Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Cum au fost selectați…

VIDEO Cum au fost selectați viitorii membri ai CCA. Acuzații de concurs concertat și reacții

Foto: privesc.eu

Deputatul democrat Corneliu Mihalache, șefa adjunctă a direcției generale licențiere, autorizare și monitorizare din cadrul CCA, Lidia Viziru, dar și Iulian Roșca, șeful direcției juridice al CCA, urmează a fi propuși plenului Parlamentului pentru a fi numiți în funcția de membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Cei trei candidați au fost aleși în urma unui concurs, iar candidaturile lor au fost desemnate câștigătoare în urma interviului care a avut loc astăzi, 5 decembrie, în cadrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

În urma interviurilor, care au durat circa o oră, Viziru, Roșca și Mihalache au fost desemnați câștigători cu votul a șase membri din cadrul comisiei. Candidaturile selectate urmează a fi confirmate şi de Comisia juridică, numiri şi imunităţi.

Deputatul Lilian Carp și deputata Maria Ciobanu, membri ai comisiei parlamentare au declarat că votează împotriva tuturor candidaților, dând de înțeles că acest concurs este concertat.

„Noi știm pe cine voi o să îi alegeți”, a menționat deputata PLDM, Maria Ciobanu.

„Nu e concurs, dar e circ”, a declarat și deputatul Lilian Carp.

De aceeași părere este și Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, care a declarat pentru ZdG că toate concursurile pentru funcțiile publice sunt trucate, iar selecția se face pe criterii politice.

„Rezultatul nu mă miră. Două persoane din cele trei sunt purtătoare ale intereselor partidelor care guvernează această țară – PDM și PSRM. Chiar cred că, în cele mai bune tradiții moldovenești, două persoane reprezintă PDM și una PSRM. După această selecție nu pot să mă aștept la o îmbunătățire a calității muncii CCA. Este regretabil. În alte țări numirile se fac de Parlament, însă parlamentarii acționează în interesul public și deleagă în Consiliul Audiovizualului profesioniști care înțeleg că trebuie să aibă o atitudine corectă față de toți radiodifuzorii”, susține Petru Macovei.

De cealaltă parte, democratul Sergiu Sîrbu susține că acest concurs a fost transparent, iar candidații selectați s-au prezentat cel mai bine.

„La baza desemnării au stat strict prevederile legale. Concursul a fost transparent și transmis în direct. Toți au văzut cum au răspuns candidații. Decizia comisiei a fost transparentă și democratică. Declarațiile politicienilor sau a unor ONG-uri aservite politicului pur și simplu nu avem cum să le comentăm, deoarece sunt absolut deplasate și se încadrează în același scenariu de acuzații nefondate pe care le au deja de mult timp”, a declarat Sergiu Sîrbu pentru ZdG.

Mihalache, Viziru și Roșca urmează să ia locul membrilor CCA Iurie Colesnic, Cristina Duca și Olga Barbălată, a căror mandate au expirat în noiembrie curent.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt numiţi prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de 6 ani.