea Consiliului NATO privind utilizarea armelor chimice de către Rusia. Din cauza scandalului internațional, familia regală și miniștrii britanici nu vor merge la Cupa Mondială 2018 pentru fotbal în Rusia.

Reglementatorul britanic de televiziune și radiodifuziune nu a exclus blocarea postului tv Rusiei Today, care operează în Marea Britanie. Federația Rusă amenință să interzică activarea presei britanice în Rusia, în cazul unei eventuale blocări a postului Russia Today.

Uniunea Europeană a decis să își retragă ambasadorul din Rusia.

La 4 martie, cetățeanul rus în vârstă de 66 de ani, Serghei Skripal, a fost spitalizat în Marea Britanie cu otrăvire severă. Acesta era însoșit de fiica sa. Skripal – fost colonel al serviciilor de informații militare, a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. A fost găsit vinovat că a transmis mărturia agenților ruși care lucrau sub acoperirea UE către serviciul secret al serviciilor britanice.

Sursa: Hromadske
Foto: REUTERS/Peter Nicholls