Electricitatea, restabilită în proporție de 99% în Spania și Portugalia, dar o mare întrebare rămâne după pana de curent

Autoritățile nu au identificat cauza căderii de curent de luni, 28 aprilie, din Peninsula Iberică, iar cele două scenarii vehiculate – un atac cibernetic a fost eliminat, iar un fenomen meteorologic nu este deocamdată susținut de dovezi, scrie Reuters.
Timp de cinci secunde, luni, 28 aprilie, la ora locală 12:33, 15 gigawați (GW) din producția de electricitate au dispărut brusc din sistemul spaniol.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters, această cantitate a fost echivalentă cu 60% din energia electrică consumată în țară la acel moment. A fost nevoie doar de aceste cinci secunde pentru ca haosul să se dezlănțuie.
Sistemul a cedat, dar cauza rămâne necunoscută. Pana masivă de curent a lăsat Spania continentală și Portugalia fără energie electrică.
Oamenii au fost prinși în lifturi, blocați în trenuri, în trafic și abandonați în aeroporturi. Sute de persoane s-au chinuit să iasă din tunelurile de metrou întunecate, folosind lanternele telefoanelor lor, alții s-au chinuit să găsească produse de bază în supermarketuri care nu acceptau decât numerar.
„În cei peste 40 de ani de când sunt în acest sector, nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat Jorge Fabra, care a fost președinte al Red Eléctrica, operatorul național de electricitate, timp de un deceniu.
Principala întrebare care rămâne este ce anume s-a întâmplat. „Nu excludem nicio ipoteză”, a declarat premierul Pedro Sánchez .
„Nu cunoaștem cauzele”, a insistat el, sporind și mai mult incertitudinea din jurul acestei pene de curent istorice în țară.
Rețeaua a fost restabilită, dar unele probleme rămân
Electricitatea a fost restabilită în proporție de 99%, în cea mai mare parte a Spaniei și Portugaliei, marți dimineață, 29 aprilie.
În Spania, școlile și birourile s-au redeschis, transportul public a repornit după lungi întârzieri, blocajele din trafic s-au atenuat și multe spitale și-au reluat alimentarea cu energie electrică de la rețea, în timp ce altele au continuat să funcționeze cu generatoare.
Red Electrica a declarat că a fost în măsură să satisfacă practic toată cererea de electricitate a țării marți dimineață, în timp ce omologul portughez, REN, a declarat că, până luni târziu, toate cele 89 de substații electrice din țară au fost repuse în funcțiune.
Transportul este cel care nu și-a revenit complet la normal, după criza de luni, când trenurile, metrourile și aeroporturile au încetat să mai funcționeze, iar călătorii au fost nevoiți să doarmă în gări și aeroporturi.
Autoritățile sunt acum presate să explice ce a cauzat una dintre cele mai mari pene de curent înregistrate vreodată în Europa.
Instabilitatea rețelei a provocat separarea interconectării electrice dintre Spania și Franța prin Munții Pirinei, ceea ce a dus la o prăbușire generală a sistemului spaniol, a declarat reporterilor, luni seara, Eduardo Prieto, șeful operațiunilor Red Electrica.
Și unele zone din Franța au suferit întreruperi de scurtă durată.
Identificarea cauzei ar putea dura luni de zile
Spania este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din Europa, însă pana de luni a stârnit deja dezbateri pe aceasta temă, unii întrebând dacă nu cumva volatilitatea aprovizionării cu energie solară sau eoliană a făcut ca sistemele energetice să fie mai vulnerabile la o astfel de întrerupere, scrie Reuters.
John Kemp, analist energetic și specialist în politici publice, a declarat că găsirea unor cauze clare pentru secvența de defecțiuni care a contribuit la pana de curent ar putea lua investigatorilor câteva luni.
„Regiunea are una dintre cele mai mari penetrări din lume a generării regenerabile de energie eoliană și solară, astfel încât pana de curent va fi un studiu de caz privind impactul generatoarelor regenerabile asupra fiabilității, precum și repornirea după o defecțiune generalizată”, a spus John Kemp.
Marc Ferracci, ministrul francez al industriei, a declarat marți la postul de radio RTL că Franța este mai bine pregătită pentru a preveni pene de curent precum cea suferită de Spania și Portugalia și că impactul în Franța a fost „minim”.
Operatorul spaniol respinge ipoteza unui atac cibernetic
Pedro Sánchez a avertizat că oamenii ar trebui să fie atenți la dezinformările cu privire la întreaga criză.
Ieri, președintele regional al Andaluziei, Juanma Moreno, a sugerat că un atac cibernetic a fost cauza probabilă. Dar această ipoteză a fost respinsă rapid de alți oficiali apropiați guvernului, potrivit El Pais.
Evaluarea preliminară a operatorului spaniol de electricitate a exclus de asemenea, varianta atacului cibernetic.
Totuși, Înalta Curte din Spania a declarat că va deschide o anchetă, pentru a afla dacă un atac cibernetic împotriva infrastructurilor critice spaniole ar fi putut provoca pana de curent.
Judecătorul Jorge Calama ar urma să investigheze cazul ca infracțiune de terorism, se arată într-un document judiciar.
Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) a precizat de asemenea că luni, în timpul penei de curent, „nu au fost detectate fenomene atmosferice sau meteorologice neobișnuite, nici variații bruște de temperatură, în rețeaua de stații meteorologice”.
Precizarea a venit după ce unele relatări au indicat că un fenomen meteorologic ar fi fost posibil declanșator al problemei din rețeaua electrică.