• ads
 • VIDEO/ Cum o indicație trimisă într-un grup greșit de pe Viber a dus la deconspirarea coordonatorului unui „grup de comentatori”

  VIDEO/ Cum o indicație trimisă într-un grup greșit de pe Viber a dus la deconspirarea coordonatorului unui „grup de comentatori”
  vizualizări
  23 februarie 2020 | 15:42

  În spațiul public a ajuns un mesaj „secret”, care nu ar fi trebuit să apară sub această formă în atenția publicului. Mesajul cu pricina, făcut public de jurnalistul Dumitru Ciorici pe canalul său de Telegram, conține o serie de indicații din partea unui „coordonator” pentru „ un grup de comentatori”, cu scopul de a da anumite calificative noului grup parlamentar „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu.

  „Salut. Anunță, te rog, toți comentatorii, să spună că e vorba de Oamenii apropiați lui Plahotniuc. Grupul lui Plahotniuc, în frunte cu finul de cununie, Andrian Candu. Și că se apropie de grupul Shor. În spațiul public au apărut informații că Shor ar finanța grupul lui Candu” – așa sună mesajul care a fost publicat, din greșeală, într-un chat de pe Viber, care pare a fi un grup al locatarilor unui bloc de pe str. Alba Iulia din Chișinău.

  Foto: Dumitru Ciorici

  Mesajul este publicat de un oarecare Zharathustra, nume care la prima vedere nu ne spune nimic. Ziarul de Gardă a reușit însă să identifice că sub acest nume s-ar ascunde Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc și fost director e știri al Publika. Am dat la căutare numărul lui Cristal pe Viber și drept rezultat am primit același nume care a trimis mesajul „Zharathustra”.

  L-am apelat pe Oleg Cristal la exact același număr de pe care a fost trimis mesajul pe Viber, pentru a-i solicita o reacție. Acesta, din start, ne-a comunicat că dacă vrem să îl întrebăm „despre prostiile pe care le scriu unii politicieni”, nu are ce comenta. De cum i-am menționat că vrem să discutăm cu el despre indicațiile de pe Viber, Oleg Cristal a refuzat să mai vorbească cu noi.

  „Nu pot să comentez. O zi bună. Nu am niciun chef”, a spus Cristal.

  În prezent, Oleg Cristal nu mai colaborează cu televiziunile din holdingul GMG, iar deputatul Sergiu Sîrbu ne-a comunicat că din informațiile pe care le deține Cristal nu mai colaborează nici cu Partidul Democrat.

  Sergiu Sîrbu, care se numără printre cei șase democrați care au părăsit PDM, a mai declarat pentru Ziarul de Gardă că a auzit că Oleg Cristal ar colabora acum cu Partidul Socialiștilor. Anterior și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, declara că „trolii de marcă” ai lui Vladimir Plahotniuc, printre care și Oleg Cristal, ar fi „în slujba” președintelui Dodon. Nu am reușit să obținem o reacție de la Cristal pe marginea acestei afirmații, or acesta ne-a închis telefonul fără a ne lăsa să îi adresăm întrebarea respectivă.

  Solicitat să comenteze indicațiile date de Cristal pe Viber, Sergiu Sîrbu a precizat că PDM s-a transformat într-o organizație internă a PSRM.

  Sergiu Sîrbu

  „Această gafă sau eroare, de fapt este o direcție de acțiune împotriva noastră și ne convinge că am făcut pasul cel corect de a ne distanța de PDM, deoarece asta deja demonstrează că PDM nu doar merge mână în mână cu PSRM, dar că PSRM coordonează comunicarea PDM. Practic este un centru unic de coordonare”, declară Sîrbu.

  Întrebat direct dacă Partidul Democrat a avut trolli care răspândeau la comandă anumite informații, Sîrbu a menționat că nu știe, pentru că nu răspundea de domeniul comunicării.

  După anunțul făcut de Andrian Candu, precum că șase democrați părăsesc Partidul Democrat, noul grup parlamentar a fost asociată cu numele lui Plahotniuc, iar unele surse mass-media au scris grupul condus de Candu ar fi finanțat de Ilan Șor.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile