Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Alina Radu: 7 aprilie la…

Alina Radu: 7 aprilie la Geneva: 100=2

Ieri la Geneva a fost prezentat raportul pe ţară vizând drepturile omului în cadrul Evaluării Periodice Universale. Delegaţia guvernamentală de la Chişinău a prezentat situaţia drepturilor la câteva capitole, inclusiv egalitatea dintre femei şi bărbaţi, violenţa domestică, drepturile persoanelor din Transnistria, dar şi problemele cetăţenilor supuşi torturii.

Situaţia victimelor din aprilie 2009 este vizată în câteva puncte ale raportului prezentat de Guvern. În special, acest raport recunoaşte numărul mare de plângeri vizând tortura după evenimentele din 2009, dar şi eforturile autorităţilor pentru investigarea şi pedepsirea acestor crime.

Deşi sunt folosiţi în mod evidenţiat termenii de “reabilitare a victimelor”, în raport se spune doar că în Moldova, la 15 aprilie 2010, a fost creat un Comitet Special pentru identificarea persoanelor civile şi a poliţiştilor care au suferit de pe urma acestor evenimente, fără să se indice explicit câte persoane au fost identificate şi ce cadru de măsuri de reabilitare le-au fost acordate.  Din acest raport nu este clar, de fapt, dacă acest Comitet Special funcţionează şi dacă statul are capacitate să acorde reabilitarea necesară persoanelor care au suferit de pe urma torturii în aprilie 2009.

Preşedintele delegaţiei R. Moldova, Vladimir Grosu, ministru adjunct al Justiţiei, a declarat în cadrul sesiunii de raportare de ieri că evenimentele din aprilie au înscris o pagină tristă “în istoria recentă a Moldovei”, după care a prezentat o matematică ruşinoasă: 100 de plângeri înregistrate de procurori în aprilie 2009, 50 de dosare deschise, 27 dintre aceste cazuri ajunse în justiţie şi… 2 (două) persoane condamnate. Nu s-a spus cine sunt persoanele pedepsite şi în ce mod îşi ispăşesc acestea pedeapsa, nu s-a spus ce s-a întâmplat cu ceilalţi 98 de tineri care au depus plângeri şi care nu au mai ajuns să îşi vadă drepturile restabilite.

În context, Vladimir Grosu a explicat că şi corupţia este o problemă care macină sistemul judiciar, cel poliţienesc şi al procuraturii.

Totuşi, un indicator al faptului că victimele din aprilie mai fiinţează şi mai luptă pentru propriile drepturi există. Tot ieri de la tribuna ONU s-a adus la cunoştinţă faptul că deja 8 cazuri cu privire la acţiunile de tortură din aprilie 2009 au fost comunicate Guvernului R. Moldova de către CEDO. Aceste cazuri prespun noi condamnări pentru R. Moldova. “Guvernul recunoaşte violarea drepturilor acestor victime”, a declarat ieri ministrul adjunct al Justiţiei. Urmează ca abia după aceasta Guvernul să acorde compensaţii conform standardelor europene pentru aceste persoane, pentru 8 deocamdată.

“Guvernul nu se identifică cu funcţia de reabilitare a victimelor torturii. Nu există structuri guvernamentale care ar acorda asistenţă medicală, psihologică şi social adecvată acestor victime”, ne-a explicat ieri Ludmila Popovici, directoarea Centrului de reabilitare a victimelor Torturii “Memoria”. Ea a confirmat că datele prezentate în acest raport sunt vechi şi prea sumare ca să întrunească un minim explicit pentru înţelegerea situaţiei acestor victime.

“Situaţia victimelor evenimentelor din primăvara anului 2009 este  într-adevăr complicată şi Guvernul încă nu are un set de acţiuni adecvate, de aceea avem emoţii la prezentarea acestui raport”, a spus pentru ZdG Vadim Pistrinciuc, ministru adjunct în cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

La acest capitol, raportul de Evaluare Periodică Universală atestă din nou existenţa problemei, care nu îşi găseşte soluţie în Moldova deja mai mult de 2 ani. Victimele torturii există, dar pedepse pentru autorii acestor crime nu există, pentru că ei, autorii, încă nu au fost identificaţi.

Mai mult decât atât, reprezentanţii Guvernului au fost întrebaţi despre cei trei morţi în cadrul evenimentelor din aprilie. Răspunsul care a urmat a fost unul pozitiv şi optimist: doar în cazul unei singure persoane decedate s-a confirmat că ar fi fost victimă a torturii, şi acest singur caz de omor în aprilie este acum în instanţă. “Să aşteptăm decizia instanţei”, a fost îndemnul Guvernului R. Moldova. Următoarea evaluare a acestui stat în cadrul ONU va avea loc peste 4 ani.

Alina Radu, 
alina.radu@zdg.md