Au fost eliberate primele certificate de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor pentru micii producători

Trei producători mici din domeniul alimentar au primit certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor. Aceștia pot comercializa legal, în condiții simplificate, produsele alimentare finite, a anunțat miercuri, 30 iulie, Agenția Național pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Potrivit ANSA, acest lucru a fost posibil în urma aplicării noilor „Cerințele simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar”, aprobate la data de 15 ianuarie 2025 și intrat în vigoare la sfârșitul lunii aprilie.
Noile cerințe permit micilor producători să inițieze activități economice în condiții mai puțin restrictive, având costuri minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producție.
„Producătorii mici au un rol esențial, atât în economia națională, cât și în asigurarea unei alimentații sănătoase pentru întreaga populație”, a specificat ANSA.
Potrivit Agenției, noile prevederi oferă flexibilitate și acces sporit pe piață, reducând costurile suplimentare și procedurile birocratice și anume:
- A fost simplificat procesul de înregistrare a activității pentru micii producători de produse alimentare de origine animală – aceștia vor fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, fără obligativitatea de a contracta serviciile unui medic veterinar;
- Reducere frecvența prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală;
- Condiții mai puțin riguroase pentru proiectarea unității de producere – toate etapele procesului de producție din cadrul unei întreprinderi alimentare vor putea fi realizate într-o singură încăpere, dacă se va evita orice contaminare încrucișată;
- Scutiri de la elaborarea și implementarea Analiza Riscurilor și Puncte Critice de Control (HACCP) – micii producători vor putea aplica ghiduri de bune practici în loc să implementeze un sistem complet HACCP;
De asemenea, micii producătorii au posibilitatea să livreze direct sau să comercializeze cu amănuntul produse alimentare de origine animală și nonanimală consumatorilor finali sau unităților de comerț.
Totodată, proiectul stabilește cerințele față de abatoarele cu capacitate mică și cerințele pentru comercializarea laptelui crud prin intermediul automatelor.
Cerințe simplificate au și pensiunile turistice și agroturistice, cu servicii de pregătire şi servire a mesei, precum:
- Prepararea și servirea de produse culinare și vin, obținute din materia primă din gospodăria proprie;
- Dreptul să achiziționeze produsele alimentare de la producătorii casnici, adică de la persoanele fizice și anume:
– carnea provenită de la păsări și lagomorfele sacrificate tradițional;
– produse de origine vegetală (legume și fructe, inclusiv produse obținute din acestea);
– laptele, produsele lactate și ouăle de găină (pentru consum uman).
„ANSA încurajează producătorii să-și înregistreze activitatea și va continua să acorde tot sprijinul și instruirea necesară în procesul de implementare a sistemelor de marcare și de respectare a cerințelor sanitar-veterinare”,a precizat Agenția.