• COVID-19

  298 cazuri confirmate 15 cazuri de recuperare 2 decese
 • VIDEO/ Cum o indicație trimisă într-un grup greșit de pe Viber a dus la deconspirarea coordonatorului unui „grup de comentatori”

  VIDEO/ Cum o indicație trimisă într-un grup greșit de pe Viber a dus la deconspirarea coordonatorului unui „grup de comentatori”
  23 februarie 2020 | 15:42

  În spațiul public a ajuns un mesaj „secret”, care nu ar fi trebuit să apară sub această formă în atenția publicului. Mesajul cu pricina, făcut public de jurnalistul Dumitru Ciorici pe canalul său de Telegram, conține o serie de indicații din partea unui „coordonator” pentru „ un grup de comentatori”, cu scopul de a da anumite calificative noului grup parlamentar „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu.

  „Salut. Anunță, te rog, toți comentatorii, să spună că e vorba de Oamenii apropiați lui Plahotniuc. Grupul lui Plahotniuc, în frunte cu finul de cununie, Andrian Candu. Și că se apropie de grupul Shor. În spațiul public au apărut informații că Shor ar finanța grupul lui Candu” – așa sună mesajul care a fost publicat, din greșeală, într-un chat de pe Viber, care pare a fi un grup al locatarilor unui bloc de pe str. Alba Iulia din Chișinău.

  Foto: Dumitru Ciorici

  Mesajul este publicat de un oarecare Zharathustra, nume care la prima vedere nu ne spune nimic. Ziarul de Gardă a reușit însă să identifice că sub acest nume s-ar ascunde Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc și fost director e știri al Publika. Am dat la căutare numărul lui Cristal pe Viber și drept rezultat am primit același nume care a trimis mesajul „Zharathustra”.

  L-am apelat pe Oleg Cristal la exact același număr de pe care a fost trimis mesajul pe Viber, pentru a-i solicita o reacție. Acesta, din start, ne-a comunicat că dacă vrem să îl întrebăm „despre prostiile pe care le scriu unii politicieni”, nu are ce comenta. De cum i-am menționat că vrem să discutăm cu el despre indicațiile de pe Viber, Oleg Cristal a refuzat să mai vorbească cu noi.

  „Nu pot să comentez. O zi bună. Nu am niciun chef”, a spus Cristal.

  În prezent, Oleg Cristal nu mai colaborează cu televiziunile din holdingul GMG, iar deputatul Sergiu Sîrbu ne-a comunicat că din informațiile pe care le deține Cristal nu mai colaborează nici cu Partidul Democrat.

  Sergiu Sîrbu, care se numără printre cei șase democrați care au părăsit PDM, a mai declarat pentru Ziarul de Gardă că a auzit că Oleg Cristal ar colabora acum cu Partidul Socialiștilor. Anterior și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, declara că „trolii de marcă” ai lui Vladimir Plahotniuc, printre care și Oleg Cristal, ar fi „în slujba” președintelui Dodon. Nu am reușit să obținem o reacție de la Cristal pe marginea acestei afirmații, or acesta ne-a închis telefonul fără a ne lăsa să îi adresăm întrebarea respectivă.

  Solicitat să comenteze indicațiile date de Cristal pe Viber, Sergiu Sîrbu a precizat că PDM s-a transformat într-o organizație internă a PSRM.

  Sergiu Sîrbu

  „Această gafă sau eroare, de fapt este o direcție de acțiune împotriva noastră și ne convinge că am făcut pasul cel corect de a ne distanța de PDM, deoarece asta deja demonstrează că PDM nu doar merge mână în mână cu PSRM, dar că PSRM coordonează comunicarea PDM. Practic este un centru unic de coordonare”, declară Sîrbu.

  Întrebat direct dacă Partidul Democrat a avut trolli care răspândeau la comandă anumite informații, Sîrbu a menționat că nu știe, pentru că nu răspundea de domeniul comunicării.

  După anunțul făcut de Andrian Candu, precum că șase democrați părăsesc Partidul Democrat, noul grup parlamentar a fost asociată cu numele lui Plahotniuc, iar unele surse mass-media au scris grupul condus de Candu ar fi finanțat de Ilan Șor.

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  „Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat zborul pentru mâine, iar escrocii intenționat au adunat oamenii în aeroport astăzi, ca să-și bată joc de ei”, este reacția premierului Ion Chicu la faptul că 22…
  Premierul Chicu: Moldovenii blocați în Franța, induși în eroare de „escroci”. Zborul nu a fost autorizat

  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  Reprezentanții aeroportului unde au rămas blocați cei 220 de moldoveni azi, le-au distribuit alimente. De asemenea, vor primi locuri unde să doarmă. „Au organizat acum reprezentanții aeroportului unde să dorm…
  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris au primit alimente și locuri unde să doarmă

  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Un profesor de boli infecțioase din Coreea de Sud a explicat că sunt șanse mici ca noul coronavirus să poată fi transmis prin aer, însă în anumite situații acest lucru poate fi posibil, relatează Asian Boss, ci…
  VIDEO/ Când se poate răspândi coronavirusul prin aer. Explicația unui profesor din Coreea de Sud

  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Criza cauzată de noul coronavirus a creat un val de solidaritate în R. Moldova. Câteva companii s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru spitalele și cadrele medicale din țară.
  Câteva companii din R. Moldova donează milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19

  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Un raport al Institutului Einaudi identifică dată estimativă a sfârșitului situației de urgență. Luni, 30 martie, în Italia, toți, unii mai mult, alții mai puțin, se întreabă: când se vor termina toate acestea?…
  Coronavirus, studiul asupra sfârșitului iadului: DATA infecțiilor zero

  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) este unica instituție care, în baza deciziilor aprobate de către Comisa Situații Excepționale, poate organiza curse charter pentru a aduce cetățenii…
  Dodon, despre moldovenii de peste hotare care vor să revină în R. Moldova: „Noi ne dorim să reveniți acasă, dar… ce facem noi cu 200 de mii de moldoveni deodată?”