STUDIU Propagandiștii ruși „bombardează” Moldova cu informații false înaintea alegerilor parlamentare

Propagandiștii ruși intensifică atacurile informaționale împotriva R. Moldova, într-un „efort coordonat de a discredita guvernarea pro-europeană înaintea alegerilor parlamentare” programate pentru 28 septembrie, arată un studiu realizat de NewsGuard.
Potrivit NewsGuard, în perioada aprilie-iulie 2025, mașinăria de propagandă „Matrioșka” a Rusiei a lansat 39 de narațiuni fabricate în trei luni, de la anunțarea alegerilor în aprilie 2025, comparativ cu zero materiale similare în aceeași perioadă a anului trecut. Printre cele mai răspândite afirmații fabricate se numără acuzațiile că președinta Maia Sandu ar fi delapidat 24 de milioane de dolari și că ar fi „dependentă de droguri”.
NewsGuard a identificat între o serie de videoclipuri și articole care imitau stilul și identitatea vizuală a 23 de instituții media legitime, printre care: BBC, The Economist, Fox News, Euronews și Vogue. Materialele false au acumulat aproape 2 milioane de vizualizări pe Telegram.
De exemplu, un videoclip publicat în aprilie 2025, cu logo-ul BBC, arăta că Bellingcat ar fi dezvăluit că președinta Sandu ar avea o amantă care ar fi furat 24 de milioane de dolari din bani publici, cu sprijinul acesteia. Nici BBC, nici Bellingcat nu au publicat vreo investigație cu acest subiect, iar NewsGuard nu a identificat nicio dovadă care să susțină afirmațiile.
„Narațiunile false au fost distribuite în limba română, dar și în rusă și engleză, pentru a maximiza impactul propagandei la nivel intern și internațional”, arată studiul citat.
Stdiul menționează că publicația Pravda a publicat un articol despre așa-zisa „dependență de droguri” a președintei Maia Sandu, încercând să-i dea credibilitate prin utilizarea ilegală a siglei Asociației Americane de Psihologie (APA).

Cele mai răspândite cinci narațiuni false din campania pro-rusă Matrioșka au adunat împreună aproape 1,5 milioane de vizualizări pe Telegram, platforma unde au apărut majoritatea celor 39 de falsuri.
Campania este susținută de site-uri pro-Kremlin și rețele de conturi false pe TikTok, Facebook și Instagram. Doar pe TikTok, NewsGuard a identificat 50 de conturi care, în iunie 2025, au promovat o dezinformare potrivit căreia BBC ar fi relatat că mii de voturi prin corespondență la alegerile din 2024 din Moldova ar fi fost exprimate de către persoane decedate.

Citiți studiul integral AICI.