VIDEO/ Un grup de ONG-uri a publicat profilurile candidaţilor la alegerile parlamentare 2019

Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” a prezentat profilurile candidaţilor care aspiră la fotoliul de deputat în legislativul Republicii Moldova. Azi, 21 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanții inițiativei au explicat care au fost metodele şi criteriile aplicate în realizarea profilurilor viitorilor deputaţi, dar şi care au fost problemele întâmpinate de jurnalişti.

Scopul acestei iniţiative este informarea cetăţenilor și prezentarea candidaţilor care vor să obţină un mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Iniţiativa monitorizează candidaţii în baza a patru criterii: integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii şi intereselor personale, integritatea în exercitarea funcţiilor publice şi de partid şi cazierul judiciar, în special ceea ce ţine de actele de corupţie, actele conexe unor acte de corupţie sau fapte coruptibile.

În timpul documentării articolelor, dar şi după publicarea acestora, au existat mai multe atacuri la adresa jurnaliştilor din partea unor deputaţi: „În preajma campaniei electorale au loc atacuri în adresa jurnaliştilor. În adresa colegei noastre Mariana Colun au fost vărsate un şir de comentarii negative pe o reţea de socializare de către deputatul socialist Oleg Savva care a fost nemulţumit de profilul său publicat pe portalul anticorupţie.md” a menţionat Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Profilurile şi investigaţiile realizate au fost publicate pe mai multe surse de informare media naţionale şi locale, cum ar fi moldovacurata.md și Anticorupție.md.

„Ne propunem să publicăm profilurile candidaţilor până în preziua campaniei electorale a cel puţin 75 de persoane care au probleme severe de integritate, astfel încât cetăţenii să meargă la vot informați. Acest lucru este misiunea noastră comună”, a accentuat Preşedintele Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Iniţiativă civică „Pentru un Parlament Curat 2019” este formată dintr-un grup de organizaţii nonguvernamentale care monitorizează atât listele candidaţilor prezentate de partidele politice cu şanse de accedere în viitorul Parlament, cât şi alţi candidaţi independenţi în circumscripţia naţională şi în circumscripţiile uninominale.

Iniţiativa civică „Pentru un Parlament curat 2019” face parte din proiectul implementat de organizaţiile-partenere: Asociaţia Presei Independente(API), Centrul de Investigaţii Jurnalistice(CIJM), Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei(CAPC).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *