Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Condamnat în România, fostul…

(video) Condamnat în România, fostul deputat PD Valeriu Guma a fost eliberat de justiţia din Moldova

Judecătoria Buiucani a decis, astăzi, o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma, fost deputat PD, condamnat anterior de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare. Deşi în mod normal, în asemenea cazuri, judecătorul ar fi trebuit să menţină pedeapsa aplicată de instanţele din România, judecătorul Ghenadie Pavliuc, i-a aplicat fostului deputat o pedeapsă mult mai blândă, scutindu-l astfel de închisoare. Procurorii s-au arătat miraţi de decizia judecătorului şi susţin că o vor contesta în instanţele ierarhic superioare.

Amintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România l-a condamnat, pe 17 aprilie 2013, pe fostul deputat Valeriu Guma la 4 ani de închisoare cu executare, sentinţa fiind una definitivă. La 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul București a luat decizia de a solicita R. Moldova recunoașterea și executarea sentinţei penale în cazul Guma. Potrivit autorităţilor române, Valeriu Guma a fost condamnat pentru mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe menţinerea în vigoare a contractului de privatizare a unei firme al cărei acţionar era.

Anterior, Ruslan Zamfirov, procuror în cadrul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Procuraturii Generale declara pentru ZdG că, potrivit legii, judecătorul nu poate suspenda pedeapsa aplicată de instanţele din România. „Legal, judecătorul trebuie doar să recunoască hotărârea, fără a judeca dosarul sau a spune dacă cineva este condamnat legal sau nu. Noi solicităm aceeaşi pedeapsă care i-a fost aplicată în România. Iar judecătorul nu poate să nu accepte, pentru că aşa spune legea. El trebuie să găsească un echilibru între legea noastră şi cea din România şi să-i stabilească o pedeapsă cât mai aproape de cea iniţială. Nu poate devia foarte mult, cu o lună, două. Cu siguranţă nu poate suspenda executarea pedepsei”, preciza atunci procurorul.

Sursa VIDEO: https://zdg.md/web