Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Omul a supravieţuit datorită problemelor

Omul a supravieţuit datorită problemelor

Credeţi că omul preistoric s-a trezit într-o bună zi în peştera sa şi a zis “Hai să mă dezvolt”? Nu, el a avut în faţă probleme complicate, care l-au mobilizat să găsească soluţii ca să supravieţuiască”, astfel explică istoricul Mihai Iuraşcu iniţiativa sa de a lansa o colecţie de culegeri de probleme la istorie, “Probleme ale societăţii umane”. Primul volum, care vizează preistoria şi antichitatea, a fost lansat zilele trecute la Biblioteca “Onisifor Ghibu” din Chişinău.

Istoria dezvoltării umane nu mai este pentru Mihai Iuraşcu, profesor de istorie la Liceul “Prometeu” din Chişinău, o disciplină care poate fi predată pe capitole aranjate cronologic în manual. “Nu doar artele plastice sau arta muzicală dezvoltă creativitatea tinerilor, istoria e o disciplină care poate fi adusă în faţa elevilor şi studenţilor într-un mod deosebit, implicându-i să găsească soluţii creative la problemele omenirii”, a declarat profesorul Iuraşcu pentru ZdG.

Volumul lansat de el conţine 7 capitole cu probleme la istorie, începând cu momentul Big Bang până la problemele guvernării Romei. Cum şi-a rezolvat omul problemele existenţiale în perioada retragerii gheţarilor, de ce a început omul să scrie? De ce au apărut clasele sociale şi cum au deprins acestea să soluţioneze conflictele? Sunt doar câteva dintre sutele de probleme inserate în acest volum, plămădit timp de câţiva ani.

“Cu vreo 5 ani în urmă mi-a venit ideea unui asemenea volum, a venit aşa, din intuiţie, după zeci de ani de predare a istoriei. Simţeam că ceva ne lipseşte în explicarea istoriei pentru elevi şi că acel ceva ar schimba metoda studierii istoriei. Apoi mi s-a conturat conceptul: istoria poate fi privită ca o listă de probleme ale omenirii şi în acest mod – să fie analizate soluţiile identificate pentru aceste probleme,” explică Mihai Iuraşcu.

„Am fost printre primii care a văzut această culegere, chiar în manuscris. Îl cunoşteam pe Mihai Iuraşcu ca pe unul dintre cei mai buni profesori de istorie care există în R.Moldova. Este o metodă absolut novatoare de predare a istoriei şi nu e doar pentru elevi, ci şi pentru studenţi. Ştiu că acest profesor „creşte” în liceul „Prometeu” foarte mulţi învingători la olimpiadele republicane la istorie, iar acum – cu aceste culegeri de probleme, elevii săi vor avea o posibilitate în plus să cunoască şi să îndrăgească această disciplină”, a declarat Igor Şarov, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău.

Elevii lui Mihai Iuraşcu, prezenţi la lansarea cărţii, au remarcat faptul că ştiu deja pe dinafară conţinutul primului volum, deoarece au avut ocazia să discute unele capitole pe „poligonul de istorie al profesorului Iuraşcu”.

Autorul spune că urmează încă 4 volume, care vor cuprinde perioadele medievală, modernă, contemporană şi un volum de sinteză. „E un suport didactic pentru rezolvarea creativă a problemelor la istorie, dar şi un concept diferit de predare a istoriei în spaţiul românesc,” a explicat Mihai Iuraşcu.

L-am întrebat dacă această metodă de analiză a problemelor omenirii ar putea ajuta clasa politică actuală să soluţioneze o problemă de guvernare contemporană în R.Moldova. „Negreşit, studierea problemelor politice de-a lungul istoriei – aduce soluţii pentru conflictele de azi. Dar publicul ţintă al acestor culegeri nu sunt totuşi politicienii de azi, ci elevii şi studenţii, care doresc să deprindă un alt mod de cunoaştere a soluţiilor în situaţii de viaţă prin dezlegarea problemelor istorice”, a conchis autorul.

Reporter de Gardă