UPDATE Marea Dictare Națională a luat sfârșit. Peste 1800 de persoane au participat la evenimentul din PMAN
Mare Dictare Națională, organizată sâmbătă, 31 august, de Ziua Limbii Române, în PMAN, a luat sfârșit.
Știre inițială: În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a început Marea Dictare Națională, vineri, 31 august. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, în băncile din Piață sunt peste 1800 de participanți. Pentru Dictarea din acest an a fost ales un fragment din opera „Școala vieții” scrisă de Spiridon Vangheli.
Marea Dictare a început cu un discurs din partea președintei Maia Sandu, care i-a încurajat pe participanți, urându-le succes.
„Cuvântul are puterea de a crea sau distruge lucruri, iar pentru noi, cuvântul în limba română are o putere dublă, pentru că vine ca o moștenire prețioasă lăsată de înaintași, dar și ca o responsabilitate aproape sacră pe care o ducem înainte către urmași. Cu recunoștință față de cei care au lăsat limba română vie pe aceste meleaguri, din cele mai cumplite timpuri, când pentru a rosti o poezie în limba română erai arestat – azi celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba română” a menționat președinta R. Moldova.
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, prezent la eveniment, a declarat că, în acest an, la Marea Dictare Națională participă peste 1800 de persoane, față de 450 care au fost prezenți la prima ediție de anul trecut.
Potrivit acestuia, Dictarea se desfășoară atât în capitală cât și în 15 centre raionale din țară.
„Limba română este un element esențial al identității și unității naționale. Este limba în care rostim primul cuvânt, primul mulțumesc, primul te iubesc și primul iartă-mă. În limba română învățăm a scrie și citi, în română iubim și visăm, orice vârstă nu am avea”, a declarat ministrul Dan Perciun, în fața celor 1800 de participanți.
Totodată, acesta a anunțat că textul Dictării este un fragment din volumul „Școala vieții” al scriitorului Spiridon Vangheli.
„Am ales acest text ca să omagiem marele nostru scriitor“, a declarat ministrul Educației.
Textul este dictat de secretara de stat al Ministerul Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, care le-a mulțumit participanților „pentru curajul de care dau dovadă și pentru că au ales să participe la eveniment”.
Dictările vor fi verificate pe parcursul lunii septembrie de o comisie specială, formată de MEC, iar cei mai buni participanți vor fi premiați în cadrul unui eveniment public. Data, ora și locul festivității de premiere vor fi anunțate ulterior de către reprezentanții Ministerului”, se spune în comunicatul instituției.
Premiile oferite de sponsorii evenimentului:
- Abonamente de trei luni la sport la „Arena Chișinău”;
- Seturi de cărți de la editura „Cartier”;
- Vouchere de la librăria „Librarius”;
- „Biletul de Aur” (invitație dublă) la Teatrul „Luceafărul”;
- Seturi de accesorii Orange cu pachete PrePay incluse.
Evenimentul este organizat de MEC, sub egida Președinției R. Moldova.
Sponsorii evenimentului: „Arena Chișinău”, editura „Cartier”, rețeaua de librării „Librarius”, Teatrul Republican „Luceafărul”, apa „Nordica”, Orange Moldova. Partenerii evenimentului: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova.