Detalii noi despre incendiul de proporții din Durlești. Consilier municipal: „De ani de zile asistăm la un adevărat dezastru în urbanism”

Familiile care au avut de suferit în urma incendiului devastator de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 75 din orașul Durlești vor primi ajutoare financiare din partea autorităților. Reprezentanții fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au anunțat luni, 19 mai, că au înaintat un demers primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, pentru a convoca de urgență Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău.
În prezent, potrivit consilierului PAS din orașul Durlești, Oleg Popșoi, cinci familii sunt cazate temporar în mai multe cămine studențești. În perioada următoare, acoperișul blocului locativ afectat de incendiu va fi reconstruit pentru a nu fi inundate și apartamentele amplasate la etajele inferioare.
„(…) În următoarele două luni trebuie să fie reconstruit acoperișul. Asta a fost solicitarea locatarilor și poziția domnului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Astăzi se lucrează la identificarea soluțiilor și la executarea unui proiect pentru a fi reconstruit un acoperiș conform normelor. Astăzi se va face un deviz de cheltuieli (…).
Fracțiunea PAS din Consiliul local Durlești și fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău s-au adresat cu cereri către comisiile fondurilor de rezervă pentru a acorda un sprijin financiar de urgență persoanelor care au avut de suferit. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că în urma incendiului blocului locativ a rămas fără acoperiș și avem o săptămână în față care se anunță ploioasă, de aceea Guvernul ia măsuri urgente pentru ca în următoarele două zile să fie întreprinse măsuri pentru a face o construcție provizorie care să oprească infiltrările de apă pe parcursul săptămânii. Un expert tehnic lucrează pentru a identifica soluții în acest sens, dar ulterior Guvernul va identifica metode și soluții pentru a fi reparat acoperișul după normative, nu ceea ce avem.
Trebuie să aflăm cauza cum un bloc locativ cu 10-11 niveluri a fost construit peste liniile roșii care sunt în Planul urbanistic general, cum un bloc locativ a fost construit în zona de protecție a râului Durlești, cum un bloc locativ a fost construit în apropierea liniilor de înaltă tensiune și nu s-a ținut cont de anumite norme elementare. Aceste linii de înaltă tensiune și din cauza faptului că blocul este situat atât de aproape. A făcut grea intervenția pompierilor și anume din acest motiv incendiul de la un singur apartament s-a extins la o suprafață totală de 1500 de metri și au avut de suferit toți. Dacă pompierii aveau posibilitatea să intervină prompt, fără impedimente și se respectau normele antiincendiare, cred că tragedia nu era de o asemenea amploare. Sunt convins că cineva trebuie să răspundă pentru ca asemenea cazuri să nu se mai repete (…).
La Minister, colegii responsabili lucrează asupra anchetei și documentează cazul. Sper că în scurt timp vom avea o claritate pe acest subiect. Pentru persoanele care sunt domiciliate în Durlești și au rămas cu o daună totală, vom putea aloca din Comisia fondului de rezervă până în 20 de mii de lei. Asta ne permite legislația, nu că asta vrem noi. Ne dorim o sumă mai mare, pentru că am fost acolo și am văzut cum oamenii își plătesc creditele și chiriile, fiind destul de complicat”, a declarat Oleg Popșoi.
Președinta PAS din CMC, Zinaida Popa, afirmă că incendiul de la Durlești este „o tragedie care trebuie să tragă un semnal de alarmă pentru întreaga administrație publică”.
„(…) Suntem alături de toți cei care și-au pierdut locuințele, bunurile, liniștea și siguranța. Vom sprijini toate eforturile Guvernului, dar și a autorităților locale pentru ca acești oameni să primească rapid ajutorul necesar. Astăzi, la prima oră, din numele fracțiunii PAS din CMC, am depus un demers către primarul general ca să convoace de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, pentru a examina oportunitatea de a aloca ajutoare materiale din fondul de rezervă a CMC. Vom identifica împreună resurse și vom face tot ce ține de competențele noastre pentru a ajuta acești oameni la nevoie (…). De ani de zile asistăm la un adevărat dezastru în urbanismul din Chișinău și din unele suburbii, documentație urbanistică aprobată cu încălcări, autorizații ilegale (…). Toate aceste practici pun viețile oamenilor în pericol (…)”, a spus Zinaida Popa.
Declarațiile lui Ion Ceban
În ședința Primăriei municipiului Chișinău din 19 mai, primarul Ion Ceban a declarat că autoritățile municipale urmează să transmită Guvernului un demers pentru a aloca bani din fondul de rezervă pentru familiile afectate de incendiu.

„(…) Dragi și mulți stimabili guvernanți, vă rugăm foarte mult să nu puneți pe umerii Primăriei municipiului Chișinău lucrurile în continuare. Cunoaște foarte bine că acest lucru actualmente nu ține de competența nemijlocită a Primăriei. Suntem în legătură permanentă cu Primăria orașului Durlești (…). La acea etapă am susținut eforturile colegilor noștri și cei care au fost implicați în stingerea incendiului. Mă bucur că acest efort a fost unul comun și așa trebuie să fie de fiecare dată. Oamenii trebuie să se ajute reciproc (…). Există fondul de rezervă al Guvernului în asemenea situații și reiterez – dacă nu poate fi gestionat acest fond, nu știu pentru ce mai trebuie guvernanții (…). Deja a fost pregătit demersul și va fi transmis Guvernului pentru ca din fondul de rezervă al statului, unde plătim toți, să interveniți și să ajutați locatarii (…)”, a spus Ceban.
Incendiu de proporții în Durlești: 16 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
Pe 16 mai 2025, un incendiu puternic a cuprins un complex locativ de de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 75 din orașul Durlești. Focul a fost lichidat pe 17 mai, în jurul orei 04:08. Conform salvatorilor, flăcările au distrus circa 1500 de metri pătrați din acoperișul blocului de locuit.
Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează să fie stabilite.
„(…) La ora 15:58 a fost solicitată intervenția ambulanței. Pentru deservirea acestui caz au fost alocate patru echipe de asistență medicală urgentă, care au intervenit prompt la locul solicitării și au acordat ajutor medical la 16 persoane, care au suferit în urma intoxicației cu monoxid de carbon și au avut o reacție acută la un factor de stres, informează Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, trei pacienți au fost transportați la spital (2 la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și o persoană la Spitalul Internațional Medpark) pentru tratament în condiții de staționar.
Din motive de siguranță și la solicitarea serviciului 112, la ora 17:49 au fost deconectate două linii electrice de înaltă tensiune de 110 kV – Chișinău Sculeni 1 și Chișinău Sculeni 2, din cauza incediului de la mansarda unui bloc din capitală, a informat Premier Energy Distribution.
Inițierea unui anchete
În urma incendiului declanșat la mansarda blocului din Durlești, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a dispus inițierea unui control inopinat de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică.
„La această etapă nu putem oferi detalii suplimentare, fiind obligați să păstrăm confidențialitatea pentru a nu afecta desfășurarea corectă a controlului, conform legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător”, a anunțat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.