Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Diaspora reacționează la acuzațiile…

VIDEO Diaspora reacționează la acuzațiile aduse de partidul Șor: „Tușonka și grecika în diasporă nu vor trece”

După ce Partidul Șor a organizat o conferință de presă în care a condamnat acțiunile de protest din diasporă, cetățenii moldoveni din Italia au venit cu un răspuns și o Declarație publică semnată de peste 100 participanți în care se declară indignați de acuzațiile reprezentanților Partidului Șor și ai Centrului de reprezentare și susținere a cetățenilor în Bologna.

La 21 octombrie 2018 și 18 noiembrie 2018, Centrul de reprezentare și susținere a concetățenilor în Bologna, fiind susținut de Partidul Șor, a organizat două concerte în Italia în orașele Veneția-Marghera și Torino. La aceste concerte au participat artiști moldoveni, reprezentanți ai Partidului Politic Șor, reprezentanți ai Centrului Bologna, eurodeputați italieni, politicieni din Italia ș.a. În zilele în care au fost organizate concertele și la 2 decembrie 2018, moldoveni stabiliți în Italia au organizat proteste împotriva acțiunilor Partidului Șor în diasporă.

La 27 noiembrie 2018, reprezentanți ai Partidului Politic Șor și ai Centrului Bologna au organizat o conferință de presă la care au acuzat organizatorii protestelor și protestatarii de mai multe acțiuni, printre care organizarea protestelor de către partidele de opoziție din Moldova, divizarea populației, violențe și altele. În acest sens, diaspora din Italia vine cu o reacție, în care precizează că protestele au fost organizate de moldovenii din Italia, dar nu de entități sau partide politice din R. Moldova.

„La fiecare protest a fost prezentă poliția italiană care a urmărit respectarea ordinii publice. Niciun protestatar nu a fost reținut pentru violențe și nu a fost constatată încălcarea ordinii publice. Mai mult ca atât, la Torino, forțele de ordine și-au scos căștile și le-au înlocuit cu berete, lucru imposibil în caz de violențe.

Subliniem că, în cadrul protestelor, participanții și-au manifestat indignarea față de coruperea alegătorilor moldoveni de peste hotare de către Partidul Politic Șor înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 în Republica Moldova. Protestele au culminat cu adoptarea unei Rezoluții privind dezacordul cu situația dezastruoasă din Republica Moldova, inclusiv privind capturarea statului, nerespectarea drepturilor omului, hărțuirea oponenților și activiștilor civici, etc. Participanții la proteste și-au exprimat profunda revoltă față de faptul că justiția capturată din Republica Moldova îl protejează pe Ilan ȘOR”, se menționează în declarație.

În acest context, prin intermediul declarației publice, reprezentanții din diasporă solicită reprezentanților Partidului Șor și ai Centrului de reprezentare și susținere a concetățenilor în Bologna să respecte dreptul la exprimare și la întruniri publice ale protestatarilor și să înceteze dezinformarea privind protestele din Italia. Totodată, moldovenii din Italia cer Uniunii Europene să instituie o misiune internațională de investigare a fraudei bancare din Republica Moldova.

Declarația integrală a diasporei din Italia: