Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alexandru Cuza şi falsul lui…

Alexandru Cuza şi falsul lui Dodon

435-refendum-dodon-1Alexandru Cuza, nume purtat de primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România, la mijlocul secolului XIX, a semnat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din fruntea Chişinăului. De fapt, pentru aşazisul referendum iniţiat de Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM) a lui Igor Dodon poate vota orice persoană, indicând orice date, chiar false. Ba mai mult, poţi semna şi pentru mai multe persoane. Semnăturile colectate de oamenii lui Dodon nu au putere juridică, ne-au spus reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale (CEC).

La începutul lunii iulie, partidul condus de Igor Dodon a dat startul unei noi încercări de organizare a unui referendum. Iniţiativa a fost lansată după ce instanţa de judecată a respins solicitarea socialiştilor de a înregistra un grup de iniţiativă pentru organizarea unui plebiscit pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Nemulţumit de refuz, Dodon şi-a propus colectarea a peste 100 de mii de semnături, care să ducă cumva, într-un final, la organizarea referendumului. În acest sens, au fost instalate, iniţial, cinci corturi, pe câteva străzi din Chişinău, unde locuitorii capitalei îşi pot da “acordul preventiv” pentru demiterea actualului edil. A fost deschis şi un site, www.demisia.md, “dedicat” lui Chirtoacă, iar în urmă cu două săptămâni, un al şaselea cort pentru strângerea de semnături a fost instalat chiar lângă clădirea Primăriei. Atunci, Dodon anunţa că semnăturile sunt strânse într-un ritm foarte bun, „peste aşteptări”, circa 27 de mii. Tot atunci, el promitea „în curând” deschiderea altor corturi, în mai multe locaţii din Chişinău, unde oamenii să poată semna pentru referendum.

435-iurie-ciocanIurie Ciocan, preşedinte Comisia Electorală Centrală (CEC):

Semnăturile colectate de către PSRM nu au nicio putere juridică. Practic, ele nu pot fi folosite în scop electoral. Odată ce instanţa de judecată nu a admis crearea unui grup de lucru pentru organizarea unui referendum, totul s-a încheiat. Tot ce se întâmplă acum, cu strâgerea de semnături, nu este decât o campanie politică, iar PSRM, ca partid politic, poate face aşa ceva. Semnăturile însă nu au putere juridică. Teoretic, dacă la semnare, nu se cere buletinul de identitate, o persoană poate să indice un nume fals sau alte date care nu corespund adevărului.

435-igor-botanIgor Boţan, director executiv, Asociaţia pentru Democraţie Participativă:

Este vorba despre o manifestaţie politică. Ei au nevoie de cât mai multe semnături pe care să le folosească în lupta politică. Să nu uităm că în aproximativ un an de zile va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. Ei îşi consolidează poziţia politică. Faptul că poţi semna fără buletin arată că pentru ei contează doar să adune semnăturile şi să le folosească politic. Nu, nu, nu. Chirtoacă nu este în pericol. Dar, nici nimeni nu are interesul să-l demită. Lui Dodon îi trebuie doar să se afirme ca politician, care poate crea evenimente. El asta face.

Oamenii trec nepăsători

Doar că, din câte se pare, planurile măreţe ale lui Dodon nu se prea potrivesc cu intenţiile chişinăuienilor. Or, în aceste zile, oamenii nu se prea înghesuie la corturile roşii ale PSRM. Iar ca rezultat, în loc să se deschidă alte corturi noi, socialiştii le închid şi pe cele deja deschise.

Chişinău, 13 august 2013. Ora 14.40, intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Vlaicu Pârcălab. Oamenii merg pe lângă cortul lui Dodon, aflat vis-a-vis de Primărie, fără însă a se apropia ca să-şi pună semnătura. Unii mai întorc capul spre pânzele roşii şi mesajele de pe ele, le privesc preţ de câteva secunde, dar mai apoi pleacă. În tot acest timp, doi tineri, îmbrăcaţi lejer, de vacanţă, discută în limba rusă. Am stat lângă cort cam 30 de minute, timp în care nimeni nu s-a apropiat să semneze.

Lucrurile par să meargă la fel, adică prost, şi în cortul de lângă Piaţa Centrală. Două fete butonează telefoanele, ascultă muzică, zâmbesc… Dacă la începutul zilei te îndemnau, vociferând puternic, să semnezi pentru demiterea lui Chirtoacă, după amiază păreau plictisite.

435-igor-dodonIgor Dodon,
preşedintele PSRM:

Dar de ce nu vă întrebaţi de ce se strâng semnături pentru alegerea directă a şefului statului? De ce Filat a strâns semnături în 2008? În primul rând, decizia instanţei nu e definitivă. Acum, Curtea de Apel (CA) Chişinău se va expune definitiv. În al doilea rând, lansarea referendumului poate fi făcută pe două căi, sau prin grupul de iniţiativă, sau prin decizia CMC. Aceste semnături vor fi utilizate pentru ambele căi: sau pentru a argumenta suplimentar necesitatea referendumului la CA Chişinău, pentru că prima instanţă a zis că nu vede necesitatea, sau pentru a convinge Consiliul în primele şedinţe despre necesitatea referendumului.

Doar două corturi mai activează

Am deranjat starea de moleşeală a celor două tinere, întrebând ce trebuie să facem pentru a semna pentru referendum. Nu au răspuns, uitându-se nedumerite. Am repetat întrebarea, timp în care, una dintre fete ne-a întins un pliant, în care erau enunţate argumentele în favoarea referendumului “Anti-Chirtoacă”. Am înţeles că nu cunoşteau limba română.

Au început să explice mai apoi, în rusă, că pentru a semna, nu ai nevoie de buletin, ci doar de nume, prenume, semnătură, telefon, adresă şi e-mail… Nici de acest cort, preţ de 30 de minute, niciun chişinăuian nu s-a apropiat pentru a se interesa despre acţiunea socialiştilor.

De la acest cort, am mers la cel instalat pe bd. Dacia, aşa cum este anunţat pe site-ul PSRM, dar şi pe www.demisia.md. Doar că, surpriză! Ajunşi acolo, cortul nu mai era. Oamenii care lucrează în zonă ne-au spus că „ieri (duminică – n.r.) s-a făcut agitaţie, dar azi (luni – n.r.) nu a fost nimeni”. Am sunat la linia fierbinte deschisă de socialişti cu ocazia acestei campanii. De acolo ni s-a spus că, acel cort, nici nu va mai fi deschis în această vară. Nici celelalte cortiri deschise în sectoarele Buiucani, Râşcani şi Ciocana nu vor mai activa. “Poate din septembrie”, ne-au anunţat socialiştii, îndemnându-ne să apelăm la corturile instalate în centrul Chişinăului.

Cuza, de pe bd. Unirii, a semnat anti-Chirtoacă

Zis şi făcut. A doua zi, am mers la cortul de lângă Piaţa Centrală, unde am semnat pentru demiterea lui Chirtoacă. Doar că, am făcut-o cu un nume fals, indicând o adresă falsă şi un număr de telefon care nu corespunde cu acea adresă. Am semnat în lista pusă la dispoziţie de PSRM cu numele Alexandru Cuza (fost domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti şi primul domnitor care a unificat cele două state), indicând o adresă care nu există în Chişinău: bd. Unirii, dar şi un număr de telefon fals. Cei patru tineri care erau acolo au verificat, dar nu au zis nimic. Le-am cerut permisiunea de a fotografia semnătura, sub pretextul că am vrea s-o postăm pe un site de socializare. După câteva consultări şi ezitări, tinerii şi-au dat acceptul.

435-refendum-dodon-semnatura

Între timp, de cort s-au apropiat două persoane în vârstă. O bătrânică, vorbitoare de rusă, s-a interesat dacă mai poate semna o dată, pentru soţul ei, care este acasă şi nu poate veni. Răspunsul a venit promt. “Se poate, doar că el trebuie să fie de acord”. Cum răspunsul a fost afirmativ, aceasta a semnat. În tot acest timp, un bătrân s-a interesat câte semnături s-au strâns deja. “Avem 37 de mii”, a răspuns o tânără, în rusă, stârnind satisfacţia pensionarei.

De precizat că, în ultimii ani, mai multe partide politice au colectat semnături: pentru alegerea directă a şefului statului(PLDM, PP), pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală (PSRM), toate fără efect.