Principală  —  Ştiri   —   Ce s-a decis azi în…

Ce s-a decis azi în PMAN

Platforma DA a organizat si duminica, 13 septembrie, la ora 12.00 un protest în PMAN. Mai multe formațiuni civice și politice au anunțat că aderă sau susțin acest protest. Ministerul de Interne a dispus mobilizarea a numeroase forțe pentru asigurarea ordinii publice în zona PMAN.

Platforma DA anunța că duminica vor continua protestele din cauza dialogului eșuat cu Guvernul și Președinția și din cauza că solicitările adunării din 6 septembrie nu au fost respectate de către structurile puterii.

Pe parcursul ultimei săptămâni câteva sute de corturi au fost instalate de către protestatari în PMAN, acolo apărând și o cantină, un punct medical, wc-uri. Zilnic diverse persoane au donat bani pentru întreținerea protestatarilor din orățelul de corturi.

Zilnic Consiliul Platformei DA a făcut declarații de pe scena din PMAN cu privire la mersul dialogului cu autoritățile. Totuși, mai multe persoane au criticat „lista negociatorilor”, mai ales pentru faptul că din cadrul Consiliului fac parte foști parlamentari, foști membri ai Guvernului, foști apropiați ai unor miniștri compromiși, foști membri ai unor partide eșuate, sau formațiuni care au susținut diverse partide, inclusiv pe cele din actuala guvernare, în alegeriule trecute. Totodată, membriii societății civile care inițial, cu câteva luni în urmă, erau parte activă a Platformei DA, nu se mai regăsesc nici în consiliu, dar nici în grupurile de dialog cu autoritățile.

Între timp, mai multe forțe politice de stânga au anunțat că aderă la proteste. Igor Dodon a declarat că Partidul Socialiștilor și alte partide și formațiuni de stânga trebuie să se reunească „Trebuie să demonstrăm că integrarea europeană a R.Moldova a falimentat”, Renato Usatîi de la Partidul Nostru a pozat pe pagina sa de Facebook cu un cort enorm de culoare verde și cu mai multe atribute de camping declarând că „Eu sunt apropae gata. Salvăm Moldova împreună”.  În seara zilei de ieri, și liderul PPCD, Iurie Roșca și-a anunțat susținerea pentru aceste proteste. „Platforma DA merită susținută. (…) Ii cunosc pe mai toti. Si ma bucur pentru curajul si consecventa lor,” a scris Iurie Roșca pe pagina sa de Facebook. Totodată, Grigore Petrenko și încă 5 aliați ai săi rămân în ares, dar au declarat anterior că protestează pentru aceiaș cauză – demisia actalei puteri.

Deși atât Platforma DA cât și partidele de stânga declară că prima lor revendicare este organizarea alegerilor anticipate, protestatarii din PMAN susțin că nu vor să se asocieze cu partidele de stânga, antieuropene. Unii au declarat că vor aplica forța pentru a apăra PMAN. În acest context Ministerul de Interne a mobilizat numeroase forțe pentru asigurarea ordinii publice în zonă. De dimineață în spatele clădirii Guvernului au fost dislocate mai multe autocare și camioane cu polițiști dotați cu echipamente protectoare.

UPDATE: 12 mii de oameni, conform datelor prezentate de politie, au participat la protestul de duminica. Oamenii au scandat lozinci impotriva celor de la guvernare, cerand in continuare demisia presedintelui Timofti, dar si a intregii conduceri a tarii. Cei prezenti au votat o rezolutie prin care s-a anuntat o greva generala si formarea unui guvern al Increderii Nationale.

„În condițiile neexecutării etapizate de către guvernarea actuală a revendicărilor populare, împuternicim Consiliul Marii Adunări Naţionale să facă un Apel privind declanşarea unei greve generale și a altor acțiuni de nesupunere civică”, se spune în una dintre prevederile rezoluției votate de protestatari. O alta prevedere votata se refera la crearea unui noi forte politice. „Se va purcede la edificarea unei mişcări politice de alternativă și a unei liste nominale a unui guvern de încredere populară care să utilizeze instrumentariul specific luptei politice pentru realizarea năzuinţelor poporului R. Moldova exprimate şi aprobate de Marea Adunarea Naţională”, se spune in rezolutie, fara a fi oferite si alte detalii. Se specifica totusi ca DA va ramane neafiliata politic.