Principală  —  IMPORTANTE   —   MAEIE condamnă „cu fermitate atacul…

MAEIE condamnă „cu fermitate atacul absolut nejustificat” cu rachete rusești asupra blocului de apartamente și a bazei de odihnă din Sergheevca

Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) condamnă „cu fermitate atacul absolut nejustificat” cu rachete rusești asupra blocului de apartamente și a bazei de odihnă din localitatea Sergheevca din regiunea Odesa, care s-a soldat cu pierderi de vieți omenești, inclusiv copii.

„Deplângem noutatea tristă că un angajat al Centrului de reabilitare pentru copii al Ministerului Sănătății din R. Moldova a murit, iar alți 5 angajați au fost răniți. Este încă o dovadă de agresiune inacceptabilă asupra obiectivelor civile după recentul atac din orașul Kremenciuk”, accentuează reprezentanții ministerului.

Vineri, 1 iulie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că rachetele rusești, care au atacat noaptea trecută regiunea Odesa, au afectat una dintre clădirile Centrului de reabilitare pentru copii din Sergheevca, care aparține Ministerului Sănătății al R. Moldova. Potrivit ministrei, cinci colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente.

În noaptea de joi spre vineri, 30 iunie – 1 iulie, rușii au lansat rachete asupra regiunii Odesa. Au fost lovite mai multe locații, inclusiv un bloc de locuințe și o bază de odihnă din localitatea Sergheevca. Potrivit ultimelor informații, cel puțin 20 de oameni au murit și 38 au fost răniți.

Centrul de Reabilitare pentru Copii „Sergheevca”, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii al R. Moldova, este singura instituţie de acest gen pe care R. Moldova o are pe malul Mării Negre, în Ucraina.

Anual, în schimbul reabilitării copiilor cu diverse boli cronice, sanatoriul primeşte din bugetul de stat al R. Moldova peste 20 de milioane de lei. Beneficiind de banii veniţi de la Chişinău, instituţia medicală de la Sergheevca a fost renovată aproape în totalitate în ultimii ani, condiţiile de cazare şi tratament oferite fiind, în prezent, net superioare oricărei instituţii medicale de stat din R. Moldova.