Principală  —  Video  —  Anchete   —   VIDEO/ Averea deputaților PAS acumulată…

VIDEO Averea deputaților PAS acumulată în perioada mandatului: case, apartamente și mașini: „Dacă nu ar fi fost donațiile, ar fi fost mai greu”

Colaj realizat de Andrei Muntean, ZdG

În cei patru ani de mandat, unii deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, majoritari în Parlamentul R. Moldova, au făcut prima lor achiziție imobiliară, câțiva s-au mutat din apartamente mici în case la sol, unii și-au cumpărat mașini noi, iar alții și-au deschis afaceri. 

ZdG a comparat declarațiile de avere ale deputaților guvernării depuse de aceștia în 2021, când au ajuns în Parlament, cu cele depuse în 2025, când mandatul lor de patru ani se apropie de final.

Achizițiile aleșilor poporului au fost acoperite, potrivit lor, de împrumuturi bancare, donații, bani obținuți sub formă de dividende sau urmare a vânzării altor bunuri.  „Salariul de deputat este unul decent pentru țara noastră, dar nu activitatea din Parlament m-a ajutat să-mi construiesc o casă”, afirmă un legiuitor proaspăt mutat la casă nouă. 

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propulsat în Parlamentul R. Moldova, în urma alegerilor din iulie 2021, 63 de deputați. În timp ce unii nu și-au sporit averea în perioada mandatului sau nu au achiziționat bunuri semnificative, ZdG a constatat că nu mai puțin de 29 de deputați ai guvernării au fost în ultimii patru ani la cumpărături. 

Deputați la casă nouă

Deputatul Victor Spînu, venit în Parlament cu un apartament de 44 de metri pătrați, în valoare de 630 de mii de lei, în cei patru ani de aflare în Parlament a plusat la capitolul imobiliare. În 2023, Spînu a devenit proprietarul unei case de 140 de metri pătrați, pentru care susține că a achitat 60 de mii de euro (circa 1,2 milioane de lei), dar a cărei valoare de piață ajunge la 120 de mii de euro (circa 2,3 milioane de lei). Ea a fost construită pe un teren cu o suprafață de circa 4 ari, care l-a costat 10 mii de euro, și este amplasată în comuna Măgdăcești, un sat situat la circa 20 de km de Chișinău. Lucrările de reparație au durat un an, iar în septembrie 2024, Spînu s-a mutat în noua locuință, vechiul apartament oferindu-l în chirie.

Casa deputatului Victor Spînu

În afară de veniturile salariale ridicate de soții Spînu în cei patru ani de mandat, în 2022, an în care și-a organizat nunta, deputatul Spînu a trecut în declarația de avere și interese personale circa 525 de mii de lei sub formă de donații obținute la nuntă și circa 425 de mii de lei sub formă de dividende de la firma „Leadgen”, care se ocupă cu elaborarea site-urilor web, pe care a fondat-o încă în 2015, bani pe care ulterior i-a depozitat într-o instituție bancară. După ce și-a cumpărat casa, Spînu nu mai indică în actul depus la ANI niciun cont bancar.

„Salariul de deputat este unul decent pentru țara noastră, dar nu activitatea din Parlament m-a ajutat să-mi construiesc o casă”, explică Spînu proveniența banilor cu care și-a construit casa.

În 2023, și familia deputatului Viorel Barda a devenit oficial proprietara unei case care valorează câteva milioane de lei, după ce a primit cu titlu de donație o locuință de peste 150 de metri pătrați, situată într-o suburbie a Chișinăului. Deputatul susține că imobilul ar valora 2,9 milioane de lei.  

Casa deputatului Viorel Barda

Casa însă figura în declarația de avere și interese personale a deputatului și atunci când a ajuns în Parlament, doar că titulară a bunului era Elena Cazac, mama soției sale. 

Potrivit datelor cadastrale, casa a intrat în proprietatea familiei Barda în 2023. Deputatul spune că locuința le-a fost donată de către mama soției sale, care lucrează peste hotarele țării, iar apartamentul de 34 de metri pătrați, deținut din 1999, este acum oferit în chirie. 

„Ea (mama soției deputatului Barda, n.r.) a cumpărat terenul în 2013. De atunci, încet-încet, ridicăm casa. Este un proiect de familie, am contribuit și eu, și soția mea, și mama soției”, explică Barda.

