Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Mercenari din Moldova pe…

(VIDEO) Mercenari din Moldova pe frontul ruso-ucrainean

Aproape zece mii de persoane omorâte de gloanțe, iar alte douăzeci de mii ranite în conflictul armat din Ucraina de Est. Acesta este bilanțul trist, prezentat în cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite, după doi ani de când în regiunile Donețk si Lugansk s-au tras primele focuri. Cea mai recentă ediție a emisiunii Reporter de Gardă scoate la iveală faptul că pe front, de partea separatiștilor, luptă și mulți cetățeni ai Republicii Moldova.

Sursa Video: http://www.ReporterdeGarda.md

Dorința de a trăi o aventură, goana după statutul de erou sau chiar banii și promisiunea că tot ce obții din tâlhării e al tău, astfel motivați, tineri moldoveni, ajung să fie mercenari, adică să lupte într-un război care nu le aparține și pe care adesea nu-l prea înțeleg.

Mai mult decât atât, tinerii implicați în lupte de partea separatiștilor pentru bani, sau din convingeri ideologice, nici măcar nu ascund ceea ce fac. Pe paginile de pe rețelele de socializare, aceștia afișează fotografii în care fac paradă de arme. Ei postează imagini din timpul operațiunilor sau chiar copii ale actelor primite de la autoritățile republicilor nerecunoscute Lugansk și Donețk.

Solicitați să comenteze situația, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS), susțin că fenomenul este unul foarte periculos, totuși, urmare a mediatizării cazurilor de reținere a bănuiților de activitate de mercenariat, în ultimul an s-a mărit substanțial numarul persoanelor care sesizează autoritățile odată ce află că cineva s-a deplasat pe frontul de est.

În context, ofițerii SIS fac și în continuare apel la cei ce dețin informații referitoare la moldoveni antrenați în lupte contra autorităților constituționale să anunțe autoritățile imediat. Instituția mai asigură că celor ce vor furniza informații le va fi păstrat anonimatul.

Până în prezent, autoritățile au reținut zece cetățeni ai Republicii Moldova implicați în activități de mercenariat în estul Ucrainei, cinci fiind deja condamnați. La fel, mai multe persoane au fost reținute pentru implicare în activități de susținere a teroriștilor, iar alte câteva zeci sunt monitorizate de oamenii legii.

Potrivit legislației, persoanele implicate în activitatăți de mercenariat riscă între trei și zece ani de închisoare. Aceeași pedeapsă o pot primi și persoanele implicate în activități de susținere, recrutare sau chiar finanțare a teroriștilor.