„Românii din R. Moldova ne-au salvat. Noi încă nu știm ce era să pățim”. Despre alegerile din România, cu jurnalistul și teologul român Paul Palencsar, la Podcast ZdCe
Paul Palencsar, jurnalist și teolog român, vorbește în cadrul Podcast ZdCe, despre impactul votului românilor din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România, care s-au prezentat la urne în număr record de peste 158 de mii de votanți.
„Avem nevoie de repere, avem nevoie de modele, de exemple, mai ales în situații critice, avem nevoie de oameni ăștia. Și poate pe unii i-a prins rușinea, pe la Iași, pe la București, pe la Timișoara, adică: Băi, oamenii ăia nu trăiesc în România și nouă, care trăim în România, nu ne pasă? Că vine, practic, un descreierat la putere, că despre asta era vorba. Și oamenii ăia care au ieșit la vot de la 7 dimineața simt că România e și a lor, știu ce face Rusia, că pe unde merge, lasă numai pârjol, crime, suferință și lacrimi. Pe unde a trecut Rusia întotdeauna, numai asta a făcut. (…) Oamenii ăștia ne-au salvat. E un adevăr. Basarabenii români de aici, românii basarabeni. Etnicii maghiari din România ne-au salvat. E un adevăr. Și o parte din tineretul, din centrele mari urbane din România”, a subliniat invitatul Podcast ZdCe.
Paul Palencsar s-a referit și la pericolul rusesc în cadrul acestui scrutin: „Dacă Putin ar fi venit să ne invadeze cu o divizie de pianiști care să cânte Ceaikovski, eu sunt super ok. N-am nicio problemă. Dar vine cu tancuri, vine cu arme și vine cu băieți din ăștia care decapitează, violează. Știm ce se întâmplă în Ucraina. Și atunci oamenii de aici din Basarabia au zis: Băieți, stai un pic, nu-i ok. Dacă n-a reușit Moscova și Rusia lui Putin să vină la noi prin Ucraina, o să vină prin București”.
Referitor la mesajele de ură față de cetățenii români din R. Moldova care au votat la prezidențialele din România, răspândite pe rețelele sociale, jurnalistul consideră că acest fenomen „este expresia victoriei Moscovei și a Rusiei lui Putin în mințile acestor oameni, pe care a reușit să-i convingă de faptul că voi cei de aici, de Chișinău, nu sunteți români”.
Jurnalistul și teologul român s-a mai referit la politicieni cu viziuni pro-ruse de la Chișinău care l-au susținut pe candidatul AUR, George Simion, precum și la cât de pregătit este președintele ales al României, Nicușor Dan, să susțină parcursul european al R. Moldova. De asemenea, el a notat cum guvernarea PSD de la București a creat condiții pentru susținerea de către alegători a unor candidați extremiști și populiști și importanța consolidării societății românești după aceste alegeri. În final, teologul Paul Palencsar se referă la rolul bisericii și implicarea în procesele politice și electorale.