Venit în Parlament cu trei bunuri imobile – un apartament și două case de locuit, în timpul mandatului său de deputat, Boris Marcoci a mai devenit proprietarul unei vile și al unui spațiu comercial. Vila de 154 de metri pătrați, procurată în 2022, l-a costat pe Marcoci nu mai puțin de 66 de mii de euro și se află în afara țării, iar spațiul comercial pe care l-a cumpărat în 2024 măsoară 232 de metri pătrați și valorează 2,4 milioane de lei. Deputatul a donat imediat spațiul comercial procurat fiului fratelui său. 

Grosul venitului familiei Marcoci îl reprezintă dividendele obținute de la firma de construcții „Marsharcon”, fondată în 2000 de soții Marcoci. Potrivit informațiilor înscrise în declarațiile de avere și interese personale depuse de Boris Marcoci între 2021-2025, familia deputatului a încasat peste 7 milioane de lei sub formă de dividende de la firma pe care a fondat-o. După ce a devenit deputat, firma fondată de Marcoci a câștigat doar un contract cu statul, deși anterior era abonată la bani publici. 

Marcoci susține că activitatea de deputat a adus doar pagube firmei pe care o conduce, întrucât funcția deținută nu i-a permis să participe la licitații publice, astfel, compania a înregistrat venituri semnificativ mai mici, iar numărul angajaților a scăzut.  

Și deputata Mariana Cușnir a devenit proprietara unui spațiu comercial de 33,8 metri pătrați în 2024. Aceasta declară că l-a obținut drept moștenire de la părinți și este estimat pe piață la 300 de mii de lei. Cușnir nu ne-a răspuns la apel pentru a ne oferi detalii despre donație. 

Venit în parlament cu două case de locuit care măsoară 59,2 metri pătrați și  58,7 metri pătrați, în 2022,  deputatul Boris Popa a mai achiziționat o casă de 75,8 metri pătrați și alte trei bunuri imobile care măsoară 61,2 metri pătrați, 25,2 metri pătrați și 9,2 metri pătrați, toate  la preț de 24 de mii de lei.  Deputatul spune că noile achiziții se află pe același teren, într-un sat din raionul Soroca, și astfel se explică prețul redus. „Dacă vreți, mergem să vedeți că nu valorează mai mult de atât”, a adăugat Popa. 

Pentru deputatul Roman Roșca, ultimii patru ani au fost prosperi, acesta plusând la capitolul imobiliare trei bunuri. În 2022, Roșca achiziționează o casă de locuit de 135 de metri pătrați, în valoare de 1,3 milioane de lei, într-o suburbie a Chișinăului. Doi ani ani mai târziu, în 2024, familia deputatului devine proprietara unei case de 52 de metri pătrați, în stare de demolare, pentru care afirmă că a plătit 660 de euro, dar și a unui garaj de 18 metri pătrați, pentru care susține că a achitat 200 de euro, pe un teren de 15 ari, în valoare de 13 mii de euro. Pe lângă veniturile salariale, Roșca mai încasează și bani sub formă de dividende de la firma sa, Invest Market SRL, care are ca domeniu de activitate comercializarea articolelor vestimentare. 

„Eu am procurat casa care se află într-o stare deplorabilă pentru teren, căci casa nu mai poate fi reparată. Se află la țară, în raionul Drochia, și am procurat-o din banii obținuți sub formă de dividende de la compania mea”, explică Roșca achiziția casei cu 660 de euro. 

Când a venit în Parlament, deputatul Gheorghe Ichim avea viza de reședință în casa părinților  dintr-un sat din raionul Sîngerei, care măsura 110 metri pătrați. În 2021, odată ajuns deputat, a trecut în declarația de avere și interese personale un apartament pe care îl închiria. În 2024 însă, Ichim a procurat un apartament de circa 95 de metri pătrați, valoarea căruia ajunge la circa 2,5 milioane de lei, acesta fiind și prima proprietate imobilă a familiei Ichim. 

„Aceasta este prima locuință pe care am cumpărat-o în viața mea, în Chișinău, sectorul Ciocana al capitalei. Am procurat apartamentul prin programul «Prima Casă+». Apartamentul a fost variantă albă, dar în prețul acesta intră și reparația”, explică Ichim procurarea primului său apartament. 

Și deputatul Radu Marian a trecut la casă nouă în 2023, în perioada mandatului de deputat. Apartamentul de 63 de metri pătrați, cu o valoare de 72 de mii de euro (circa 1,4 milioane de lei), care pe piața imobiliară este estimat la 130 de mii de euro, nu este tocmai o noutate pentru declarația de avere și interese personale a deputatului, întrucât este același apartament pe care, potrivit declarațiilor depuse anterior, Marian îl închiria din 2020. 

Îl achit în tranșe și avem proprietate egală până eu voi achita toate ratele. Nu am achitat toată suma. Până acum, am achitat aproximativ 30 de mii de euro”, a menționat Marian pentru ZdG. 

Și deputata Maria Pancu, venită în legislativ cu două proprietăți – un apartament de 38 de metri pătrați și o casă de 45 de metri pătrați, a devenit proprietara unui apartament de 63 de metri pătrați, după ce a obținut 36 de mii de euro (circa 640 de mii de lei) din înstrăinarea apartamentului. Deputata a achitat 83 de mii de euro (circa 1,4 milioane de lei) pentru noua locuință, preț la care, potrivit acesteia, este estimat imobilul pe piață. Totuși, în declarațiile ulterioare depuse de Pancu, casa de 45 de metri pătrați nu mai apare, iar deputata nu indică nici că ar fi vândut-o.

Am telefonat-o în repetate rânduri pe deputata Pancu, însă aceasta nu ne-a răspuns la apeluri.

Și deputata Valentina Manic, în timpul mandatului său în legislativ, a plusat la capitolul imobiliare. La scurt timp de la obținerea mandatului, în 2022, deputata a cumpărat un apartament de 77 de metri pătrați, în valoare de circa 54 de mii de euro. Un an mai târziu, Valentina Manic a investit circa 160 de mii de lei și într-un garaj de 23,1 metri pătrați

Deputata PAS a intrat în Parlament cu două apartamente și un garaj, achiziționate între 1992-1998, valoarea totală declarată a acestora fiind de 178 de mii de lei. 

Atât vechile, cât și noile proprietăți imobiliare, se află în orașul Hîncești. Manic spune că la procurarea noilor imobile a utilizat „economii și bani obținuți din moșteniri”.

Cu un imobil în timpul mandatului său în legislativ s-a ales și deputatul Adrian Belîi. Venit în Parlament cu două apartamente procurate în 2018 și 2020, în 2023, Belîi, medic de profesie, a devenit proprietarul unui alt apartament cu suprafața de 58,9 metri pătrați, pe care l-a primit cu titlu de donație de la părinți. Imobilul fusese cumpărat de aceștia în 2018 cu 37 de mii de euro

L-am sunat de mai multe ori pe deputatul Adrian Belîi, însă acesta nu ne-a răspuns.

Parlamentari cu Tesla, Lexus și mașini din salon

Aflându-se în Parlament, Boris Marcoci a schimbat un automobil de marca Mercedess, fabricat în 2019 pe un alt Mercedess mai nou, fabricat în 2022. În 2022, deputatul și-a vândut vechiul bolid de pe care a încasat 740 de mii de lei, iar un an mai târziu, a scos din buzunar 1,1 milioane de lei pentru a-și cumpăra un nou BMW

Din 2023, deputatul PAS Dorian Istratii este deținătorul unei mașini electrice de marcă Tesla,  produsă în 2021, ce are o valoare de peste 600 de mii de lei. Potrivit lui Istratii, automobilul electric, procurat la licitație din SUA la preț de 18 500 de dolari, „a înlocuit vechea mașină” de marca Skoda Superb, din vânzarea căreia susține că a încasat 110 mii de lei. 

Mașina deputatului Dorian Istratii

Angela Munteanu-Pojoga a intrat în Parlament cu două mașini de model Volkswagen, achiziționate în 2017 și 2020, iar în perioada mandatului său de deputată și-a trecut în declarația de avere și interese personale o nouă bijuterie pe patru roți – un Lexus fabricat în 2023 și importat din Statele Unite ale Americii cu defecțiuni, la preț de 45 de mii de dolari SUA

Deși mașina a fost achiziționată în 2023, deputata nu a trecut-o în declarația de avere și interese personale depusă în 2024, chiar dacă a avut mai multe tentative de rectificare a acesteia, ci a indicat-o abia în 2025. 

„În primul rând, acest Lexus este adus din America, acolo unde se află fiul meu de 9 ani și are o companie în domeniul IT. Lexus-ul a fost trimis avariat de către fiul meu care planifică să revină în țară și încearcă să-și facă o bază și aici. Mașina a fost procurată în 2023, dar a durat procesul prin care a fost adusă în țară, apoi a durat ceva timp reparea ei și a devenit funcțională mai târziu”, a explicat deputata faptul că nu a introdus mașina în actul depus la ANI în 2024, ci abia în cel depus în 2025. 

