Cea mai frecventă întrebare a jurnaliștilor de investigație: De ce corupții nu sunt la închisoare?

Astăzi la Johannesburg, Africa de Sud și-a lansat activitatea ce-a de-a zecea Conferință Globală a Jurnaliștilor de Investigație, care întrunește peste 1000 de jurnaliști de investigație, profesori de jurnalism, activiști din peste 100 de țări.

În cadrul conferinței vor fi organizate zeci de ateliere de profesionalizare și schimb de bune practici în materie de jurnalism de investigație, inclusiv metode noi de documentare și prezentare a anchetelor reportericești, conexiuni între echipele de investigații din întreaga lume, tendințe noi în lumea corupției și criminalității și instrumente relevante pentru reporteri, metode de asigurare a securității fizice, juridice și virtuale a reporterilor.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul reporteri din statele unde jurnaliștii de investigație sunt supuși celor mai mari riscuri, inclusiv omoruri.  Roman Anin de la Novaya Gazeta din Federația Rusă a remarcat că în ultimii ani 6 colaboratori ai redacției sale au fost omorâți. Totodată, atât el cât și alți colegi care se ocupă de investigații jurnalistice sunt expuși unor presiuni, dar și unor campanii de denigrare în presa pro-guvernamentală: ”S-au scris foarte multe articole denigratoare despre noi, inclusiv că am fi agenți americani, sau ai altor țări. Autoritățile ne consideră pe noi dușmani, în loc să îi considere pe corupții dușmani ai statului”.

Ferial Haffajee, jurnalistă la Huffington Post, a a declarat în deschiderea forumului că cea mai frecventă întrebare legată de activitatea jurnaliștilor de investigație este: ”De ce toți acești corupți încă nu sunt la închisoare?”, eficiența investigațiilor fiind una dintre temele care vor fi discutate de asemenea, în cadrul conferinței.

Din Republica Moldova la eveniment participă reporteri ai Ziarului de Gardă și Rise.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *