Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Conflictele de interese la ordinea…

Conflictele de interese la ordinea zilei

În mai mult de jumătate din cazurile examinate astăzi în ședință, Comisia Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către diverse persoane aflate în funcții de conducere.

Printre aceștia se numără:

  • Artur Gherman, președinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare care a fost în situația de conflict de interese atunci când a participat la luarea unei decizii în privința unei societăți comerciale al cărei acționar este o rudă apropiată a acestuia.
  • Iurie Gabura, administrator al Întreprinderii de Stat Editura „Universul” care a admis un conflict de interese prin neinfomarea organului ierarhic superior despre calitatea soției de fondator al unei societăți comerciale, care a primit de la organizația publică în care activează acesta, mijloace bănești în valoare de peste un million de lei, drept urmare a unei achiziții publice de produse poligrafice și hârtie.
  • Svetlana Caduc, director al școlii sportive specializate de box din satul Grimăncăuți, care și-a angajat nora în funcție de vicedirector al aceleași instituții.
  • Ion Novac, primar al satului Sălcuța, raionul Căușeni, care a fost în situația de conflict de interese atunci când în calitate de primar a dat în chirie o încăpere din sediul Primăriei unei societăți comerciale în cadrul căreia acesta deține calitatea de membru al consiliului de administrare. Totodată, Comisia a constatat și o incompatibilitate de funcții deținute, întrucât primarul nu are dreptul să fie și membru al unui consiliu de administrare.

logo-cniDe asemenea, astăzi au fost depistate încălcări și ale regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către Constantin Furculița, control principal de stat al Curții de Conturi, care nu a declarat 6 terenuri, 4 transferuri în valoare de aproximativ 1.000 de dolari, 707 de acțiuni la o societate comercială, care aparțin membrilor familiei și 7 conturi bancare.

Comisia Națională de Integritate a dispus astăzi  inițierea procedurilor de control sub aspectul verificării veniturilor și proprietății în privința judecătorilor vizați în articolul de pe www.moldovacurata.md:

  • Alexandru Gafton, judecător al Judecătoriei Centru;
  • Maria Muruianu, judecător al Judecătoriei Buiucani;
  • Dumitru Mardari, judecător al Curții Supreme de Justiție;
  • Vladimir Timofti, judecător al Curții Supreme de Justiție;
  • Tamara Chișca-Doneva, judecător al Curții Supreme de Justiție;
  • Victor Orândaș, judecător al Judecătoriei Comerciale de Circumscripție;
  • Sergiu Namașco judecător al Judecătoriei Comerciale de Circumscripție.

De o eventuală încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății este suspectat și Valeriu Cecan, vicedirector general al ÎS CRIS „Registru”, iar de admiterea unui eventual conflict de interese este bănuit și Valeriu Poiată, primar al orașului Sîngera. În privința acestora Comisia, la fel, a inițiat proceduri de control.