Și deputata Liliana Grosu a investit între 2023 și 2024 în două mașini: un Renault Scenic,   fabricat în 2015 și procurat cu 120 de mii de lei și un Peugeot 5008, fabricat în 2018 și procurat cu 150 de mii de lei. În 2023, și deputatul Vasile Porțevschi a investit 2000 de euro pentru procurarea unei mașini de marcă Toyota, fabricată în 2004. 

Mașina deputatului Vasile Porțevschi

Familia Deputatei Doina Gherman, pe final de mandat, și-a trecut în declarația de avere și interese personale două noi achiziții pe patru roți: o Skoda Superb Combi, fabricată în 2020 și procurată la preț de 16,5 mii de euro,  și un Ford Transit din 2020, procurat la preț de 5,5 mii de euro. În 2024, și deputatul Oleg Canațui a investit 7000 de euro într-o mașină de marca BMW

Mașina deputatului Oleg Canațui

Pe lângă cele trei autovehicule pe care le indica până la venirea sa în Parlament, în 2023, în garajul deputatului PAS Adrian Cheptonar a mai apărut o mașină, un Ford Kuga  fabricat în 2018, cu o valoare de circa 320 de mii de lei. Tot în 2023, Cheptonar a contractat două credite, fiecare în valoare de 100 de mii de lei. „Am achiziționat o mașină de familie cu care soția duce copiii la grădiniță. Aceasta este prima mașină achiziționată de când sunt persoană publică”, a explicat Cheptonar. 

Când a venit în Parlament, familia deputatei Marcela Adam avea în posesie o mașină de marca Renault Symbol, fabricată în 2012 și estimată la 57 de mii de lei. În 2024, familia Adam a plusat la capitolul mașini cu o mașină de model Kia Sportage, fabricată în același an, pentru procurarea căreia a scos din buzunar 490 de mii de lei. Tot în 2024, familia deputatei a contractat un credit în sumă de 400 de mii de lei. 

În 2021, Liliana Nicolaescu-Onofrei venea în Parlament cu o mașină Honda Accord din 2002, în valoare de circa 8000 de euro. După patru ani de activitate parlamentară, familia deputatei a procurat un autoturism de model Kia, fabricat în 2025, pentru care ar fi scos din buzunar circa 475 de mii de lei. Deputata spune că un împrumut bancar de 230 de mii de lei și economiile au facilitat achiziția. 

În timpul mandatului său de deputată, și familia parlamentarei Maria Gonța a devenit proprietară a două automobile: un BMW X3, importat din SUA la preț de circa 300 de mii de lei, valoarea de piață fiind de 550 de mii de lei, și un Opel Grandland, cumpărat la o licitație din străinătate cu circa 165 de mii de lei, valoarea de piață a acestuia fiind de 250 de mii de lei. Ambele automobile au fost fabricate în 2020 și procurate în 2025. 

În cei patru ani de mandat, deputatul Vasile Grădinaru a achiziționat o mașină de marca Skoda Superb  fabricată în 2018, cu o valoare de 21 de mii de euro (circa 400 de mii de lei).  S-a întâmplat după ce în 2023 a vândut două mașini: un Ford Mondeo, pentru care a încasat 200 de mii de lei și un Renault Captur, pentru care a încasat 180 de mii de lei. 

Și familia deputatului Alexandr Trubca a achiziționat două mașini în perioada mandatului de legiuitor. În 2023, familia Trubca a cumpărat un Renault Kadjar fabricat în 2017, care ar valora 11 500 de euro, iar un an mai târziu, în 2024, deputatul procură o mașină de marca Skoda Kodiaq, pentru care susține că a plătit 24,8 mii de euro. În același an, Trubca vinde vechiul automobil cu suma de 250 de mii de lei și contractează un credit în valoare de 200 de mii de lei de la Moldindconbank.

Mașina deputatlui Alexandr Trubca

În afară de veniturile salariale pe care le indică familia Trubca, în 2023, ca urmare a organizării nunții, a obținut 28 de mii de euro sub formă de donații, iar în 2024 – alte 15,6 mii de euro donații la cumetrie. Tot în 2024, alte 48 de mii de euro soția deputatului, Doina Trubca, le-a obținut de la mama sa drept donație.

Trubca spune că cele 48 de mii de euro reprezintă bani obținuți de mama soției sale urmare a vânzării unui apartament în 2023. 

„A fost o înțelegere în familia soției mele: bunurile de la țară trec în posesia surorii soției mele, iar banii obținuți din vânzarea apartamentului de la Chișinău îi revin soției mele. Eu chiar am fost împotrivă, ca să fie foarte clar, dar nu pot merge împotriva deciziei ei. A fost totul transparent, am insistat să fie oficial, ca să nu apară întrebări de genul acestora care sunt acum.” 

Trubca spune că acești patru ani de activitate în sectorul public „n-au fost ușori deloc, dacă nu ar fi fost donațiile de la evenimentele de familie, ar fi fost mai greu”. 

Deputata Marina Morozova a venit în Legislativ cu un Volkswagen Tiguan, fabricat în 2015 și procurat cu 350 de mii de lei. În 2022, familia deputatei contractează un credit de 285 de mii de lei și tot în acel an, procură un Volvo XC90 la preț de 560  de mii de lei. În 2024 Morozova își vinde automobilul cu care a intrat în Parlament la preț de 180 de mii de lei, ia un credit în valoare de 287 de mii de lei și procură o Toyota RAV 4 HYBRID fabricată în 2020 la preț de 490 de mii de lei.  

Deputata Iulia Dascălu a intrat în Parlament cu un Volvo XC90 fabricat în 2010, pe care susține că l-a vândut în 2022 cu 10 mii de lei. Tot în 2022, Dascălu a investit 300 de mii de lei într-un Mercedes GLE 250 avariat, fabricat în 2015, care ar valora pe piață 575 de mii de lei. 

Tot în 2022, și deputata Ana Oglindă, care a venit în Parlament cu două automobile – un Mitsubishi ASX fabricat în 2013 și un Daewoo Nexia fabricat în 2003, a intrat în posesia unei mașini de marca Hyundai Tucson, fabricată în același an și pentru care susține că a cheltuit 465 de mii de lei. În 2022, Oglindă a înstrăinat mașina de marca Mitsubishi ASX cu 140 de mii de lei. 

Mașina deputatei Ana Oglinda

În 2022, fiind deputat, Ion Babici și-a procurat o mașină de model Haval H6 cu 400 de mii de lei. Și deputatul Victor Spînu, în 2022, și-a schimbat mașina de marca Nissan Qashqai pe un Peugeot fabricat în 2018, pentru care susține că a achitat 390 de mii de lei. Iar deputatul Roman Roșca a procurat o mașină de marca Volkswagen Sharan, pentru care declară că a achitat 287 de mii de lei, fiind cea de-a doua mașină a familiei. În același an, și legiuitorul Petru Frunze a achiziționat un Renault Kadjar fabricat în 2018 la preț de 268 de mii de lei. 

Pe final de mandat, deputatul Vitalie Jacot a vândut vechea mașină, o Skoda Fabia fabricată în 2007, pentru care declară că a încasat 19 mii de lei, și a procurat un nou automobil – Skoda Octavia, fabricat în 2016, pentru care declară că a achitat 197 de mii de lei. 

Și deputatul Eugeniu Sinchevici și-a cumpărat pe final de mandat prima mașină – un Ford Focus fabricat în 2018 și procurat cu 11 mii de euro, după ce afirmă că a luat un împrumut de la bunica sa, Iuliana Bondarenco. 

Deputați cu afaceri proaspăt deschise

În toamna anului 2024, deputatul Alexandr Trubca a fondat compania „QNA Consulting” SRL, cu activitate în domeniul consultanței. „Nu are activitate de facto, are doar câteva rulaje mici, pentru că achit doar administratorul. E legată de planurile mele de viitor”, spune Trubca despre firma sa.

Tot în 2024, familia legiuitorului Oleg Canațui a mai deschis o firmă – „Monolit Beton” SRL, care se ocupă cu producerea betonului. Deputatul spune că noua firmă încă nu și-a început activitatea și nu a obținut niciun profit până în prezent. Canațui a venit în Legislativ având alte trei firme. 

În septembrie 2023, și deputatul Petru Frunze a înregistrat o nouă companie – „Smart Box Modul” SRL, care are drept domeniu de activitate comerțul cu ridicata. Frunze mai are și alte patru companii pe care le deținea atunci când a intrat în Parlament.