George Simion acuză guvernele R. Moldova și Franței de implicare în alegerile din România și cere anularea scrutinului. Reacția Executivului de la Chișinău

George Simion, liderul partidului extremist AUR, a anunțat marți seară, 20 mai, că va cere Curții Constituționale anularea alegerilor prezidențiale din România. Fostul candidat izolaționist a acuzat guvernele R. Moldova și Franței de implicare în alegerile de peste Prut, notează G4Media.
„100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în R. Moldova, numai, pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni care au fost diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat, ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai și niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot”, a spus Simion.
El a susținut că și statul francez a fost implicat.
„Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării alegătorilor”, a susținut Simion, care a adăugat că va cere audierea fondatorului Telegram.
„Înțeleg că sunt șanse puține ca solicitarea mea la CCR să fie admisă, dar solicit tuturor românilor să conteste alegerile”, a mai declarat George Simion, care a anunțat că pune la dispoziția cetățenilor modelul de contestație la CCR.
Simion a mai spus că duminică noaptea l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilor pentru a evita o „vărsare de sânge” și pentru că numărul de voturi din urne a fost corect.
„Cifrele au fost corecte în ceea ce privește voturile care s-au numărat din partea unor persoane reale în dreptul meu. Am făcut numărătoarea paralelă, am recapitulat toate secțiile de vot și mulțumesc celor 40.000 de membri din secțiile de vot care s-au luptat pentru dreptate, la fel cum mulțumesc și celorlalți zeci de mii de oameni implicați în procesul de observare a întregului proces de fraudare”, a afirmat George Simion.
Guvern: „Românii din R. Moldova au votat liber”
Reprezentanții Guvernului R. Moldova au respins declarațiile lui Simion, făcând apel la evitarea „acuzațiilor nefondate”.
„Românii din R. Moldova au votat liber. Numărul mare de oameni care au ieșit la vot în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din România arată cât de mult le pasă de viitorul României. Campaniile electorale pot fi însoțite de tensiuni și emoții, însă, din respect pentru toți cetățenii români, facem un apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din R. Moldova”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
MAE din România: „Nu au fost raportate probleme privind procesul de vot”
Pe 16 mai 2025, în prima zi de vot, Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a calificat drept false unele informații apărute în spațiul public în legătură cu derularea alegerilor prezidențiale în diaspora română. Astfel, instituția a precizat că acestea „sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”, subliniind că cetățenii români din străinătate, inclusiv din R. Moldova, votează „în bune condiții”.
Nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot, accentuează MAE.
„Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor (…). MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate.
MAE reamintește că partidele politice au desemnat, în secțiile de votare din străinătate, membri și/sau observatori. MAE a propus AEP un număr de 965 de secții de vot, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui României 973 129 de cetățeni români (…)”, se spune în comunicat.
Potrivit rezultatelor finale a alegerilor prezidențiale din România, după numărarea celor 11 507 695 de voturi exprimate, Nicușor Dan a acumulat 53,60% (6 168 642 milioane de voturi), câștigând scrutinul, cu un avans de 829 589 de voturi față de contracandidatul său, George Simion, care s-a clasat pe locul 2, cu 46,40% (5 339 053 milioane de voturi).