Dodon, la Palma de Mallorca | Platforma DA a acceptat „parteneriatul cu PAS” | Persoane sancționate de UE | Moldoveni instruiți în taberele de gherilă din Bosnia și Herțegovina | SĂPTĂMÂNA DE GARDĂ
Uniunea Europeană a sancționat șapte persoane afiliate oligarhului Ilan Șor pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova. Cine sunt aceștia, vă spunem în această ediție. Tot astăzi vorbim despre vacanța lui Igor Dodon, un critic constant al UE, în Palma de Mallorca, Spania, despre moldovenii instruiți în taberele de gherilă în Bosnia și Herțegovina, și vă spunem cum comentează Guvernul concertul cu artiști ruși, organizat de Renato Usatîi, chiar lângă expoziția „Trenul Durerii”.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Cu două luni înainte de alegerile parlamentare, Platforma DA, care făcea parte din Blocul „Împreună”, a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu PAS, acceptând să ocupe câteva locuri eligibile pe lista electorală a partidului de guvernământ. „Nu ne dorim dispersarea votului proeuropean (…) Cine își imaginează că ne mai putem permite luxul de a merge dezbinați într-o campanie istorică se amăgește”, a scris Plîngău, liderul Platformei DA. După acest anunț, liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru Ziarul de Gardă că Platforma DA urmează să fie exclusă din blocul Împreună, celelalte două formațiuni, Partidul Schimbării și Partidul Verde Ecologist, urmând să meargă împreună la alegeri.
Deputații condamnați penal Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, precum și politicienii afiliați oligarhului Ilan Șor, Victoria Furtună, Natalia Parasca, Alexei Lungu, Alexandru Beșchieru și Vadim Grozavu nu vor mai putea călători în statele membre ale UE. Pe 15 iulie, aceștia au fost incluși de Consiliul European pe o listă de sancțiuni. Pe aceeași listă se mai regăsește compania A7 din Rusia, condusă de fugarul Ilan Șor, blocul politic „Victorie”, dar și așa-numitul Centru Cultural Educațional al Moldovei de la Moscova. Persoanele și entitățile sancționate sunt considerate „responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept și stabilitatea țării”. Tot săptămâna aceasta, cu sancțiuni s-a ales bloggerul Dumitru Buimistru, care are conexiuni cu Ilan Șor, dar și Veaceslav Valico, care se declară drept activist civic, fiind un apropiat al controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Aceștia au fost sancționați de Consiliul European pentru acțiuni de destabilizare în Ucraina și UE.
Iar ministra de Externe a României, Oana Țoiu, a explicat, joi, motivul pentru care primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a primit interdicție de a intra în România și în tot Spațiul Schengen.
Oana Țoiu, ministra Afacerilor Externe a României: „În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanți ai Federației Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influență să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetățeni, care sunt și cetățeni români și cetățeni ai R. Moldova. Este o decizie care a fost luată din rațiuni care țin de siguranța națională”.
Primarul municipiului Chișinău neagă legăturile cu Federația Rusă, acuzând Ministerul de Externe al României de „manipulări”. Pe 14 iulie, Ceban a cerut ca restricția de a intra în România, dar și în spațiul Schengen, să fie retrase, întrucât „așa va fi corect și legal”.
Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău: „Toți spun că un astfel de caz nu s-a mai întâlnit în România, este pentru prima dată o asemenea ilegalitate”.
Informația despre interdicția aplicată edilului capitalei a fost dezvăluită pe 9 iulie de către Ziarul de Gardă și confirmată ulterior de Ministerul Afacerilor Externe de la București. Alături de primarul Chișinăului, au mai fost interziși pe teritoriul României fostul premier comunist Vasile Tarlev, în prezent președinte al unui partid afiliat lui Șor, și fosta jurnalistă de televiziune Natalia Morari.
Cel puțin opt moldoveni ar fi fost instruiți, în perioada iulie – septembrie 2024, cum să utilizeze arme și drone cu obiecte explozive. Instruirile ar fi avut loc în Republica Srpska – o regiune autonomă din Bosnia și Herțegovina. Persoanele instruite urmau să aplice tacticile învățate în R. Moldova, în cadrul unor dezordini în masă, orchestrate de forțe obscure controlate de Kremlin, arată o anchetă a proiectului media „CU SENS”. Printre racolatori se numără persoane implicate în acțiuni de vandalizare a unor clădiri din Paris în 2023, iar unii dintre instructori și coordonatori sunt persoane conectate la gruparea paramilitară rusă „Wagner”. Moldovenii, vizați într-un dosar penal cu privire la dezordinile în masă, ar fi fost de două ori în tabere de gherilă din Balcani. Mai multe detalii găsiți pe zdg.md.
Ministrul de Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a avut o întâlnire, la Bruxelles, cu europarlamentarul Siegfried Mureșan. Cei doi au discutat despre provocările cu care se confruntă R. Moldova înainte de alegerile parlamentare din septembrie. După întrevedere, europarlamentarul a scris pe Facebook că „alegerile din toamnă nu sunt doar despre viitorul Moldovei, ci și despre securitatea comună și stabilitatea la granițele Uniunii Europene”. Mihai Popșoi a declarat într-un interviu acordat la Bruxelles colegei noastre Felicia Ganev că, dacă alegerile parlamentare se vor încheia cu un rezultat negativ pentru partidele pro-europene, acest lucru va afecta direct relațiile R. Moldova cu Uniunea Europeană. Potrivit oficialului, „o guvernare pro-rusă la Chișinău reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale a Ucrainei și României”.
Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, un critic constant al Uniunii Europene, a fost în vacanță într-o țară din UE. Socialistul a fost surprins, vineri, împreună cu soția sa și familia fratelui său în Aeroportul din Palma de Mallorca, Spania. Igor Dodon nu a făcut niciun anunț despre călătoria în Spania pe paginile sale de pe rețelele de socializare. În schimb, acesta a scris pe 12 iulie că se afla în… Belarus. Mai multe detalii găsiți pe zdg.md.
Doi artiști ruși, care susțin regimul lui Putin, au susținut, miercuri, un concert în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Leonid Agutin și Liusia Cebotina au ajuns la Chișinău la invitația lui Renato Usatîi, organizatorul concertului, la două săptămâni după ce liderul Partidului Nostru organizase un alt concert cu participarea unor artiști ruși: Macan și Basta. Evenimentul a stârnit discuții pe rețelele de socializare, unde dintre motive fiind și faptul că tot în PMAN se desfășoară în aceste zile Expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, în memoria victimelor deportărilor. Reprezentanții Guvernului au calificat evenimentul drept o insultă la adresa „memoriei noastre colective”.
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Faptul că un artist nu se află pe o listă de sancțiuni nu înseamnă că statul încurajează asemenea prezență pe teritoriul său, dimpotrivă am condamnat folosirea culturii ca instrument de propagandă, în special în cazul artiștilor care vin din Federația Rusă, un stat agresor, care continuă războiul brutal asupra Ucrainei pe care Chișinăul l-a condamnat vehement în această perioadă. Guvernul condamnă această bătaie de joc și o consideră ca fiind iresponsabilă”.
Expertul WatchDog în politici publice și securitate Andrei Curăraru a declarat pentru ZdG că „desfășurarea unui concert festiv, cu muzică rusească și artificii, lângă un memorial al suferinței provocate chiar de regimul sovietic, este nu doar nepotrivită, ci este un afront”.
Săptămâna aceasta, în R. Moldova s-au înregistrat mai multe cazuri tragice care au șocat opinia publică. Pe 14 iulie, un bărbat în vârstă de 44 de ani, profesor și consilier local în satul Ciolacu Nou, raionul Fălești, și-a împușcat soția, directoare adjunctă a gimnaziului din localitate. Ulterior, bărbatul s-a sinucis. Cei doi soți aveau doi copii. Reprezentanții Poliției susțin că împușcăturile au fost efectuate dintr-o armă de vânătoare pe care bărbatul o deținea legal, iar motivul preliminar care l-a determinat să recurgă la o asemenea acțiune ar fi fost „unele disensiuni în familie”. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele tragediei în cadrul unui proces penal. Ce spun despre tragedie oamenii din sat și directoarea școlii, aflați de pe zdg.md.
Un alt caz tragic a avut loc în comuna Step-Soci, din raionul Orhei. Un băiețel de un an și nouă luni a fost găsit fără suflare, miercuri, în canalizarea gospodăriei. Copilul dispăruse marți seară și a fost căutat toată noaptea de familie și oamenii legii, verificările continuând și miercuri dimineață, cu implicarea dronelor și câinilor. Într-un final, Poliția a anunțat despre decesul băiatului. Fenomenul copiilor morți în haznale a fost sesizat de ZdG încă în anul 2020, când prezentam cazurile mai multor copii care și-au găsit sfârșitul în acest fel. Materialul video integral poate fi găsit pe canalul nostru de Youtube.
