Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ iData: trei partide ar…

SONDAJ iData: trei partide ar accede în Parlament, la eventuale alegeri parlamentare anticipate

Un sondaj realizat și prezentat de Date Inteligente (iData) marți, 6 aprilie arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău, PAS și cele două partide din actuala majoritate parlamentară – PSRM și Partidul „Șor”.

Potrivit sondajului realizat de Date Inteligente (iData), dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar accede în Legislativul de la Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi (41,33%), iar partidele din actuala majoritate parlamentară, Partidul Socialiștilor ar obține 33, 89% din sufragii, iar Partidul Politic „Șor” ar aduna 9,18%. Datele conțin opțiunea respondenților deciși.

Tot în contextul situației politice, respondenții ar fi fost întrebați cum evaluează activitatea politicienilor și în cine au cea mai mare încredere. În topul preferințelor s-ar regăsi președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de liderul socialiștilor Igor Dodon, iar pe locul trei este Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Topul este completat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, ex-premierul Ion Chicu, primarul Capitalei, ales pe listele PSRM, Ion Ceban și liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Respondenții au mai fost întrebați „ce guvern ar fi mai potrivit să conducă în prezent R. Moldova”. Aici, în topul preferințelor, se regăsește un eventual Executiv condus de liderul interimar al PAS, Igor Grosu, acesta fiind urmat de un Guvern condus de ex-premierul Ion Chicu, iar locul trei este ocupat de un Guvern condus de ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Sondajul a fost realizat pe parcursul lunii martie pe un eșantion de 1 314 respondenți, având o eroare de +/-2,5%.

Reprezentanții iData, directorul căreia este Mihai Bologan, fratele deputatului socialist Viorel Bologan, spun că cercetarea a fost efectuată din banii companiei.

Anterior, compania iData a realizat mai multe sondaje înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, dar și alte studii în legătură cu situația socio-politică din R. Moldova. Rezultatele acestora însă, au fost de fiecare dată cu o eroare semnificativă și de fiecare dată în favoarea PSRM și a liderului acestora, Igor Dodon.