Grigore Policinschi cu gaşca la conferinţă

În ultimele două luni ZdG a publicat două articole despre gestionarea banilor publici de către administraţia raionului Dubăsari, pornind de la raportul de audit al Curţii de Conturi (CC). Totodată, ZdG a prezentat mai multe documente din care rezulta că preşedintele de raion, Grigore Policisnchi, este un campion la acordarea primelor pentru muncă asiduă, întrucât şi-a acordat şi lui primă de majorare la salariu cu 50%.

În acelaşi context, ZdG a analizat raportul de audit al CC privind gestionarea banilor de către autorităţile raionului Dubăsari, din care rezultă că în urma auditului au fost identificate mai multe practici de nerespectare a cadrului legal şi o serie de nereguli şi încălcări care au afectat procesul bugetar în ansamblu. Potrivit rezultatelor de audit ale Curţii, bugetele locale din Dubăsari au suportat cheltuieli neregulamentare de peste 6 mil. de lei.

Astfel, ZdG a scris despre acel jumătate de milion cheltuit pentru recepţii cu unele nereguli, dar şi despre automobilul cumpărat la preţ exagerat de către Comisariatul de Poliţie Dubăsari (CPD) de la tatăl preşedintelui de raion.

Informaţiile apărute în cele două articole publicate în ZdG – “Consilierii din Dubăsari cer demisia lui Policinschi pentru încălcări în gestionarea banilor publici” şi “Dubăsari: Schemă de «spălare de bani» la nivel de raion” – se bazează pe raportul CC, pe unele dispoziţii ale preşedintelui de raion, decizii ale consiliului raional, declaraţii ale unor consilieri din opoziţie şi ale celor care deţin majoritatea în consiliu, precum şi pe poziţia preşedintelui de raion, Grigore Policinschi, solicitată de noi.

La o săptămână de la publicarea în ZdG a celui de-al doilea articol, preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, i-a urcat în dubiţă pe unii şefi de direcţie şi consilieri raionali pentru a-i aduce în Chişinău la o conferinţă de presă. Policinschi a negat informaţiile apărute în ziar şi a spus că presa ar face jocul cuiva. Acesta însă a recunoscut că în anul 2006 CPD a cumpărat automobilul de la tatăl său, însă a spus că, în ultima perioadă, presa atacă administraţia raionului Dubăsari şi că îi va da în judecată pe anumiţi consilieri şi pe jurnaliştii care au publicat articole calomnioase la adresa raionului Dubăsari.

Interesant a fost că la acea conferinţă toţi invitaţii au venit cu poezia pregătită de acasă, însă nu au prezentat documentele necesare care să afirme contrariul celor publicate în presă şi în raportul CC. Sau poate că preşedintele de raion s-a aşteptat ca presă să facă jocul pe care îl face publicaţia Consiliului Raional Dubăsari – “Noutăţi Nistrene”? Acolo unde în prima pagină apar de cel puţin trei ori poze cu preşedintele de raion. Sau acolo unde preşedintele de raion, prin propria dispoziţie, indică presei modul în care să reflecte un eveniment sau altul. “Redactia ziarului raional “Noutăţi Nistrene” va asigura publicitatea acţiunilor organizate, inserând în paginile acestuia interviuri, material factologic şi imagini”, se arată într-o dispoziţie semnată de Grigore Policinschi din 6 iunie 2012.

Declaraţia preşedintelui raionului Dubăsari

Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia şi-a expus atitudinea faţă de învinuirile aduse la adresa raionului Dubăsari, cu scopul defăimării şi stopării activităţii raionului pe criterii politice, precum şi la adresa sa, prin care este acuzat de spălare de bani publici.

În cadrul conferinţei, domnul Policinschi a ţinut să dezmintă acuzaţiile ce i se aduc, specificând că “Toate acţiunile au fost conform normei legale şi toţi banii au fost distribuiţi legal” şi subliniind că aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept “grave”, sunt “calomnii” şi au scopul de a-l defăima personal şi activitatea raionului Dubăsari.

Preşedintele raionului a fost susţinut de către colegii săi din cadrul Consiliului Raional, care au dorit neapărat să fie prezenţi la conferinţa de presă, pentru a prezenta ei înşişi dovezile oficiale şi a respinge acuzaţiile de utilizare iraţională a mijloacelor publice.

“Cineva a comandat defăimarea raionului Dubăsari”. “Nu poate fi vorba despre spălare de bani atunci când fiecare bănuţ este controlat”, a mai declarat domnul preşedinte al raionului. De asemenea, Grigore Policinschi a spus că va ataca în instanţă consilierii care l-au acuzat şi publicaţiile periodice “care au murdărit raionul Dubăsari şi au publicat materiale necontrolate”.

Iurie Sanduţa, iurie.sanduta.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *