Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Cadavrul a așteptat rudele timp…

„Cadavrul a așteptat rudele timp de trei ani.” Există suficiente laboratoare și experți în Ucraina pentru a identifica cadavrele returnate de Rusia?

Specialiștii examinează cadavrele într-un camion frigorific înainte ca acestea să ajungă la morgă. Foto: Konstantin Șafarenko / hromadske

„Păstrați distanța, pentru că ar putea exista explozibili în sacii cu cadavre”, îi avertizează polițiștii pe jurnaliști în curtea morgii din Kiev, capitala Ucrainei. Un camion frigorific în care se află cadavrele ucrainenilor morți, recuperate recent de la  ruși, se află deja la fața locului.

Toți cei care urmează să lucreze cu cadavrele sunt îmbrăcați în salopete albe, poartă măști și mănuși. Măștile nu sunt pentru protecția respiratorie, ci pentru a nu-și „expune” fețele camerelor de luat vederi ale jurnaliștilor, deoarece unii specialiști desfășoară activități și în teritoriile ocupate, explică jurnalistul de la hromadske.

Imediat ce ușa frigiderului este deschisă, se simte mirosul inconfundabil de cadavre. Nici măcar vântul puternic nu are timp să-l risipească – se răspândește în toată curtea.

Explozibili în sacii cu cadavre

Anchetatoarea Olga Sidorenko spune că s-a obișnuit deja cu acest miros. Ea îi explică jurnalistului care este procedura după ce Rusia returnează cadavrele. Mai întâi se efectuează o inspecție generală, apoi se verifică dacă nu sunt ascunși explozibili: în trecut, au fost găsiți printre cadavre și în hainele morților, motiv pentru care geniștii lucrează la fața locului.

În fiecare pungă albă care este scoasă din frigider există o altă pungă – neagră. În interior sunt resturi de cadavre și haine militare. Din unele pungi curge un lichid maro.

Pe saci sunt inscripționate numele orașelor în care au fost duse luptele. Rămâne însă de verificat dacă cei căzuți într-adevăr și-au pierdut viața acolo.

După inspecție, rămășițele sunt puse într-un sac curat, etichetate și transportate pe o targă la morgă.

Ulterior, cadavrele vor fi trimise la morgile din regiunea Kiev. Poliția spune că la momentul actual există suficiente locuri. Dacă la începutul războiului  cadavrele erau transportate în mare parte în capitală, cu timpul, când numărul lor a crescut, cadavrele au fost duse și în alte regiuni ale Ucrainei.

Cum este identificat un corp neînsuflețit?

Apoi, se dispune o expertiză medico-legală – se stabilește cauza și ora decesului (dacă este posibil). Dacă în timpul autopsiei se găsesc resturi sau alte elemente de distrugere, se efectuează o examinare balistică. De asemenea, se prelevează probe pentru a forma un profil ADN. Acesta este introdus în baza de date.

Dacă este posibil, se iau amprentele digitale. De asemenea, sunt scanați dinții: dacă rudele au fișe dentare, acest lucru poate ajuta la identificarea persoanei. În plus, se iau în considerare semnele specifice: tatuaje, urme de intervenții chirurgicale, plăci metalice etc. Uneori, se găsesc documente sau lucruri la întâmplare.

„Am găsit, de exemplu, cecuri de la Nova Poshta, ceea ce, în calitate de anchetator, îți oferă un indiciu despre al cui corp ar putea fi”, explică Olga Sidorenko.

Uneori, identificarea unui corp durează câțiva ani

Durata expertizei depinde de starea corpului neînsuflețit. În cazul în care acesta a fost supus influenței termice, a început să putrezească sau au rămas doar oasele, examinarea devine mai complicată.

Uneori, identitatea cadavrului este stabilită imediat  prin documente sau semne specifice, dacă corpul nu a putrezit încă. În astfel de situații, procesul durează câteva ore. Dar există cazuri în care identificarea durează câțiva ani.

„De exemplu, aveam un cadavru din 2022, iar rudele erau din Mariupol, au plecat de acolo abia în 2025. Abia atunci au depus probele ADN și am obținut imediat o compatibilitate. Se pare că cadavrul a așteptat rudele timp de trei ani”, spune anchetatoarea Olga.

În prezent, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei activează 27 de laboratoare care efectuează examinări de genetică moleculară. Alte patru laboratoare sunt în subordinea Ministerului Sănătății și a Ministerului Justiției. Personalul de experți este, de asemenea, în continuă creștere.

În cazul în care au fost luate toate măsurile posibile pentru identificarea corpului, dar nu s-a reușit, deocamdată, acest fapt, cadavrul este păstrat în morgă timp de cel puțin un an. Apoi, este înmormântat sub un număr. Toate datele colectate rămân în baza de date.

Dacă ulterior apar rudele, de exemplu, dacă vin din străinătate sau din teritoriul ocupat și depun o mostră ADN, atunci corpul poate fi reînhumat.

„De ce insistăm atât de mult ca rudele celor dispăruți să ofere mostre ADN? Pentru că majoritatea cadavrelor din baza de date rămân neidentificate tocmai pentru că nu avem cu ce să le comparăm. Nu există ADN de la rude și nu le putem identifica”, a explicat Olena Șolomei, ofițeră de presă la Departamentul de Investigații al Poliției Naționale a Ucrainei.

Uneori, împreună cu cadavrele soldaților ucraineni, rușii predau și cadavre ale propriilor soldați. Acest lucru poate fi determinat prin uniforme, insigne sau documente. Dar, chiar și în astfel de cazuri, se efectuează o identificare completă pentru a exclude substituirea.

Dacă se prezintă un set de fragmente care par a fi rămășițele unei persoane, dar există îndoieli, acestea sunt examinate separat. Din fiecare fragment este prelevat ADN-ul pentru a evita erorile.

Pentru identificarea completă a tuturor victimelor care au fost returnate Ucrainei în timpul schimburilor recente, va fi nevoie de cel puțin un an, susțin experții.

Adaptare și redactare: Olga Bulat