Duminică, 20 iulie, în comuna Boldurești, raionul Nisporeni, urmează să fie organizat din nou turul doi pentru alegerea primarului. Vineri, 18 iulie, Comisia Electorală Centrală a decis că turul II va avea loc cu un singur candidat – Sergiu Bulicanu. Actualul primar interimar, Nicanor Ciochină, cel care urma să fie contracandidatul lui Bulicanu, a fost scos din cursa electorală. Decizia a fost luată în urma examinării unei contestații depuse de Bulicanu, cu privire la nesuspendarea lui Ciochină din funcție și utilizarea resurselor administrative. Nicanor Ciochină este învinuit că, pe 19 februarie 2024, în timp ce s-ar fi aflat la volanul mașinii primăriei, ar fi accidentat mortal un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei. Potrivit anchetei, înainte de a fi prins la câteva zile de la accident, primarul din Boldurești ar fi încercat să ascundă urmele accidentului, înscenând o altă coliziune cu implicarea mașinii deteriorate. Dosarul lui Nicanor Ciochină se află în prezent în derulare la Judecătoria Chișinău.
Un avocat, doi intermediari și un procuror din cadrul Procuraturii raionului Edineț au fost reținuți, joi, de către organele de drept într-un dosar de corupție. Potrivit Centrului Național Anticorupție, avocatul, în complicitate cu intermediarii, ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, aproximativ 500 mii de lei. Aceștia susțineau că ar putea influența un procuror responsabil de urmărirea penală într-un dosar privind organizarea migrației ilegale, pentru a-l determina să adopte o soluție favorabilă față de un învinuit. Drept dovadă, în iunie 2025, persoana vizată a fost scoasă de sub urmărire penală. ZdG a aflat că una dintre persoanele vizate este Eugeniu Trocin, procuror în cadrul Procuraturii raionului Edineț. Cercetările pe acest caz au loc sub conducerea procesuală a procurorilor municipiului Chișinău.
Aeroportul Internațional Chișinău va fi redenumit în memoria marelui compozitor Eugen Doga, în semn de „recunoștință și respect față de contribuția sa la dezvoltarea și promovarea culturii R. Moldova”. Decizia a fost luată, miercuri, de Guvern, la o lună și jumătate de la moartea maestrului.
Mai multe explozii au zguduit orașele ucrainene în cursul nopții de 15 spre 16 iulie, când armata rusă a lansat un nou val de atacuri cu rachete și drone asupra întregii țări. Patru persoane au fost ucise, iar cel puțin 27 au fost rănite în urma unui atac rusesc în orașul Dobropillea. Atacurile masive au avut loc la o zi după ce președintele american, Donald Trump, a avertizat că Vladimir Putin are la dispoziție 50 de zile pentru a încheia un acord de pace, astfel se va confrunta cu sancțiuni mai dure din partea Washingtonului. Între timp, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat prelungirea legii marțiale și a mobilizării pentru încă 90 de zile. Ambele legi vor intra în vigoare pe 7 august și vor continua până pe 5 noiembrie. Aceasta este a 16-a prelungire a legii marțiale.
Totodată, la Kiev au avut loc remanieri guvernamentale. Ministra de până acum a Economiei, Iulia Svîrîdenko, a devenit prim-ministră, iar fostul premier Denis Șmîhal a devenit noul ministru al Apărării. În ultimele săptămâni, pe străzile capitalei au apărut mai multe bannere care promovează, subtil, jocurile de noroc, deși legislația interzice acest lucru. Bannere cu mesajul „Loteria Națională susține fotbalul autohton” și pagina web a loteriei, care a devenit, între timp, noua denumire a campionatului național de fotbal – Liga 7777.md, pot fi observate pe mai multe străzi din Chișinău. În anul 2023, conform informațiilor consultate de ZdG, Loteria Moldovei a încasat de la clienți peste un miliard de lei. Vă-ndemnăm să vedeți pe zdg.md cum comentează situația deputatul Radu Marian, cel care anterior dădea asigurări că acest tip de publicitate la jocurile de noroc „rămâne categoric interzisă”, și să ne spuneți opiniile voastre în comentarii. Pentru al treilea an consecutiv, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist. ZdG a discutat cu câțiva vizitatori ai expoziției, unii dintre ei fiind urmași ai celor deportați.