• DOC/ Nicolae Vicol, fostul șef al Fiscului, poate reveni în R. Moldova. Instanța de judecată i-a revocat măsura preventivă

  DOC/ Nicolae Vicol, fostul șef al Fiscului, poate reveni în R. Moldova. Instanța de judecată i-a revocat măsura preventivă
  20 august 2020 | 08:17

  Nicolae Vicol, fostul șef al Serviciului Fiscal de Stat poate reveni în R. Moldova după mai bine de cinci ani. Curtea de Apel Chișinău a revocat măsura preventivă în privința acestuia după ce a casat total sentința Judecătoriei Râșcani emisă în 2015 și a dispus rejudecarea cauzei penale în care acesta era vizat, în prima instanță, într-un alt complet de judecători. 

  La 30 iunie 2020, un complet de judecători format din Sergiu Furdui, Alexandru Spoială și Silvia Gârbu au decis că dosarul corupției de la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), ajuns în atenția opiniei publice în februarie 2013, urmează să fie rejudecat, din nou, de către Judecătoria Chișinău. La CA Chișinău, toate părțile din dosar, inclusiv procurorul, au solicitat ca dosarul să fie trimis la rejudecare. 

  Argumentele CA Chișinău și solicitările către prima instanță

  Colegiul Penal a constatat că „instanța de fond a stabilit eronat starea de fapt, care nu corespunde probelor din dosar, care au fost apreciate incorect, instanța de fond ajungând eronat la concluzia condamnării lui Vicol Nicolae, Gudima Vasile, Beşleagă Anatolie, Bănăruc Eduard, Sîrbu Veaceslav şi Zacrevschi Vadim”.

  Prima instanță la adoptarea sentinței în privința lui Vicol Nicolae, Gudima Vasile, Beşleagă Anatolie, Bănăruc Eduard, Sîrbu Veaceslav şi Zacrevschi Vadim, a admis mai multe încălcări de ordin procedural, cât și de ordin material”, scriu magistrații de la CA Chișinău în motivarea deciziei, publicată la 30 iulie 2020.

  Colegiul penal reține că, pe parcursul examinării cauzei în instanța de fond au fost cercetate mai multe probe care nu au fost indicate în rechizitoriu și care au fost obținute în baza încheierii judecătorului de instrucție, emisă în baza altui dosar penal și care ulterior a fost clasat. Colegiul penal constată că, instanţa de judecată a admis abateri de la normele legale citate mai sus, invocând nişte circumstanţe şi norme ce nu sunt reglementate de legea procesual penală. Prin urmare, se impune trimiterea cauzei în prima instanță, pentru rejudecare, în alt complet de judecată, astfel încât să nu fie afectat dreptul la un proces echitabil al niciuneia dintre părți…”, argumentează magistrații. 

  „Rejudecând cauza, instanţa de fond urmează să ia în consideraţie cele expuse în prezenta decizie, să înlăture încălcările de lege menţionate, să respecte procedura de judecare a cauzei în prima instanță, se va pronunţa asupra tuturor motivelor invocate în apelurile declarate, va verifica minuţios, sub toate aspectele, complet şi obiectiv toate probele în strictă conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi va adopta o hotărâre legală şi întemeiată. Subsecvent celor ralatate instanța de fond, la rejudecarea cauzei, urmează să ia în considerație atât cele constatate prin decizia CA Chișinău din 30 iunie 2020, cât și cele indicate de CSJ prin decizia din 29 octombrie 2019, unde s-au constatat toate încălcările și erorile admise în cazul lui Vicol Nicolae, Bănăruc Eduard, Beșleagă Anatolie, Zacrevschi Vadim, Sîrbu Veaceslav și Gudima Vasile”, se precizează în decizia CA Chișinău de a trimite dosarul la rejudecare.

  Dosarul corupției de la FISC, făcut public în februarie 2013

  Totodată, magistrații au dispus la măsura preventivă arestul, aplicată lui Nicolae Vicol și Anatolie Beșleagă să fie revocată. Cu această ocazie, și anunțarea lui Nicolae Vicol în căutare a fost stopată. 

  Dosarul corupţiei de la Serviciul Fiscal de Stat, unul dintre dosarele de rezonanţă din ultimii ani, a fost deschis în 2012, însă descinderile mascaţilor, soldate cu mai multe reţineri şi percheziţii, au avut loc vineri, 15 februarie 2013, chiar în ziua în care deputaţii PLDM şi PCRM l-au demis pe democratul Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi la câteva zile după ce Vlad Filat, fostul și actualul lider al PLDM a denunţat acordul Alianţei pentru Integrare Europeană, numindu-l pe Plahotniuc „păpuşar” şi aducându-i mai multe acuzaţii grave.

  La scurt timp, şi Plahotniuc a făcut public acuzaţii în adresa lui Filat. În acest context, peste doar câteva zile, în public au apărut mai multe interceptări telefonice dintre Nicolae Vicol şi diverşi oficiali de rang înalt, printre care şi premierul de atunci, Vlad Filat.

  În dosar au fost reținute șase persoane: Nicolae Vicol, pe atunci şef al Serviciului Fiscal de Stat, Eduard Bănăruc, pe atunci secretar general adjunct al Guvernului, inspectorul fiscal, Anatolie Beşleagă, omul de afaceri Vasile Gudima şi foştii angajaţi ai CCCEC şi CNA, Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi, toți fiind învinuiți pe mai multe episoade de acte de corupție. 

