• Casa de milioane a unui procuror, apărată de un câine de rasă şi de vecinul său – un avocat agresiv

  Casa de milioane a unui procuror, apărată de un câine de rasă şi de vecinul său – un avocat agresiv
  de
  vizualizări
  23 august 2013 | 07:50

  436-casa-procuror-harunjenEduard Harunjen, procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale (PG), tot el mâna dreaptă a procurorului general, locuieşte într-o casă de milioane, dintr-o zonă de elită de la Telecentru. Harunjen este unul dintre procurorii care a fost supus unei proceduri disciplinare în legătură cu nimicirea dosarului penal pornit pe faptul decesului tânărului Ion Ţâbuleac, ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie 2009. Ajunşi în faţa imobilului procurorului, în timp ce fotografiam casa de lux a acestuia, vecinul său, Igor Poţeluev, avocat de profesie, ne-a înjurat şi ne-a ameninţat cu violenţa fizică. “El m-a sunat imediat. M-am gândit să nu fie o provocare, nişte infractori. Mi-a spus vecinul că a încercat cu două altercaţii la voi. Îmi cer scuze pentru comportamentul lui”, a comentat Harunjen acţiunile vecinului său agresiv.

  Eduard Harunjen, 41 de ani, şi-a început activitatea profesională în 1992. La vârsta de 20 de ani, el a fost numit anchetator interimar în Secţia anchetă a Comisariatului de poliţie a sectorului Centru din Chişinău. Ulterior, Harunjen a mai activat în calitate de adjunct al procurorului mun. Chişinău, iar în 2010 a fost numit procuror pentru misiuni speciale în cadrul PG, fiind şi mâna dreaptă a procurorului general. În prezent, el este responsabil de pregătirea discursurilor şi a rapoartelor procurorului general şi de examinarea sesizărilor, a materialelor şi semnalelor de complexitate sporită sau importanţă majoră, privind încălcarea legislaţiei în vigoare ori comiterea infracţiunilor.

  “Dosarul 7 aprilie”. Procurorul se declară “ţap ispăşitor”

  Numele procurorului Eduard Harunjen a figurat într-o procedură disciplinară demarată de Colegiul disciplinar al PG la 10 mai 2010, pe când activa în calitate de şef al Secţiei nr. 2 din cadrul Direcţiei control a urmării penale, pentru comiterea unor abateri disciplinare, în care se invocau mai multe acţiuni legate de nimicirea dosarului penal pornit pe faptul decesului cetăţeanului Ion Ţâbuleac, ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie 2009. Procurorul Harunjen a fost recunoscut culpabil de comiterea abaterii disciplinare pentru “îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu”, fiind sancţionat disciplinar cu un “avertisment”. Harunjen a contestat hotărârea Colegiului disciplinar, solicitând anularea acestuia. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat Hotărârea Colegiului.

  “A fost propunerea să fiu pedepsit disciplinar. Trebuiau să găsească nişte ţapi ispăşitori. Era presiune şi se discuta că, în poliţie, au zburat capete, dar la Procuratură – nu. Nu ştiu de ce colegii mei au procedat astfel. În afară de Boboc, s-a încercat ca cele trei cazuri de deces să fie prezentate că ar fi victime ale evenimentelor din aprilie. Singura coincidenţă era cea că Ţâbuleac decedase pe 7-8 aprilie, când fuseseră organizate dezordine în masă. Am insistat ca toate cele trei cazuri să fie investigate sub conducerea mea, deoarece nu doream să se facă fum”, susţine Eduard Harunjen.

  436-harunjenInformaţiile despre automobil, ascunse în coşul de gunoi

  Pe site-ul CNI, am încercat să găsim Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi a procurorului Eduard Harunjen. O angajată a CNI ne-a spus că, pe site-ul instituţiei, au intervenit unele probleme tehnice şi că trebuie să aşteptăm până vor repara portalul declaraţiilor. Pentru a face rost de Declaraţie l-am contactat pe Eduard Harunjen. “Veniţi la procuratură şi vă dau o copie”, ne-a spus el la telefon.

