Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ Ziua Cititorului:…

Cititorul de Gardă Ziua Cititorului: schimb de idei între comunitatea ZdG și jurnaliștii redacției

În data de 24 noiembrie, la redacția Ziarului de Gardă a fost organizată Ziua Cititorului. Reprezentanții redacției și mai mulți cititori au discutat deschis și constructiv despre activitatea redacției, despre informațiile publicate și așteptările pentru viitor. Redacția ZdG și-a propus să asculte cu atenție opiniile și sugestiile exprimate de comunitatea sa de cititori, care vor folosi la elaborarea planului de activitate redacțională pentru anul viitor, consolidînd astfel legătura dintre redacție și public.

Această întâlnire a fost dedicată în totalitate celor care susțin și consumă informațiile furnizate atât pe paginile ziarului, cât și în mediul online. Au venit persoane din mai multe localități pentru a împărtăși idei, a oferi sugestii și a discuta despre conținutul diferitor platforme ale ZdG. 

„Vrem conținutul să fie accesibil pentru toate profesiile, pentru toate categoriile de vârstă”

Participanții la întâlnire au avut ocazia să discute cu directoarea ZdG, Alina Radu, dar și cu unii dintre jurnaliștii care muncesc zi de zi la scrierea articolelor. Ne-am bucurat de prezența cititorilor ce reprezintă diferite categorii de vârstă, de la cei tineri până la persoanele trecute de 80 de ani. În pofida vârstei, dar și a distanței, ne-au onorat cu prezența unii dintre cei mai fideli cititori. S-a discutat despre articolele publicate, despre ce ar putea fi îmbunătățit, dar și despre cum ar trebui să avem în 2024 un ziar mai bun și mai aproape de nevoile cititorilor. 

Scopul evenimentului este să ne întâlnim ochi în ochi cu unii dintre oamenii care ne citesc și să analizăm împreună ce conținut este interesant, ce conținut facem bine și ce credeți dumneavoastră că ar putea fi altfel. Nu înseamnă că vom putea schimba totul pe gustul fiecăruia, pentru că cititori avem mulți, dar vrem să știm ce putem îmbunătăți pentru anul viitor. Vrem conținutul să fie accesibil pentru toate profesiile, pentru toate categoriile de vârstă”, a declarat directoarea ZdG, Alina Radu. 

„Urmărim mereu ce vor oamenii, de ce au nevoie cetățenii”

Cititorii au fost invitați să-și expună gândurile și părerile cu privire la conținutul ziarului și la platformele online ale ZdG. Echipa redacțională a ascultat cu atenție fiecare părere și a notat sugestiile. „Tendința noastră este să avem reporterii cei mai buni, să scriem despre lucrurile cele mai serioase, cum este jurnalismul de investigație, să scriem despre drepturile omului, despre corupție și urmărim mereu ce vor oamenii, de ce au nevoie cetățenii”, a punctat Alina Radu. Deși toți cei prezenți la eveniment au fost de acord că Ziarul de Gardă are un conținut complex – despre corupție, justiție, încălcări ale drepturilor omului, cititorii consideră că rămâne totuși cel mai citit ziar din R. Moldova datorită transparenței, investigațiilor și reportajelor de calitate, datorită respectului față de varietatea opiniilor și responsabilității față de informarea corectă a publicului. „Suntem axați pe credibilitate. Când vedem că rulează tot soiul de informații, mai puțin cunoscute, trec cu privirea până ajung la Ziarul de Gardă. Citim, vedem, e credibil”, ne-a zis Lucia Mîrza-Șeremet. „În ziarul dumneavoastră văd o lumină de adevăr. Politica redacției e foarte bună”, a punctat Ana Spînu, o altă cititoare a ZdG.

„Fiecare ediție a ziarului apărută eu o am în mână”

Vasile Morozan, satul Miclești, Criuleni

Vasile Morozan din satul Miclești, raionul Criuleni citește ediția tipărită și se consideră un abonat „tânăr” al Ziarului de Gardă. Citește ziarul de câțiva ani și apreciază echipa de jurnaliști, munca acestora și efortul depus pentru a face articole de calitate. „Fiecare ediție a ziarului apărută eu o am în mână”, ne-a zis cititorul. Acesta își dorește ca pagina Cititorului de Gardă să aibă mai mult spațiu în ziar și „despre omul de la țară să se scrie mai mult”. 

Nicolae Ionașcu, pedagog de profesie, a venit la întâlnirea cu cititorii din satul Vărzărești, raionul Nisporeni. „Citesc ZdG de mult timp, nu-mi amintesc concret, dar cred că de la început, cu mici întreruperi”, a zis cititorul. Este și el abonat al ediției tipărite. „Apreciez munca colaboratorilor ZdG, pentru că investighează și scriu adevărul”, menționează fostul profesor, care și-ar dori ca „același colaborator care a scris o investigație să se reîntoarcă și să publice rezultatele acesteia”. 

Mai mulți participanți la întâlnire au susținut ideea dnei Elisaveta, o altă cititoare a ZdG, de a scrie despre oameni care au reușit în viață și care ar fi un exemplu pentru toți. „Ziare în limba română au rămas puține. Eu cred că nu ar strica o pagină să fie de divertisment, despre personalitățile noastre, despre oameni care au reușit în viață, care sunt un exemplu”, ne-a sugerat dna Elisaveta. 

„Lumina care o răspândește ziarul, e păcat că nu ajunge la tineret”

Serafim Mîndru, Stăuceni

Serafim Mîndru din Stăuceni, care este nu doar un cititor fidel, dar și un vizitator frecvent la redacție, ne-a zis că în ziar se scrie doar adevărul. „Lumina care o răspândește ziarul, e păcat că nu ajunge la tineret. Cineva mi-a dat o replică urâtă, pe care am reținut-o: «Dar ce găsești mata în ziarul acesta? Iată eu din telefon aflu mai multe». I-am zis că greșește și că-i pot dovedi. În telefon găsești lucruri diferite – și bune, și minciuni, tot ce vrei. În Ziarul de Gardă eu minciuni nu văd, pe când în telefon sunt foarte multe”, a argumentat cititorul. Acesta ne-a zis că și-ar dori o rubrică în ediția tipărită în care s-ar scrie despre deputații martiri. „Nu vorbim nimic în ziare despre ei, dar merită. Trebuie de spus câte un cuvânt frumos despre acești deputați, ca să mai simtă ceilalți care se ocupă cu alte lucruri”, ne-a spus Serafim Mîndru.

Cititorii prezenți la eveniment ne-au mai sugerat ca în 2023 să scriem mai mult despre diasporă și problemele acesteia, despre tineri și oportunitățile existente pentru ei, dar și să publicăm articole pozitive, despre personalități și oameni de valoare care au reușit să se afirme și care să inspire cititorii. Cititorii prezenți la eveniment ne-au mai zis că vor să afle ce se întâmplă cu dosarele de rezonanță deschise, dar și ce urmează după publicarea în ZdG a investigațiilor despre funcționarii corupți. 

Redacția ZdG mulțumește tuturor cititorilor care au fost prezenți la eveniment. În următoarea perioadă vom analiza toate propunerile și vom încerca să le transpunem în edițiile ZdG din 2024.