Tinerii aduc inovația în sănătate

Un atelier dedicat inovației în sănătatea tinerilor a fost organizat la Chișinău. Atelierul și-a propus identificarea soluțiilor inovatoare pentru minim 3 probleme cu care se confruntă tinerii: sexul neprotejat, consumul de alcool / tutun și sarcina nedorită la adolescenți.

Cei peste 50 de tineri prezenți la eveniment, reprezentând diferite domenii, de la IT, educație, tineret, sănătate până la fashion, și-au dat frâu liber imaginației pentru a aduce inovația în sănătate. Aceștia și-au propus să genereze idei care nu au fost explorate până la acest moment în R. Moldova și care ar putea fi utilizate în prevenirea comportamentelor deviante ale tinerilor ce țin de prevenirea sarcinii nedorite la adolescente, sexul neprotejat, consumul de alcool și tutun în rândul adolescenților. Una din top 3 soluții propuse va fi înaintată spre finanțare, iar ulterior implementată la nivel național.

Printre soluțiile inovative tinerii au propus dezvoltarea aplicației online „Află viitorul tău sexual” care în baza unor întrebări privind comportamentul sexual al persoanei va determina probabilitatea unei sarcini nedorite sau probabilitatea contractării unei infecții cu transmitere sexuală și va conține în același timp mesaje de prevenire a acestor situații. La fel pentru un comportament sexual protejat, tinerii au propus implementarea unui serviciu de livrare a prezervativelor la domiciliu. Pentru soluționarea consumului excesiv de alcool, tinerii au venit cu ideea unei aplicații online care în funcție de volumul de alcool consumat, va determina probabilitatea și perioada apariției problemelor de sănătate.

Atelierul dedicat inovației în sănătatea tinerilor este primul de acest tip organizat la nivel global de UNFPA din șirul celor 40 de evenimente dedicate inovației organizate în diferite țări ale lumii, unde Fondul ONU pentru Populație își desfășoară activitatea.

Tinerii din R. Moldova se confruntă cu o serie de riscuri și provocări, ceea ce-i face mai vulnerabili decât semenii lor din alte țări europene. Lipsa oportunităților de angajare în câmpul muncii, rata înaltă a sărăciei, migrația forței de muncă datorită căreia copii rămân fără supraveghere influențează tinerii să facă alegeri riscante.

Consumul de alcool este larg răspândit: s-a înregistrat că 59% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 au fost în stare de ebrietate. Două treimi din băieții cu vârsta cuprinsă între 15-16 ani și o pătrime din fetele din Moldova au fumat țigări cel puțin o dată. Pe de altă parte, deși rata sarcinii la adolescente a scăzut în ultimele două decenii în Republica Moldova (de la 57,4 la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15-19 în 1990 la 26.0 în 2011), acest indicator este încă foarte ridicat față de unele țări europene, cum ar fi Suedia (5,9); Elveția (4.1) sau Danemarca (5,5). Mai mult de 50% din tineri în vârstă de 15-24 ani au avut o experiență sexuală, însă doar jumătate dintre aceștia au folosit prezervativul în timpul ultimului contact sexual. Aproximativ 40% din tineri (10-19 ani) nu sunt conștienți de riscul contractării unei infecții cu transmitere sexuală sau parvenirii unei sarcini după un singur act sexual.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *