Principală  —  ZdG explică  —  Consultant politic   —   Certificatul pentru drept de vot:…

Certificatul pentru drept de vot: ce este și în ce cazuri îl puteți solicita?

În perioada 12-31 octombrie 2020 vă puteți adresa la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile pentru a obține un certificat pentru drept de vot, care vă permite să votați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în oricare altă secţie de votare.

Solicitarea certificatului pentru drept de vot se face în cazul în care ați schimbat domiciul sau reședința și nu ați reuşit să declarați locul nou de şedere sau dacă în ziua votării nu vă veți afla la locul de domiciliu sau cel de reședință.

În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.

Eliberarea certificatului se face în baza actului de identitate acceptat pentru participarea la votare.

Alegătorul care a primit certificat pentru drept de vot confirmă primirea acestuia, semnând în lista electorală în dreptul numelui său, la rubrica „Notă”, unde este indicată data eliberării, numărul certificatului pentru drept de vot şi numele membrului biroului electoral care l-a eliberat.