Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Secretarul general adjunct al NATO,…

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că „Rusia nu are resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa și regiunea transnistreană”

Sursa foto: Mircea Geoană/ Facebook

Rusia nu are resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, regiunea transnistreană și „să închidă bucla”, iar NATO nu vede un risc de atac militar iminent la adresa R. Moldova, a declarat într-un interviu pentru TVR INFO secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

„Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu folosește, în timp ce vorbim, un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva Republicii Moldova”, a remarcat oficialul NATO, care a subliniat că încercarea de a răsturna un regim democratic ales „este o operațiune activă” în R. Moldova.

„Am spus și repet, nu vedem un risc de atac militar iminent la adresa R. Moldova din partea Federației Ruse. Pentru un motiv foarte simplu: nu au resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu folosește, în timp ce vorbim, un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva R. Moldova.

Încercarea de a răsturna un regim democratic ales este o operațiune activă, mobilizarea de forțe politice din R. Moldova, comunicare, dezinformare, minciuni sunt folosite pe scară foarte largă în R. Moldova”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, potrivit TVR Info.

Mircea Geoană susține că România „intensifică sprijinul pentru R. Moldova”, care este „un partener comun NATO și Uniunea Europeană”, însă doar „R. Moldova poate să-și decidă viitorul”.

„Intensificăm sprijinul nostru pentru R. Moldova, această țară atât de apropiată de România și pentru noi toți. Este un partener comun NATO și Uniunea Europeană, și de aceea acest parteneriat este foarte, foarte important.

(…) Rusia este extrem de agresivă, este clar că vorbim de sfere de influență – vede R. Moldova, vede Ucraina, vede Georgia, Belarusul, Caucazul ca propria sferă de influență, și ce spuneam pentru Ucraina este valabil și pentru R. Moldova – R. Moldova este singura care poate să-și decidă viitorul. (…) Cred că decizia cea mai bună este aceea de a veni către Europa civilizată, democratică și prosperă. Este păcat de o țară ca R. Moldova să fie cea mai săracă din Europa, când ar putea să fie alături de România, alături de ceilalți parteneri europeni o națiune democratică, prosperă și care să poată să se bucure de ce înseamnă pace și prosperitate”, a declarat Mircea Geoană.

La mijlocul lunii martie 2023, ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, declara, într-un interviu pentru France Presse, că țara noastră nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”, ci cu un „război hibrid” dus de Moscova pentru a „răsturna puterea” proeuropeană de la Chișinău.

Așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană a declarat, pe 9 martie 2023, că „a prevenit un atac terorist”, pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului. În replică, Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că aceste declarații sunt „o provocare orchestrată de Kremlin”.

Ulterior, Tiraspolul a lansat „o nouă versiune” privind presupusul atac terorist, menționând că, de fapt, ținta atacului terorist era delegația OSCE. Acesta urma să aibă loc pe 14 februarie, în apropiere de cetatea Tighina.

Încă din 23 februarie Rusia acuză Ucraina că ar pregăti „provocări” în regiunea transnistreană. Atunci, Volodimir Zelenski a declarat că țara sa respectă integritatea teritorială a R. Moldova și consideră regiunea transnistreană parte a țării noastre, iar declarațiile rușilor sunt „provocări”.

În acest sens, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că aceste prepuse atacuri teroriste ar putea face parte din scenariul Federației Ruse de destabilizare a situației din R. Moldova.