Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   FOTO/ Școlile din regiunea transnistrează…

FOTO Școlile din regiunea transnistrează au petrecut ultimul sunet pe fundalul amenințărilor miliției

Şi în acest an şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană au petrecut ultimul sunet în pofida amenințărilor miliției. Managerii instituțiilor au fost avertizați, încă din ajun, că este interzis să cânte imnul R. Moldova sau să arboreze drapelul.

Directorii spun că au fost vizitaţi de persoane care se prezentau drept reprezentanţi ai comitetului de securitate din regiunea transnistreană. Mai mult, aceştia le-au propus să semneze acte prin care să se refuze de la folosirea mijloacelor tehnice pentru intonarea imnului şi arborarea drapelului.

Raisa Pădurean, directoare adjunctă al liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, susţine că s-a speriat de ameninţările acestora, dar şi mai mult de faptul că ei ştiau unde locuieşte, deoarece o aşteptau lângă casă. „Chiar i-am zis unei vecine să scrie numărul maşinii în caz dacă se întâmplă ceva rău cu mine”, precizează directoarea.

Directorul liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, susţine că, în pofida tuturor obsacolelor, careul de astăzi s-a desfăşurat fără incidente, a fost intonat imnul, elevii au avut panglici tricolore. În preajma liceului au fost prezente două persoane în civil ce au stat la distanţă, iar atunci când elevii au intrat în interior, aceștia au plecat.

Constantin Sucitu, directorul liceului român din Corjova, declară că şi el a fost ameninţat. La careu au venit şi două persoane în uniformă şi vreo zece în civil ce stăteau mai departe. Aici elevii au cântat imnul cu vocea şi au avut în mâini tricolorul. „Copiii s-au deprins deja, nu se mai sperie, fac ce au de făcut şi gata”, ne-a spus Sucitu.

Ameninţări de acest gen au fost făcute şi în adresa conducerii liceului român din Bender. Potrivit directoarei liceului, Maria Roibu, motivul preîntâmpinărilor consta în faptul că legea lor interzice intonarea imnului şi arborarea drapelului pe un teritoriu străin. La careu li s-a deconectat lumina, însă elevii nu au disperat. Adolescenţii clasei a XII-a chiar au dansat un vals fără muzică, iar imnul s-a cântat cu vocea. „Le-am zis elevilor că nu suntem vinovaţi de faptul că ne-am născut români şi vorbim limba română. Gura nimeni nu ne-o va închide”, a declarat directoarea liceului.

Gheorghe Bălan, șeful Biroului pentru Integrare, susţine că biroul nu poate să asigure buna desfăşurare a careului. Aceasta depine mai mult de bunul simţ al reprezentanţilor Tiraspolului. Potrivit lui, s-a încercat prin discuţii să se găsească o soluţie. Însă, reprezentanţii regiunii transnistrene politizează acest aspect. „Abordarea lor e să elimine şi să interzică”, spune şeful Biroului pentru Integrare. Tot el menţionează că există mecanisme de operaţiuni de pacificare, însă nu crede că e cazul să luăm astfel de măsuri în secolul XXI.

Îe regiunea transnistreană, activează opt şcoli cu predare în grafia latină.

sursa foto: Promo-LEX