Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Judecătorul Sergiu Furdui „a fost…

Judecătorul Sergiu Furdui „a fost atenţionat”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis astăzi că judecătorul Sergiu Furdui va fi „atenţionat” pentur faptul că, într-un document oficial, semnat de el în calitate de vicepreşedinte al Colegiului Penal al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), a recunoscut, indirect, independenţa Transnistriei.

Potrivit documentului semnat de magistrat, regiunea transnistreană ar fi un stat separat, iar deciziile emise de instanţele acestuia nu ar ţine de competenţa CSJ.

Concluziile judecătorului Furdui erau făcute în contextul condamnării, de către instanţele din stânga Nistrului, la ani grei de puşcărie, a câtorva cetăţeni moldoveni. Pentru a obţine anularea deciziei judecătoriei, acuzaţii au depus recurs la CSJ. Peste două luni, într-o scrisoare semnată de vicepreşedintele Colegiului Penal, Sergiu Furdui, au aflat că „regiunea transnistreană ar fi un stat separat, iar deciziile emise de instanţele acestuia nu ţin de competenţele CSJ”.

Scrisoarea judecătorului a indignat câteva ONG-uri, care au calificat-o drept o abatere gravă. Ulterior, CSM s-a autosesizat «pe marginea scrisorii nr. 1g-1370 din 24 octombrie 2011 semnată de domnul Sergiu Furdui, judecător la CSJ”.
Pe 31 ianuarie 2012, deşi a fost inclusă pe ordinea de zi, chestiunea a fost contramandată, urmând să fie discutată astăzi, 21 februarie, după ce a fost inclusă într-o ordine de zi suplimentară. Astăzi, CSM a decis „să atenţioneze” judecătorul.