Principală  —  IMPORTANTE   —   Un șef din cadrul MAI,…

Un șef din cadrul MAI, concediat pentru că a utilizat mașina de serviciu în scopuri personale

Șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al IGP, Lilian Levandovschi, a fost concediat pentru că în perioada 24 iunie – 25 iulie 2019, atunci când se afla în concediu anual, a folosit automobilul de serviciu și cardul corporativ în scopuri personale. Ziarul de Gardă a intrat în posesia rezultatelor anchetei de serviciu, în urma căreia Levandovschi a fost sancționat disciplinar cu concedierea din funcția publică.

Decizia cu privire la concedierea lui Levandovschi, care a pretins anterior și la funcția de șef al IGP, a fost luată după ce la 8 august, conducerea Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) a inițiat o anchetă de serviciu, în cadrul căreia a stabilit că deși se afla în concediu, Levandovschi a folosit mașina de serviciu în scopuri personale. Cel din urmă neagă însă acest lucru.

„Cred că ancheta este făcută cu grave încălcări și nu a stabilit adevărul. Îmi rezerv dreptul de a contesta în instanță. Nu vreau să comentez până nu voi avea o decizie a instanței”, a declarat Levandovschi, contactat de Ziarul de Gardă.

În cadrul anchetei de serviciu, s-a constatat că din informația oferită de o benzinărie, la 22 iulie, de pe cardul corporativ au fost extrasă suma de 500 de lei pentru alimentarea automobilului de serviciu al lui Levandovschi. Totodată, din înregistrările video din 22 iulie, începând cu ora 21.50 până la 22.15, s-a constatat prezența automobilului de serviciu al lui Levandovschi pe teritoriul benzinăriei. Mai mult ca atât, din imaginile video, s-a constatat că în perioada 16 iulie – 1 august, automobilul lui Levandovschi a fost fixat circulând pe mai multe străzi ale mun. Chișinău.

În cadrul anchetei de serviciu, Levadonvschi a declarat că la 17 iulie a fost contactat de către angajatul CCTP al IGP, Constantin Malic, care i-a solicitat automobilul de serviciu pentru efectuarea măsurilor speciale de investigații. Astfel, la 17 iulie, Malic a întocmit un raport prin care, Levandovschi i-a acceptat utilizarea automobilului, deși acesta se afla în concediu. Levandovschi a mai precizat că automobilul nu a fost folosit în scopuri personale, iar la alte întrebări nu a dorit să răspundă, considerând că sunt făcute presiuni psihologice. 

Malic, la rândul său, a menționat că a solicitat permisiunea utilizării automobilului lui Levandovschi pentru necesități de serviciu, începând cu 13 iulie. În pofida faptului că CCTP dispune de 13 autovehicule de serviciu, acesta a solicitat automobilul lui Levandovschi, deoarece anume acesta nu este cunoscut persoanelor străine – pentru a întreprinde acțiuni.

În aceste circumstanțe, pentru utilizarea în perioada 24 iunie – 25 iulie 2019, în interes personal sau în alte scopuri decât cele de serviciu a automobilului de serviciu, dar și a cardului corporativ, Levandovschi a fost sancționat disciplinar cu concedierea din funcția publică, cu ridicarea legitimației de serviciu.

„Uitați-vă ce se întâmplă și câți angajați ai poliției sunt concediați zilnic. Cu siguranță nu s-a demonstrat în cadrul anchetei folosirea automobilului în scopuri personale. Nu am folosit automobilul în scopuri personale”, ne-a comunicat Levandovschi, care a mai precizat că în astfel de cazuri putea fi aplicată și o pedeapsă mai blândă.

Ziarul de Gardă a scris anterior că odată cu avansarea în funcții, a sporit și averea declarată de Levandovschi.

 În 2012, acesta trecea în declarația cu privire la venituri și proprietate un salariu anual de 69 mii de lei, un apartament de 43 m.p., un teren pentru construcții de 12 ari și un automobil Toyota Camry produs în 2008. Totodată, indica datorii de 325 mii de lei.

În 2015, pe când deținea funcția de ofițer principal în cadrul INI al IGP, declarația de avere a lui Lilian Levandovschi suportă schimbări importante. Pe lângă apartamentul de 43 m.p., apare o casă de locuit, un autoturism BMW, produs în 2007, dobândit prin comodat, dar și un credit de 2 milioane de lei, scadent în 2035.

În declarația pentru 2018, fiind deja șef al CCTP, Levandovschi a indicat un salariu anual de 149 mii de lei, un apartament cu valoarea declarată de 55,6 mii de euro, o casă de locuit cu valoarea declarată de 200 mii de euro, un automobil Mini Cooper cu valoarea declarată de doar 10 mii de lei, dar și două credite în sumă totală de 2,7 milioane de lei, contractate de soția sa, Liudmila, care, în anii 2013-2015, a fost angajată în cadrul Secretariatului Parlamentului unde a deținut inclusiv funcția de consilieră în cabinetul președintelui fracțiunii parlamentare a PDM.