  Cum a evoluat dosarul în ultimii cinci ani

  În iunie 2015, un complet de judecători format din Oleg Melniciuc, Aliona Miron şi Lilia Lupaşco au pronunţat sentinţa primei instanţe pe acest dosar. Atunci, Nicolae Vicol, învinuit pe mai multe capete de acuzare, a primit şase ani de închisoare cu executare, Anatolie Beşleagă, fost inspector fiscal, învinuit că a cerut şi a primit 3 mii de euro drept mită, s-a ales cu cinci ani privaţiune de libertate şi o amendă de 100 mii de lei, Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului, a fost pedepsit cu o amendă de 10 mii de lei, iar omul de afaceri Vasile Gudima şi foştii angajaţi ai CCCEC şi CNA, Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi, au scăpat de pedepse, pe motiv că expirase termenul de prescripţie, ei fiind învinuiţi şi găsiţi vinovaţi de interceptarea ilegală a şefei adjuncte a Serviciului Fiscal de Stat, Valentina Negară.

  Iunie 2015. Prima instanță pronunță sentința în dosarul corupției de la Fisc. Nicolae Vicol plecase din țară cu puțin timp înainte de pronunțare

  Citiți și: De ce a fost condamnat Nicolae Vicol, fostul şef al Fiscului

  Pe 31 mai 2018, un complet de judecători de la CA Chișinău, format din Stelian Teleucă, Ion Pleşca şi Oxana Robu, a menţinut sentinţa luată în privinţa lui Sârbu, Zacrevschi şi Gudima, dar au schimbat pedepsele emise anterior pe numele lui Vicol, Bănăruc şi Beşleagă. Astfel, procesul penal pe numele lui Eduard Bănăruc a fost încetat pentru expirarea termenului de prescripţie, „cu liberarea de răspundere penală”. În privinţa lui Beşleagă s-a decis ca pedeapsa aplicată de prima instanţă să fie suspendată condiţionat pe o perioadă de probă de trei ani. Clemenţa judecătorilor a fost motivată de faptul că, fiind audiat, Beşleagă a recunoscut episodul în care a luat mită, „s-a căit sincer şi are la întreţinere 3 copii minori”. Anterior, el nu-şi recunoştea vinovăţia, solicitând achitarea.

  La Curtea de Apel Chișinău, în 2018, dosarul Vicol, se finaliza în anonimat

  La CA Chișinău, Nicolae Vicol devenea singurul inculpat condamnat la închisoare reală în acest dosar. Vicol, care a părăsit R. Moldova înainte de pronunţarea sentinţei primei instanţe, a fost judecat pe şase episoade de infracţiuni. Deşi a fost găsit vinovat în toate cele şase capete de acuzare, în trei cazuri, fostul şef de Fisc nu a fost tras la răspundere, fie pentru că a intervenit termenul de prescripţie, fie pentru că a intervenit hotărârea Curţii Constituţionale din 7 decembrie 2017, care a declarat drept neconstituţională sintagma „intereselor publice sau” din alineatul 1 al art. 327, Cod Penal.

  Totodată, în unele acuzaţii, judecătorii au constatat că „procurorul a înaintat inculpatului Vicol N. o învinuire neclară, neconcretă, lipsită de suport legal”. În consecinţă, lui Nicolae Vicol i-a fost stabilită o pedeapsă definitivă şi irevocabilă de cinci ani şi jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de şase ani. 

  Citiți și: DOC/ Dosarul Vicol & Bănăruc. Decizia Curţii de Apel Chişinău

  A urmat CSJ. În octombrie 2019, un complet de judecători format din Vladimir Timofti, Elena Cobzac, Nadejda Toma, Anatolie Țurcan și Victor Boico au trimis dosarul la rejudecare, la CA Chișinău. Instanța judecătorească supremă a constatat mai multe omisiuni care ar fi „viciat iremediabil procedura desfășurată împotriva inculpaților”. Judecătoria Chișinău, cea care va reexamina acest dosar, încă nu a programat ședințe.

  Citiți și: DOC/ Dosarul Vicol & Bănăruc. Decizia Curții Supreme de Justiție

  Nicolae Vicol nu a revenit încă în R. Moldova, decizia CA Chișinău nefiind încă executată.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Cazul Navalny: SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Federației Ruse

  SUA pregătesc noi sancţiuni împotriva Moscovei, pe care o acuză că l-a otrăvit pe opozantul rus Alexei Navalny, a anunţat duminică, 20 iunie, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedinte…
  Cazul Navalny: SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Federației Ruse

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că duminică, 20 iunie, au fost înregistrate două decese și 37 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Din numărul total de cazuri…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19

  DOC/ Peste 621 de mii de persoane imunizate împotriva Covid-19, în R. Moldova. Numărul dozelor de vaccin administrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că duminică, 20 iunie, au fost administrate 3494 de doze de vaccin împotriva COVID-19. 326 de persoane au fost vaccinate cu prima…
  DOC/ Peste 621 de mii de persoane imunizate împotriva Covid-19, în R. Moldova. Numărul dozelor de vaccin administrate în ultimele 24 de ore

  DOC/ Lista completă a candidaților Partidului „Noua Opțiune Istorică” la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate, formațiunea politică care intenționa să-și modifice denumirea în „PAȘ”

  Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat lista candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova pentru alegerile anticipate din partea partiduliui politic Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică…
  DOC/ Lista completă a candidaților Partidului „Noua Opțiune Istorică” la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate, formațiunea politică care intenționa să-și modifice denumirea în „PAȘ”

  Concurenții electorali sunt invitați să ia cunoștință de textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare anticipate

  Comisia Electorală Centrală (CEC) invită luni, 21 iunie 2021, concurenții electorali să ia cunoștință de textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Începând cu ora 10.00 pâ…
  Concurenții electorali sunt invitați să ia cunoștință de textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare anticipate