Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Trei bărbați din Otaci, bănuiți…

Trei bărbați din Otaci, bănuiți că ar fi facilitat trecerea ilegală a hotarului de către cetățeni ucraineni, în schimbul a 4 500 de euro, au fost reținuți de oamenii legii

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în cadrul unei echipe comune de investigații cu Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), au reținut trei bărbați din R. Moldova, bănuiți de facilitarea tranzitării ilegale de către cetățeni ai Ucrainei a frontierei de stat, începând din vara anului 2022.

„Aceștia au vârste cuprinse între 25 și 50 de ani și sunt originari din Otaci, Ocnița. În principal, bănuiții organizau trecerea hotarului în afara punctelor de trecere a frontierei – atât terestru, cât și prin traversarea râului Nistru, cu barca. Pentru serviciile ilegale prestate, aceștia percepeau taxa de 4.500 de dolari per persoană”, se arată într-un comunicat publicat de SIS.

Urmare a perchezițiilor la domiciliile și automobilele celor trei, aceștia au fost reținuți, printre ei fiind și unul din organizatorii grupului infracțional. Ulterior, în privința a doi din făptuitori, a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile, timp în care bărbații vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

Investigațiile continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate, inclusiv a funcționarilor publici care ar fi  favorizat activitatea canalelor de migrație ilegală.

SIS susține că, în cooperare cu serviciile speciale ale statelor limitrofe, monitorizează situația de securitate din regiune „în vederea neadmiterii accederii în țară a persoanelor suspectate de afiliere la diverse grupări criminale și alte elemente indezirabile”.

În contextul instituirii legii marțiale pe teritoriul Ucrainei și interdicției părăsirii teritoriului țării de către bărbați cu vârste cuprinse între 18-60 de ani, se atestă intensificarea proceselor de migrație ilegală pe sectorul verde al frontierei moldo-ucrainene, potrivit autorităților din R. Moldova.