Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO: Judecătoria Militară a absolvit…

VIDEO: Judecătoria Militară a absolvit de pedeapsă 7 gardieni acuzați de tortură

torturaȘapte angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) au fost achitați într-un dosar de tortură. Sentința a fost pronunțată marți, 29 decembrie, de judecătorul Sergiu Lebediuc.

Magistratul, care activează în cadrul Judecătoriei Militare, a decis că gardienii, printre care și ex-directorul Penitenciarului nr.2 din Lipcani, nu vor sta nici o zi după gratii. Asta în condițiile în care procurorii au cerut condamnarea la câte opt ani de închisoare a şase gardieni pentru acţiuni de tortură, comise asupra unui deţinut. Cel de-al şaptelea inculpat, care la momentul comiterii crimei activa în calitate de şef al aceleiaşi instituţii penitenciare, risca zece ani de detenție.

Inculpaţii au fost învinuiţi de procurori că pe 7 iunie 2013 l-au escortat pe unul dintre deţinuţii penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastoanele de cauciuc peste diferite părţi ale corpului. Acest lucru s-ar fi întâmplat pentru a-l pedepsi pe respectivul deţinut, care deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administraţia penitenciarului în care-şi ispăşea pedeapsa.

2_micConform raportului de expertiză medico-legală, victima a fost lovită de cel puţin 11 ori, iar în rezultat s-a ales cu multiple vătămări şi traumatisme corporale.

Procurorii susțin că au aflat despre acest caz fiind înştiinţaţi la linia fierbinte a Procuraturii de către una din rudele deţinutului. Totodată, procurora Inga Furtună, a declarat că nu a decis încă dacă va contesta sau nu sentința de achitare la Curtea de Apel.

Anterior a avut loc un caz similar ce i-a vizat pe un alt grup de angajați ai DIP. Aceștia au fost achitați de Judecătoria Militară, însă magistrații de la Curtea de Apel au dispus condamnarea acestora la detenție cu executare. Chiar și așa, după pronunțarea sentinței, în absența poliției judiciare, gardienii au părăsit sala de judecată și s-au îndreptat într-o direcție necunoscută.

Sursa Video: www.ZdG.md