  Când am ajuns la procuratură, procurorul îşi scria CV-ul. “Uite aici declaraţia. Eu sunt transparent”. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi, era indicat venitul familiei, casa de locuit de pe str. Nichita Smochină… Categoria “bunuri mobile”, în Declaraţie, era decupată cu foarfecele. L-am întrebat pe procuror de ce lipseşte rubrica respectivă şi dacă are automobil. “Da, am automobil”. Harunjen s-a aplecat sub masă şi, din coşul de gunoi, a luat o hârtie mototolită pe care scria rubrica “bunuri mobile” şi a citit: “Automobil Volvo XC 90, fabricat în 2003, pe care l-am procurat în 2010”. A boţit hârtia şi a aruncat-o înapoi în coşul de gunoi.

  Datele de la “CADASTRU”, arată că Eduard Harunjen este proprietarul unei case de locuit cu suprafaţa 66,4 m², estimată de experţii imobiliari la 4,6 milioane de lei. Joi, 15 august, am fost pe str. Nichita Smochină din cartierul de elită de la Telecentru pentru a fotografia casa de milioane a familiei Harunjen. Locuinţa cu un nivel şi jumătate şi cu mansardă, este acoperită cu ţiglă metalică de culoare roşie, iar geamurile şi uşile sunt dotate cu termopane. “Casa am construit-o timp de 13 ani. În 1995, am primit un apartament. În 2000, l-am vândut. Cu acei bani şi cu banii de la nuntă mi-am construit casa”, a explicat Harunjen.

  “Acum plecaţi, că vă iau la bătaie”

  În timp ce fotografiam imobilul procurorului, de noi s-a apropiat vecinul lui Harunjen, avocatul Igor Poţeluev, şi el proprietar al unei case de milioane. Reporterii s-au legitimat, însă Poţeluev ne-a înjurat şi ne-a ameninţat repetat, spunând că, de nu plecăm, va aplica forţa. “Acum plecaţi, că vă iau la bătaie…”. Luni, 19 august, l-am contactat telefonic pe avocatul agresiv, ca să cunoaştem din ce motiv a fost violent cu reporterii ZdG. “Nu era clar că sunteţi de la ZdG. Şi conform ultimelor informaţii despre atacurile tâlhăreşti din Chişinău, v-am spus să plecaţi de acolo. Puteţi să scrieţi plângere la poliţie”, ne-a răspuns Poţeluev la telefon.

  “El m-a sunat imediat. M-am gândit să nu fie o provocare, nişte infractori. Mi-a spus vecinul că a încercat cu două altercaţii la voi. Îmi cer scuze pentru comportamentul său. În sectorul nostru, au fost nişte crime. Au intrat cu pistolul în casă… Acum trebuie să dormi cu puşca sub pernă. El şi-a luat licenţa de avocat, dar, din câte ştiu, vecinul e businessman. E un comportament care mă atinge şi pe mine ca persoană. E o zonă în care nu prea vine poliţia, unde lipseşte transportul public. E o zonă mai puţin monitorizată de organe. Oamenii se păzesc cum pot. Nu era să dea cu piciorul în automobil. El mai mult vorbeşte. Nu l-am văzut să se implice în bătăi. Îmi pare rău că l-am implicat şi pe el în toate acestea”, a comentat procurorul pentru misiuni speciale, Eduard Harunjen.

  Potrivit Bazei de date a avocaţilor din R. Moldova, Igor Poţeluev şi-a luat licenţa de avocat pe 11 decembrie 2002, activând la cabinetul de avocaţi “CA Poţeluev Igor”, înregistrat pe str. Mitropolit Dosoftei, 102, of. 39.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  SUA încep retragerea oficială din OMS

  Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interiorul administrației, conform C…
  SUA încep retragerea oficială din OMS

  CNAS: Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată și în lunile următoare

  Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că timp de patru zile de recepţionare a cererilor pentru reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă au fost pr…
  CNAS: Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată și în lunile următoare

  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Mai multe surse comunică în această seară că deputatul Ștefan Gațcan ar fi revenit marți, 7 iulie, în R. Moldova. TV 8 transmite că la domiciliul acestuia din Chișinău sunt mai mulți agenți ai Serviciului de Pr…
  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Igor Dodon refuză să răspundă cert dacă va lupta pentru al doilea mandat de președinte al R. Moldova, menționând că decizia va fi anunțată în septembrie. Șeful statului a declarat în cadrul ediției din 7 iulie…
  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi, 7 iulie, că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, transmite stirileprotv.ro. Anunțul vine după ce mai mulţi oameni…
  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin. În cadrul controlulu…
  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice