Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Absolvenți de medicină, cu…

(VIDEO) Absolvenți de medicină, cu diploma în dulap. Admiterea la rezidențiat întârzie și în acest an

Peste 500 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” (USMF) din Republica Moldova așteaptă cu nerăbdare concursul de admitere la rezidențiat. Tinerii spun că acest fapt îi afectează, fiind nevoiți să se angajeze la munci necalificate sau la posturile cel mai puțin plătite din instituțiile medicale.

Elena Cechina a vrut din totdeauna să devină chirurg sau medic anesteziolog. După șase ani de facultate acesta s-a angajat în calitate de asistentă medicală, alături de absolvenții colegiilor de medicină. Diploma de studii superioare, spune tânăra, de aproape jumătate de an se prăfuiește în dulap.

„Avem cinci luni împlinite și a început deja a șasea de când suntem în incertitudine. Să te angajezi nu poți. Să pleci sau să lași totul, tot nu poți. Mi se pare o situație anormală. (…) Nu am fost anunțați nici că este întârziere, nici când o să se defășoare, absolut nimic. La absolvire, în diplomă scrie că sunt studii superioare complete, însă, în realitate putem fi angajați doar ca asistenți medicali. Ca medici nu ne ia nimeni fără studiile postuniversitare prin rezidențiat. Am avut câteva oferte în acest an, dar nu am putut să mă angajez doar cu diploma”, mărturisește absolventa.

Solicitați să comenteze situația creată, reprezentanții USMF ne-au declarat că problema le este cunoscută, însă nu pot anunța concursul pentru posturile vacante la studiile prin rezidențiat în lipsa unui ordin de la Minister.

La rândul lui, Nicolae Jelamschi, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, spune că întârzirea este în legătură cu faptul că USMF a împlinit în acest an 70 de ani de la fondare și „toate eforturile au fost pentru a realiza acestă misiune”. Totodată, reprezentantul Ministerului asigură că, odată ce problema a fost sesizată, dispoziția privind organizarea concursului va fi anunțată administrației USMF chiar în zilele următoare.

Dacă nu vor fi auziți și ordinul va întârzia să apară, absolvenții susțin că vor ieși la proteste. Și în 2014 admiterea la rezidențiat s-a făcut cu întârziere, peste trei luni de la începerea anului școlar.

Sursa Video: https://zdg.md/web