Principală  —  IMPORTANTE   —   Secretarul general adjunct al NATO,…

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „R. Moldova trebuie să-i fie mai puțin frică de Rusia, deoarece Rusia abia se poate descurca cu Ucraina”

Sursa foto: Mircea Geoană/ Facebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că R. Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia, care abia se descurcă în Ucraina. El a acuzat Rusia că exercită „presiuni enorme” asupra R. Moldova „pe toate fronturile”, scrie presa de peste Prut.

Cu toate acestea, secretarul general adjunct al NATO a spus că nu crede că există un „risc militar pentru R. Moldova în acest moment”.

„Este un război hibrid la maxim. Nu este un război fierbinte ca în Ucraina, dar este un război hibrid la maxim împotriva R. Moldova. Moldova trebuie să-i fie mai puțin frică de Rusia, deoarece Rusia abia se poate descurca cu Ucraina”, a spus el.

Geoană a adăugat că R. Moldova „are un profil foarte, foarte înalt acum, în lumea occidentală, inclusiv aici la NATO ”.

„Ei sunt parteneri cu NATO de 30 de ani. Respectăm faptul că este o țară neutră. Constituția R. Moldova spune că este o țară neutră, dar nu o țară indiferentă pentru NATO”, a menționat el.

Luni seară, 6 martie, ministra de Interne, Ana Revenco, a declarat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că situația de securitate din R. Moldova „este în continuare volatilă”. În ultima perioadă, potrivit ministrei, se înregistrează o tendință ascendentă în ceea ce privește criminalitatea transfrontalieră asociată cu războiul și incidența cazurilor de organizare a migrației ilegale la frontieră.

„Odată cu declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022, noi am văzut și în continuare trăim o explozie de amenințări de securitate. În continuare situația este una volatilă, chiar și după scurgerea a 12 luni. Rămâne una volatilă și în contextul crizelor complexe, amenințărilor complexe și multiple, inclusiv amenințărilor asimetrice (…). Noi înregistrăm o tendință ascendentă în ceea ce privește criminalitatea transfrontalieră asociată cu războiul și privind traficul de droguri, și privind incidența cazurilor de trafic de armament, și privind incidența cazurilor de organizare a migrației ilegală la frontieră. Avem practic zilnic înregistrate cazuri când persoane din zone care nu le-am mai avut până acum înregistrate la frontieră se prezintă inclusiv cu acte false (…)”, a declarat Ana Revenco.

Potrivit ministrei, „oligarhii penali și fugari”, susținuți de „grupurile de interes de la Moscova”, au recurs la metode și tactici noi de organizare a unor acțiuni în vederea destabilizării situației din R. Moldova.

Pe 27 februarie 2023, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că, în cadrul unor măsuri contrainformative orientate spre depistarea riscurilor la adresa securității naționale, a identificat prezența pe teritoriul R. Moldova a doi cetățeni străini, „conectați la anumite centre subversive din afara țării”.

Conform SIS, pentru a nu admite continuarea „activității subversive de natură să pună în pericol securitatea naţională a R. Moldova”, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în R. Moldova, Serviciul de Informații și Securitate de comun Inspectoratul General pentru Migrație au aplicat „o măsură asiguratorie”, de declarare a cetățenilor străini drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani, cu îndepărtarea lor de pe teritoriul țării.