Uniunea Avocaților ar putea intra în grevă generală în urma unor modificări legislative făcute de Parlament. Deputată: „Modificările nu intervin în dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia”

Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a scris pe 10 iulie un mesaj pe pagina lui de Facebook, arătându-și nemulțumirea vizavi de unele modificări legislative făcute de Parlament la ședința din 10 iulie. Potrivit acestuia, amendamentele votate „Omoară independența și libertatea profesiei”.
Acesta a menționat, de asemenea, că „Cel mai grav este că aceste amendamente care ne întorc in anii ’90 și transformă avocatura într-o profesie de stat, au fost propuse de avocata înscrisă în Lista Baroului Bălți si deputata Efimia Bandalac”. La rândul ei, deputata a venit cu o reacție în urma acuzațiilor: „Este important să separăm realitatea juridică de interpretările grăbite sau eronate”.
Pe 10 iulie, în urma ultimei ședințe plenare a Parlamentului de legislatura a XI-a, au fost adoptate câteva amendamente la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură.
Potrivit amendamentului „Completările propuse Ia articolele 43 și 44 ale Legii nr. 1260/2002 prevăd participarea, în componența Comisiei de licențiere a profesiei de avocat și a Comisiei pentru etică și disciplină, a câte trei membri desemnați de Ministerul Justiției din rândul reprezentanților mediului academic sau ai societății civile, cu expertiză juridică și o reputație ireproșabilă. Aceste prevederi răspund unei cerințe de consolidare a credibilității și imparțialității proceselor esențiale pentru accesul, menținerea și supravegherea în cadrul profesiei, fără a afecta mod real principiul fundamental al autoguvernării Uniunii Avocaților.”
De asemenea, au fost interzise taxele pentru examinarea plângerilor privind abaterile disciplinare ale avocaților dar și limitarea mandatului membrilor Consiliului Uniunii la unul singur.
Președintele Uniunii Avocaților: „Este un atac asupra independenței și autonomiei profesiei de avocat fără precedent”
În mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților (UA), și-a exprimat nemulțumirea față de modificările făcute, inclusiv din cauza că amendamentele nu ar fi fost consultate cu UA și avocații în particular.

„Dragi colegi, astăzi asistăm la un atac fără precedent asupra instituției avocaturii, un pilon important in consolidarea Statului de Drept. Chiar cel mai important. Este un atac asupra independenței și autonomiei profesiei de avocat fără precedent, având în vedere și modul ilegal în care se desfășoară acest atac asupra instituției avocaturii.
Astăzi (10 iulie), la orele 15:30, am primit la UA, informația despre aprobarea de către Comisia juridică a amendamentelor la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, care au fost aprobate în mod clandestin, or, în ordinea de zi a ședinței Comisiei juridice din 10.07.2025, nu a fost așa chestiune. Aceste amendamente si modificări la Legea avocaturii NU AU FOST CONSULTATE cu Uniunea avocaților si cu avocații in particular”, se arată în mesajul lui Dorin Popescu.
Mai mult, acesta menționează cum amendamentele ar putea afecta profesia de avocat.
„Amendamentele prevăd interzicerea încasării taxelor pentru prelucrarea plângerilor adresate Comisiei pentru Etică și disciplină. Acest fapt va afecta grav independența financiară a profesiei de avocat.
De asemenea, conform amendamentelor, este modificata componenta Comisiilor Uniunii Avocaților. Astfel, în componența Comisiilor UA pentru etică și disciplină și în Comisia de licențiere a profesiei de avocat vor intra persoane desemnate de Ministerul Justiției. (…) Aceste propuneri legislative vin în contradicție cu principiile funcționării unei profesii libere și independente dar și actelor internaționale în domeniu. Astfel asistăm la un proces de erodare a Statului de Drept, prin preluarea de către stat (dar în realitate, de anumite persoane) a controlului politic asupra profesiei de avocat”, adaugă acesta.
Acesta a menționat, de asemenea, că „Cel mai grav este că aceste amendamente care ne întorc in anii ’90 și transformă avocatura într-o profesie de stat, au fost propuse de avocata înscrisă în Lista Baroului Bălți si deputata Efimia Bandalac”.
La finalul mesajului, președintele Uniunii a menționat că unica soluție pentru apărarea libertății avocaților ar putea fi greva generală.
Deputata Efimia Bandalac: „Modificările nu intervin în niciun fel în dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia”
Deputata acuzată în mesajul lui Dorin Popescu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook: „Este important să separăm realitatea juridică de interpretările grăbite sau eronate”.

„În contextul reacțiilor apărute după adoptarea amendamentelor la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, consider esențial să ofer câteva clarificări. Este important să separăm realitatea juridică de interpretările grăbite sau eronate.
1. Independența profesiei de avocat este respectată și nu este afectată: Modificările nu intervin în niciun fel în dreptul avocatului de a-și exercita liber profesia, nu intervin în activitatea de apărare și nu subordonează profesia. Amendamentele vizează Comisia de licențiere, Comisia pentru etică și disciplină și Comisia de soluționare a contestațiilor – structuri tehnice esențiale, unde se introduc pe lângă cei 8 membri avocați și 3 membri externi, desemnați de Ministerul Justiției. Aceștia aduc doar o perspectivă externă, independentă, menită să crească transparența, imparțialitatea și credibilitatea comisiilor, fără a afecta autonomia profesiei.
2. Membrii nu sunt funcționari publici, nu sunt politicieni și nu pot influența deciziile.
3. Această formulă este o practică națională și europeană.
4. Se promovează rotația și prevenirea monopolizării funcțiilor.
5. Eliminarea taxelor pentru examinarea sesizărilor disciplinare este o măsură de protecție a dreptului la petiționare: Se asigură astfel accesul liber al cetățenilor la mecanismele de răspundere profesională, fără bariere financiare, în linie cu standardele europene. Măsura încurajează sesizarea conduitei neconforme a avocaților și sporește responsabilitatea acestora față de public.
6. Reforma reflectă realitățile instituționale actuale.
În contextul reformei hărții judiciare, reorganizarea barourilor devine necesară din punct de vedere juridic. Componentele teritoriale ale profesiei trebuie să corespundă sistemului judiciar, pentru a evita discrepanțe.
Fracțiunea PAS își păstrează angajamentul ferm pentru independența profesiei de avocat și o justiție independentă, transparentă și europeană. Este un proiect pornit din convingerea că o profesie puternică are nevoie de reguli clare, de guvernanță echilibrată și de încrederea societății. Este o măsură luată în favoarea avocaților de bunăcredință.
Sunt și voi rămâne parte a acestei profesii. Știu cât de important este respectul pentru principiile fundamentale ale avocaturii. Tocmai de aceea susțin schimbările care întăresc responsabilitatea, păstrează autonomia și aduc încredere” a scris Efimia Bandalac.