Principală  —  IMPORTANTE   —   Chicu cere urmărirea penală a…

Chicu cere urmărirea penală a judecătorilor care au luat decizia finală în dosarul în care R. Moldova a pierdut peste 1,5 milioane de euro la CtEDO

Premierul R. Moldova, Ion Chicu, s-a arătat indignat de faptul că Guvernul R. Moldova este obligat până la 18 mai 2020 să achite 1,5 milioane de euro în dosarul dosarul Ojog și Alții , SA „Gemenii”. În acest sens, Chicu a cerut ministrului Finanțelor, Sergiu Puscuța să vină cu un proiect de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2020 prin tăierea a 70 de milioane de lei din finanțarea sistemului judecătoresc. Declarațiile au fost făcute astăzi, 19 februarie, în cadrul ședinței de Guvern.

Totodată, Chicu i-a solicitat și ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să pregătească „urgent” o adresare la Procuratura Generală privind inițierea urmăririi penale a judecătorilor care au prejudiciat bugetul de stat ca urmare a pierderilor cauzelor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

„Acum peste aproape 15 ani, de la decizia acestor judecători, Guvernul R. Moldova trebuie să găsească 70 de milioane de lei din bugetul anului 2020 și să-i achite. Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu rectificarea bugetului să taie cheltuielele prioritare cum ar fi alimentația copiilor, salariile pedagogilor sau finanțarea apeductelor din Hâncești sau Fălești pentru a plăti pentru ilegalitatea unor judecători. În loc să orientăm acești bani pentru construcția wc-urilor în scoli, pentru că acești copii sunt osăndiți de justiția moldovenească să meargă la toaletă în curte, noi trebuie să plătim acești bani altcuiva”, a susținut premierul R. Moldova.

Ieri, 19 februarie, CtEDO a emis ieri o hotărâre definitivă în dosarul Ojog și Alții (Gemenii) prin care Guvernul RM a fost obligat să plătească, până la 18 mai, 1,5 milioane de euro. Totodată, potrivit deciziei CtEDO, Guvernul R. Moldova este obligat să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.

După publicarea deciziei CtEDO Directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a susținut că R. Moldova nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) nu ar fi semnat încheierea în 2005 prin care se interzicea efectuarea şi înregistrarea oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”. Totodată, Gribincea mai spune că admiterea revizuirii a avut loc după ce CtEDO a început sa condamne R. Moldova pentru casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile.

Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia sunt judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a deținut 47,86% din acţiunile SA „Gemeni”, prin intermediul firmei „Geomold” care era condusă de Oleksii Moskalenko, un alt cetăţean ucrainean. Fondator era însă un off-shore din Cipru, Tamarix Limited, cu un capital social de peste 52 mln. de lei. În 2005, nişte acţionari ai SA „Gemeni” susţineau că Poroşenko deţine acţiuni anume printr-un off-shore. Totodată, ZdG a mai scris ă acest centru era gestionat de două firme, „G OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda și care ar fi fost controlate de fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. 

Din aprilie 2019, „Gemenii” a intrat în posesia companiei Twins Estate SRL, care deține și grupul de companii Rogob.