Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Achizițiile pentru organizarea celei de-a…

Achizițiile pentru organizarea celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene nu vor fi publice până la încheierea evenimentului „pentru a nu periclita măsurile de securitate”, potrivit unei dispoziții CSE

Sursa: ZdG

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va încheia contracte de achiziție a bunurilor și serviciilor necesare desfășurării celei de-a doua reuniunii a Comunității Politice Europene (CPE), care va avea loc la Chișinău pe 1 iunie 2023, prin proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Decizia a fost luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), „în contextul războiului din țara vecină și a riscurilor la adresa securității naționale generate de acesta”.

„În scopul asigurării confidențialității informației, pentru a nu periclita măsurile de securitate în pregătirea celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene prin derogare de la prevederile legii nr. 131/2015: MAEIE nu va transmite, iar AAP nu va publica anunțul de atribuire in Buletinul achizițiilor publice; MAEIE nu va transmite, iar AAP nu va recepționa decizia de atribuire a contractului; MAEIE nu va transmite, iar AAP nu va recepționa și asigura publicarea dării de seamă în Buletinul achizițiilor publice”, se menționează în dispoziția CSE din 19 ianuarie.

Astfel, Ministerul de Externe va asigura păstrarea documentelor în dosarul achiziției publice în format pe hârtie și le va transmite către Agenția Achiziții Publice după încheierea evenimentului, „în scopul asigurării corectitudinii evidenței și analizei statistice privind achizițiile publice”, potrivit CSE.

12-53-358_20.01.2023 by Ziarul de Gardă

Reuniunea CPE va avea loc pe data de 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta R. Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată recent șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.

„Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene”, se arată în comunicatul publicat de Președinție.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.