Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   InfiNIT-ul comunist

InfiNIT-ul comunist

Există în R. Moldova un post TV care are grijă să nu uit de vorba precum că jurnalismul are multe tangenţe cu cea mai veche meserie de pe pământ şi care este cunoscut publicului pentru politica sa agresivă pro-comunistă. De obicei, încerc să le evit buletinele de ştiri, pentru că, în caz contrar, încep să vorbesc cu cei din televizor, în timp ce pe gât răbufnesc, exact ca un vulcan, cele mai „expresive” cuvinte ale limbii române. De fapt, nici nu ştiu dacă putem numi ştiri ceea ce fac ei, din moment ce opinia şi analizele jurnalistului ocupă mai mult de jumătate din spaţiul ştirii propriu-zise.

Zilele trecute, însă, am avut „curajul” să privesc un buletin de ştiri cap-coadă. Eram prea obosit ca să mai am puteri să mă enervez de la evenimentele acelei zile, văzute de „o echipă de aşi”, cum se prezintă ei pe pagina web. Dar iată că postul care „înseamnă promptitudine, corectitudine şi profesionalism”, în opinia aceloraşi „aşi”, m-a dezamăgit iarăşi.

Cel mai mult m-au „atins” două ştiri. Prima a fost despre faptul că poliţia încă nu a făcut mare brânză în cazul exploziei care s-a produs în PMAN de Hramul Chişinăului. Şi când mi-aduc aminte cum tot ei, după protestele din 7 aprilie 2009, ni-i arătau, în ipostază de martiri, pe câţiva poliţişti cu capetele sparte sau cu vreo mână sau picior bandajat, tolăniţi pe paturile de spital, iar Papuc venea la ei şi îi lăuda pentru bla-bla-bla-bla… Oare nu e vorba de aceiaşi poliţişti, cu excepţia câtorva, de „mai sus”?

O altă ştire era despre începutul sezonului de încălzire în mun. Chişinău. Colac peste pupăză, jurnalistul anunţă că sunt cetăţeni care vor să mai îngheţe un pic, doar ca să plătească mai puţin, ca, la final, să arunce în vânt vorba precum că încă nu se ştie care va fi tariful pentru agentul termic. Dar cât de „dulci” erau ştirile atunci când la cârma capitalei era Ursu, iar, ulterior, Iordan. În grădiniţe e frig? Mâine Primăria dă căldură. Termocom vrea să majoreze tarifului? Primăria dă compensaţii. Tot aşa, seară de seară.

Acest mod al lor de a prezenta un eveniment, când ai un scop bine definit şi, indiferent de mijloace şi interpretări, trebuie să-l atingi, îmi aminteşte de bancul cu elevul care a învăţat pentru examenul de biologie doar tema „Păduchele”. Ei şi ce dacă broasca nu are păr? Dacă ea ar fi avut păr, în el ar fi crescut vreun păduche, iar păduchele este…

PS. Nu am auzit vreodată descifrarea denumirii „NIT”. Nici pe pagina web a postului nu am găsit o atare informaţie. Cert însă e că, în traducere din limba engleză, „NIT” (subst.) înseamnă „ou de păduche sau de insectă parazită”. Să fie oare o simplă coincidenţă?

Nicolae CUŞCHEVICI 
n.cuschevici.zdg@gmail.com